273

Еверест

преди 6 години

Живея и работя в Щатите.В момента съм за малко в Бг. Преди 5 години се събрахме група от 8 приятели и решихме да покорим Еверест.Никой от нас не е Алпинист или Спортист.Всички сме обикновени Финансисти а някой от нас пълнички.Хеликоптер ни остави на 5492м. височина в Camp 1. Тръгнахме по маршрута Северно Седло.На всеки 800-1000 метра има Camp на който да отпочинем или приспим.Въобще не беше толкова тежко колкото очаквахме.Всичко ми излезе към 38хил$.Шерпите взимат по 4000$ да ти носят багажа.

272

Анонимен

преди 6 години

Преди да дойдат алпинистите как са Изхранвали децата си на 5000 м височина?На шерпите гена им е различен те могат да оцеляват на разреден въздух

271

Анонимен

преди 6 години

Що няма GPS tracker бе досега да го намерят 100 пъти и лавина да го беше засипала щяха да го намерят !!!

270

икономист

преди 6 години

До АнгелАнгеле, Ангеле... Жал те е за шерпите, но не можеш да проумееш, че без да ги има тези безумци - алпинистите, които да плащат за услугите на тези хора, няма да ги има и самите шерпи! А как ще изхранват децата си тези планинци, без този основен поминък?

269

Тъпанар

преди 6 години

Някой може ли да каже, коя е офоциялната страница на издирвателната компания?

268

Анонимен

преди 6 години

Според вас дали Б.Петров е жив или всичко пак е лъжа

267

Бела

преди 6 години

И аз имам мечти. Всеки има мечти, деца...семейство. За мен не е честно,че хората плащат хиляди да се издирва труп,защото реално погледнато това е което ще намерят, ако ще намерят нещо,изобщо...В същия този момент деца умират, защото не могат да си позволят лечение, а не са виновни те за положението си.Този човек сам е отишъл и сам да си се прибира. Никой не му е длъжен,освен това на тая височина няма нито флора, нито фауна за изследване...

266

Анонимен

преди 6 години

пуснете новината че този има със себе си малка атомна бомба и доналд тръмп веднага ще го открие.

265

Ангел

преди 6 години

Единствено ми е жал за Шерпите.Това са хора които всяка седмица изкачват някой 8 хилядник натоварени с оборудването и храната на Алпинистите, срещу заплащане.Ежедневно рискуват живота си за да нахранят семействата си!! Това са най-големите Герой защото изкачват върхове натоварени с 30-40 килограмови раници .Едни необразовани Непалски и Китайски селяни са 1000 пъти по добри алпинисти от най-добрия алпинист!!

264

Анонимен 288

преди 6 години

Извинявам се за прибързаната информация , сега прочетох в официалната страница на издирвателната компания , че утре ще тръгнат към лагер 3 .Вече не знам на кого да вярвам,но все пак на лагер 3 колкото и да е благоприятно за нощуване не ми се вярва 9 дни да оцелее човек на над 7500м звучи меко казано невероятно ...

263

До Стоян

преди 6 години

Стоенчо, той действително не проучва флората. Той е зоолог и изучава фауната.Ако беше ботаник, щеше да изучава флората. Но ти не правиш разлика. Боян просто си взема отпуска от Националния Природонаучен Музей, някоя дребна /!/ сумичка командировъчни. Толкоз от Държавата! Аз също съм данъкоплатец и моите данъци сигурно са по-големи от твоите. Не съм доволен от софийския транспорт, от потеклите контейнери, от дупките, тъмнината, от кражбите на властниците!Моите пари искам да се дават за науката!

262

икономист

преди 6 години

До Анонимен 276 Не съм съгласен с теб, защото гледаш прекалено едностранчиво на нещата.В този конкретен случай, алпинистът Боян също допринася за обществото, като се стреми да стане сред 20-те души в света изкачили 14-те осем хилядника. Това му постижение, ако евентуално се реализира, ще бъде гордост за цялото българско общество. Просто човека допринася с това което умее да прави най-добре. Не е нужно да меси хляб, за да допринася за обществото. Да не говорим, че е пълно с ненужни професии!

261

Анонимен

преди 6 години

Алпинистите са едни себични натури. Самовлюбени до безкрайност. Изкачил връх и вика: "Покорих планината! Победих природата!" Какво си покорил, *** ?! Природата е 1 000 000 пъти по-силна от всеки от нас. Светът е огромен, ако искаш да победиш природата учи медицина, учи аеродинамика, направи космически кораб и отиди на Марс, или пък намери лекарство за нелечима болест. Тогава вече си постигнал нещо! Иначе само си начесваш болното его като изкачваш върхове. Нищо друго не правиш!

260

Анонимен

преди 6 години

Преди малко във фейсбук видях информация от някакъв италианец , който пише , че 2-3 Шерпа са стигнали до Лагер 3,намирайки палатката на Боян зарината в сняг(която е била видяна и на 5-ти Май) ... което значи ,че новината за палатка между 2ри и 3-ти лагер е измислица на медиите.Не съм алпинист , но само предполагам,че Боян е останал на височината след лагер 3 в опит за покори върха всичко друго ще е обратно на логиката .. да се надяваме утре спасителите да тръгнат към върха..

259

Радослава Ненова

преди 6 години

След няколко дни ще има:"Благодаря на всички дарили, нямаше успех операцията. Оставете ни сами в скръбта ни."Един вид мерси за екскурзиите и съпорта, при опит за връзка по телефон ще има:"Телефонът на абоната е изклучен или е извън обхват"

258

До Анонимен 276

преди 6 години

Работливецо, ти, дето всеки ден самоотвержено се трудиш до седма пот за благото на обществото, успокой душичата си! Вчера Берон го каза по една от ТВ - Боян винаги е работил за науката, събрал е огромна сбирка от високопланински животинки, даже не цялата е обработена. Има десетки статии в реномирани научни списания, кръстени са на негово име десетки видове.Самият той като медицински случай е много ценен за диабетолозите и тези, които правят лекарствата - инсулини и др.Дано е жив и докаже силата

257

Ангел

преди 6 години

Ама как може да сравняваш Космонавти ,Христофор Колумб ,Америко Веспучи ,Изследователи и така нататък с Алпинисти!!! Какво са дали на света Алпинистите .Абсолютно нищичко!!!Това са едни нарцистични натури които се тупат в гърдите когато изкачат някой баир ,сякаш са нещо повече от другите и се чувстват като откриватели !!Какво са открили те? Как се умира от хипотермия, недостиг на кислород или колко вкусен е снега при липса на храна!! Това тяхното дори спорт не е!

256

Стоян

преди 6 години

Той сам каза в един сутрешен блок, че пътува и катери с пари отпуснати от БАН, като командировъчни. Това са си наши държавни пари. И той, за съжаление, не отива там, за да проучва флората. Той отива там за кеф, за хоби, за адреналин. Да сте чули за негови проучвания от Хималаите? Няма и да чуете.

255

до 282

преди 6 години

Ами като си има спонсори, защо се занимават хората с дарения, само за да имат усещането, че участват в нещо голямо? Всички за спонсорите се чудим в момента.

254

До Анонимен 242

преди 6 години

"Кой плаща?От къде пари?Как става така без доходи? И аз искам ама немога нямам кинти!"Нищожество! Разликата между теб и Боян е като купчинката, която прави моето куче и планината Витоша! Боян не харчи държавни пари! Насочи гнева си, към тези, които крадат, прахосват, пилеят държавните пари.Те са около теб! Но ти си страхливец и не смееш да им поискаш сметка! Боян има спонсори. Това са фирми и частни лица. Намери си спонсори и отивай! Но няма да убедиш никого в каузата си, защото нямаш такава.