100

до 105

преди 6 години

Към момента не е ясно какво се случва. да разбираме, ли че охидската архиепископия се присъединява към БПЦ, и получава статут какъвто имат всички други български архиепископии? Тоест например Охридския архиепископ ще има статут като например на Ловчански, Варненския и тн-член на светия синод на БПЦ. Ако това е така-е без значение дали другите църкви ще признаят , защо БПЦ е призната, и просто приема нов архиепископ с владенията му в лоно си. Дали е така?

99

Анонимен

преди 6 години

БПЦ е майка и на сръбската църква.

98

Анонимен

преди 6 години

Не е проблем България да ги признае, но проблемът е че никой друг няма да ги признае.

97

Анонимен

преди 6 години

Под името Македонска никоя гръкоманска църква църква няма да ги признае тоест Вселенската Патриаршия,Еладската в Гърция,Кипърската, а мисля и Антиохийската ,Йерусалимската и Александрийската в Египет.Руската заради Украйнската,за Сръбската се знае,Румънската е в много добри отношения със СПЦ.Така ,че незнам с кой и какво ,ще преговарят нашите владици.

96

Анонимен

преди 6 години

До Анонимен===============Държава Македония няма, а след като няма-----------Русофилите и за Украйна така пишете, ама и Украйна и Македония са костелив орех за руската имперска политика и носят само провалина руската ***.

95

питане

преди 6 години

Да разбираме ли,че архиепископът на Охрид ще бъде пълноправен член на Светия синод на БПЦ, а в Македонските църкви ще се слави името на Патриарх Неофит?

94

Анонимен

преди 6 години

Не признаваме никаква автокефалност,признаваме им правото да сме им майка,абе византийска работа,ама със сърбомани така трябва!

93

Анонимен

преди 6 години

Правилно, браво на Светия Синод!

92

Анонимен

преди 6 години

Русия навремето е била против самостоятелната Българска екзархия, защото е била пречка за имперските и амбиции на Балканите и защото тя е била решителна крачка във въздигането на националното самосъзнание на българския народ. руските слуги сега са против признаването на МПЦ от БПЦ понеже това сближаване ще сложи край на руската политика за противопоставянето на балканските народи.

91

Анонимен

преди 6 години

Държава Македония няма, а след като няма, няма и църква туй че света е признал една лъжа не променя факта, че държава Македония няма. Макетата да решават със референдум кой да ги анексира и какви се определят и стига са се мъчили да се изплъзнат от много хитрост ще ги налапат албанците.

90

Анонимен

преди 6 години

До 94 Не сме признали МПЦ,единственото което сме признали и съгласяваме с тях е,че сме им ,,църква-майка".Що се отнася ,до признаването,то се знае,че искаш ли нещо ,да се протаква във времето,създай комисия,която ,да изследва ,в случая преговаря.

89

Анонимен

преди 6 години

Истинската Македония наистина е била гръцка,отделен е въпроса че Македония като област е била повече май в днешна Тракия отколкото където са сега трите дяла!Има истина и в това че гърците водени от своята мегали идея измислиха съвременнта територия на географска Македония с надеждата че всичко това ОТ ГОРНА ДЖУМАЯ дори от Кюстендил през Скопие,Охрид до Солун ще бъде гръцко!Ако са могли да предвидят какво ще се случи никога не биха измислили такава територия на Македония сега да си имат проблеми.

88

Фриджерот

преди 6 години

Голяма грешка правим. Навремето при Максим признахме, че са схизматици от лоното на сръбската църква, а сега ще ги признаваме за автокефални. Каква ни е ползата от това? Аболютно никаква! Нито ще имаме някакъв достъп до църквите и църковните им имоти, нито ще ни заобичат и уважават повече. Пак ще има "бу;гари-татари", злоба и омраза. Според мен това е ловък трик на УДБА да ни скарат с останалите православни църкви и самите ние да бъдем обявени за схизматици. Помнете ми думата!

87

Анонимен

преди 6 години

Абе ке..ш нито съм българофоб,още по-малко русофил ТОЧНО ЗАЩОТО СЪМ БЪЛГАРОФИЛ а не замлатен патриотар казвам да се внимава И ТОВА ЗАСЕГА Е НАЙ-ДОБРОТО!Скопяните да си извървят своя път към Голгота стига все ние ДА ГИНЕМ А ПОСЛЕ ДА НИ ПЛЮЯТ!

86

Анонимен

преди 6 години

Гърция претендира че преди България, Македония е била гръцка. Ньойския договор разделя Македония на българска, сръбска и гръцка и се подкрепя от НАТО и ЕС и днес.

85

Анонимен

преди 6 години

Да ги признаят тия дето ги измислиха ЛЮБИМИТЕ ВИ БРАТУШКИ!Хайде да не сме все ние прецаканите заради Вардарските чукари,нека и ние да погледаме малко сеир,от македонисти добро не сме видели!А сега кажете че съм русофил,не съм но в дадения случай трябва много да се внимава САМО ТАКА-ВИЗАНТИЙСКИ НОМЕРА.Сега ще видим какви са били намеренията на скопяните.СТИГА АВАНТА и БРАТСТВО ама само от наша страна.

84

Изгърбич Задвратян

преди 6 години

До f-e-hя питай макяси относно оправянето, дали не можеме :)

83

Анонимен

преди 6 години

Eдинствено българофобите, които всеки ден правят метани на Москва и палят свещи за здравето на психопата Путин са против сближаването на България и Македония. Защото това сближаване ще сложи край на руската амбиция да противопоставя балканските народи и да диктува дневния ред на Балканите. Затова е русофилския вой, затова са и жалките напъни на някои русофили да се трансформират от "православни християни" в атеисти.

82

f-e-h

преди 6 години

Ние нас си не можем да оправим, кви майки , кви бащи....

81

Анонимен

преди 6 години

Гърците може да не са против самата църква,гърците ще са против името на църквата вижте, спорът с Гърция не е просто за смяна на името на държавата а ТОТАЛНА ПРОМЯНА както гърците го наричат ЕРГА ОМНЕС-ВСИЧКО СЕ ПРОМЕНЯ-име на държавата и всичко производно от името Македония СЕ ПРОМЕНЯ!Например-вино-произведено в както ще се наричАт,националност-роден в както ще се наричат ТОТАЛЕН РАЗГРОМ НА ЮГОМАКЕДОНИЗМА!Каква историческа ирония,не мислете че им е лесно на гърци и на сърби да кажат истината.