156

iceblast88

преди 4 години

До икономистТи си мечтаеш за "яки пичета" и си мислиш, че щастието е зад волана на "тежкарската кола", това не те прави жертва на капиталистите защото капиталиста иска точно това БМВ което е на 30+ години да бъде бракувано и ти да теглиш кредит за да си купиш последния модел, грам не им дреме за дребната душица която с жълти стотинки си купува талига! Каква е печалбата на едрия капиталист от това, че стоката му се върти по 100 пъти между хората, а не си купуват всички последния модел?

155

икономист

преди 4 години

До iceblast88Просто няма да има финанси... Безусловният базов доход ще се получава в натура, както и всички доходи на работещите хора. Ще има електронно генерирани точки, даващи ти достъп до определени продукти и услуги, в зависимост от това дали работиш или не. Не съм съгласен, че всички хора са мързеливи по природа. Има свръх енергични хора, които винаги са свежи и готови за работа, дори и когато тя е тежка. Повечето хора са такива, в по-голяма или по-малка степен.

154

iceblast88

преди 4 години

До икономистНе бъркай липсата на базова финансова грамотност и желанието да се представяш за богат когато всъщност си беден с мода! Едното е липса на самочувствие и его, а другото просто яхва първите! Това, че ти мечтаеш да си милионер и да имаш палат и си избиваш комплексите с БМВ което ти е набор не означава, че си жертва на рекламите! Ти просто страдаш от комплекс за малоценност защото това което имаш не е важно за теб, тук вече се намесва и алчността която също ни е вкоренена!

153

iceblast88

преди 4 години

До икономистПо твоята теория, имат "генетична спирачка" за други дейностти за да не прегреят, но и не им се работи защото имат ББД, какво точно ще запълнят и как ги виждаш да ги впрегнеш в редиците на заводите след като те вече имат достатъчно за да живеят и не им се работи? Отказват да работят, те имат храна! И какво правим? Кои ще произвежда благата?

152

икономист

преди 4 години

До iceblast88Няма да ги транспортираме с леки автомобили, а с масов транспор(влакове, автобуси и тирове, които скоро могат да станат и напълно автоматизиран). Много от продуктите са търсени от хората, не защото реално им трябват, а зощото са се превърнали в някаква масова мода. А модата то кой се създава? От агресивните реклами, спонсорирани от крупните капиталисти, за да ни внушат, че трябва да си пълен лузър, ако не си купиш БМВ, или пластмасова играчка "Пес патрул"?

151

iceblast88

преди 4 години

До икономистАко си само мързелив, то ти ще живееш в мизерия, но ако си интелигентен, но и леко мързелив, то ти ще създадеш устройство което да направи твоя и на другите хора живота по лесен. Колкото до заводите за оръжия и снаряди - хората все още не сме дорасли до ниво едно общество, една нация, едно правителство. А финансовия сектор - е кои ще управлява ББД и кои ще го разпределя? А кои ще управлява финансиите? А защо си мислиш, че тези хора ще работят каквото и да е ако имат ББД?

150

iceblast88

преди 4 години

До икономистЗнаеш ли какво казва Робърт Кюсак за бедността? Питат го защо не дава пари на бедните? А той казва, че да даваш на бедните създава още бедни. Ако научиш човек да лови риба е добре, но ако му дадеш риба ще се появят още повече хора които да искат още повече риба! Какво значи това ли? Хората сме мързеливи по природа, мързела е двигател на прогреса, затова измисляме все повече неща които да правят живота ни лесен, но когато го оставим той да командва живота ни, това води до мизерия!

149

икономист

преди 4 години

Заводите, в които се произвеждат оръжия и снаряди също не ни трябват. Защо да се избиваме? Рабтниците заети в такива опасни дейности, също могат да се насочат към по-смислени производства. Работниците във финансовия сектор, какъв продукт създават?Яде ли се, пие ли се?

148

iceblast88

преди 4 години

До икономистТова, че за теб нещо е джунджурия не го прави нещо ненужно, за някои е изключително нужна вещ. Колкото до колите - а как ще транспортираме стоките и хората? Все пак всяко по ново поколение автомобили е по икономично и по чисто за средата, иначе със старите Зилове и Москвичи ще унищожим планетата адски бързо. Хората няма да си гледат децата защото са свободни когато има някои друг които да им ги гледа по същата причина поради която няма да почнат да работят когато получат наготово.

147

икономист

преди 4 години

ББД, трябва да бъде такъв, че да не те задоволява напълно. В смисъл да ти осигурява възможно най-базовите блага, без които не можеш да оцелееш. Не вярвам да са много хората, които просто искат да оцеляват. Сам си написал, че са повече хората, които искат да не работят, но да купонясват в чалготеките. Е, с ББД това няма как да го правят! Единственият начин, да ядат по-хубава храна и да носят хубави дрехи, ще бъде ако работят.

146

икономист

преди 4 години

Много от безработните и неактивните лица също ще се активизират заради подобряването на условията на труд. А те са много хора! Съмнявам се, че всички ще го направят, но и половината от тях да се активизират, пак е нещо.

145

икономист

преди 4 години

До iceblast88Работните места ще се попълнят от хората, които работят в автомобилния сектор, и произвеждат предимно ненужни леки автомобили. Работниците ще се насочат към позиции, от които обществото има най-голяма нужда. Работници могат да се пренасочат и от секторите, в които се произвеждат играчки и други пластмасови джунджурии. Много работни места ще се освободят и в детските градини, заради това че хората ще имат повече свободно време за да гледат децата си.

144

Жеко

преди 4 години

Каквото посяхте - това ще жънете ! Хубаво е да се въведе ББД в България вместо всякакви социални помощи и други глупости. И ако искаш - работи и вземай милионите. Само , че тогава няма да намерят хора за нищо.

143

iceblast88

преди 4 години

До икономистИ как стигна до извода, че не съм морален? Връщал съм пари когато някои греши защото които не работи той не греши и човека срещу мен също се бори за хляба си, той е избрал да работи, а не да мързелува и затова е достоен за уважение без значение какво работи! Това, че презирам мързеливите, цоцащи труда ни "социално слаби", не значи, че не изпитвам уважение дори и към чистачката защото тя поне се опитва с честен труд да си заработи хляба, а не е избрала да цоца на готово!

142

iceblast88

преди 4 години

До икономистАко намалим работната седмица на половина, то кои ще попълни свободните работни места? Ние сега имаме недостик на работна ръка, а ти искаш да направиш работните места двойни без да имаш готови кадри! И кои ще ги попълни? Тези за които казваш, че не това не им е "генетично заложено" и имат "генетична спирачка от прегряване" ли? Ако ББД е до линията на живота, то какъв е стимула ти да работиш? Ти си задоволен напълно, за какво ти е да се скъсваш от работа? Това е утопия!

141

Един от Северозапада

преди 4 години

На ТАЗИ държава просто не и трябват учени, можещи и знаещи хора.Трябват и изпълнители, които работят, без да мислят. Така е на всички нива СЕГА.Преди беше друго, и на ОНАЗИ, тоталиталната държава, и трябваха грамотни хора, за това имаше и ниво в образованието, доста прилично за времето си. Примери-мното. В завод, вишистине , инженери и други, са долу, на ниските позиции или направо оператори на машините, а началниците им-до един-среднисти.В друг-инженер поддръжка на 80 машини, 6 дни , 1250 лева.

140

икономист

преди 4 години

Човек ако не е сръчен и за хамалин няма да става, защото постоянно ще изпуска и разсипва стоката. Или пък ако не е съобразителен, ще дава друга стока на клиентите, която може да е по-скъпа от тази, за която са платили. Случвало ми се е, но понеже съм морален за разлика от теб, си върнах стоката и взех по-евтината.

139

бб форевер

преди 4 години

Само като чуеш премиер министъра и стигаш до този извод без никакви изследвания.

138

икономист

преди 4 години

До iceblast88Стимулирани ще са, ако подобрим условията на труд и намалим работната седмица наполовина. Това обаче няма как да се случи при пазарна икономика, която е ориентирана към печалбата на капиталиста предимно.

137

икономист

преди 4 години

До iceblast88Всяка професия вреди на здравето, но когато можеш да избереш между повече от една професия(в зависимост от уменията ти), e съвсем по-различно от ситуация, при която не умееш нищо освен обща работа. Например, ти си избрал професията, която най-много ти харесва, и която ще вреди най-малко на здравето ти. Безусловният базов доход трябва да е до линията на жизнения минимум, а не да ти осигурява луксозен живот. Всеки човек заслужава това, освен ако не нарушава закона.