169

Анонимен

преди 6 години

До Анонимен 168Не се впечатлявайте от гърците и други народи за промени в световно утвърдени наименования на храни, действия. Не помните ли, как ние през 70-те години едва ли не с постановление преименувахме италианската "ПИЦА" на свръх глупавото "ГАРНИРАНА ПИТА"! Но с "ЧАО" не се справихме. Остана си. Слава Богу. А сега по идиoтски "СЛУЧВАМЕ" "процес", "мустак", "европейско председателство", "закон", "обяд", абе случваме и "раждане"...на безсмислено подражание, за жалост от "интелектуалци".

168

Герчо с тамбурата

преди 6 години

А Т2урция защо смени името на ,,Цариград,,,Деде агач,, и на хиляди още обекти,които бяха с български,славянски и тракийски имена? и продължават и сега да потурчват имена и местности, , ние гледаме и се колебаем А името на градчето ,,Сан Стефана,,-то е сменено,защото им напомняло за подписването на позорен мирен договор.

167

БОЛЕН но ВОЛЕН

преди 6 години

До Анонимен-89 Не си правете труда след 2019г пак ще сме РОБИ този път на СУЛТАН ЕРДОГАН

166

БЪЛГАРСКИЙ

преди 6 години

Прав е Волен, името трябва да се смени, какво е това грозно и противно име Мусала?......

165

Браво

преди 6 години

Като чета коментарите разбирам болезнено защо България е на това ниво. Ами населяващите я са на това ниво. Бездуховници! Ужас и потрес, а думите са малко да се опише трагедията на този някога велик народ.

164

Осман

преди 6 години

Сармите имат 100% турски произход защото самия глагол "увивам" на турски е саръйорум или сармак. Сарма в превод на български е увит.

163

Анонимен

преди 6 години

И си пропуснал ориза

162

Осман

преди 6 години

Както и да го преименуват файда няма. Това е най малкия проблем на страната. А Мусалла идва от арабското Musallah. Какво е значението ли? Във всяка джамия има един голям правоъгълен камък който се нарича Musallah Tashi. Или камъкът на мусала. На този камък се полагат мъртъвците преди погребението. Този камък се смята за свят и за последното "легло" на човека на този свят преди да бъде погребан.Навремето предполагам са кръстили този връх така сигурно защото е опасен.

161

Анонимен

преди 6 години

Нарича се зелеви сарми и това на чист български, сармите нито като дума , нито като ястие имат турски произход, поинтереесувай се

160

нова бг дума

преди 6 години

До Анонименготвя накълцано месо увито в зелеви листа...Да, де, ама как се казва това което си сготвил на български?.....................готвя месозелник ! тоест има и месо и зеле ! вече няма да казвам готвя сарми ,а ще казвам готвя месозелник

159

Анонимен

преди 6 години

готвя накълцано месо увито в зелеви листа...Да, де, ама как се казва това което си сготвил на български?___________Модддчето, не ми трий пак въпроса, няма нищо обидно в него. Може би е неудобен въпрос, но....

158

Анонимен

преди 6 години

Ако е за думи в т.н. румънски българските думи са една трета от езика,но влахомолдовците наречени преди 170 години румънци не им пука от това ,при нас липсата на комплекс У БЪЛГАРИТЕ пък по адрес на османлиите е причина да се запазят турско-арабските имена на яденетата,местности,реки,гори и т.н.!Гърците например СА ПРОМЕНИЛИ ИЗЦЯЛО БЪЛГАРСКИТЕ ИМЕНА ПО СЕВЕРНА ГЪРЦИЯ,КОМПЛЕКСАРИ-НАДУВКИ, КРЕДИТНИ БОГАТАШИ!!

157

Анонимен

преди 6 години

Суджук е българска дума, суджука пастърмата са измислени от прабългърите, и въобще сушените и осолените меса са били масово използвани от конните народи каквито са к прабългарите

156

Анонимен

преди 6 години

Самия турски е съвкупност и смесица на различните езици в империята, така че за турцизми трудно може да се говори

155

Анонимен

преди 6 години

АМА БЪЛГАРИТЕ да се чете НЕ СА ИЗПЕРКАЛИ....

154

Анонимен

преди 6 години

увивaнето нa сърми е фaсулскa рaботa, обaче пълненето нa чушки с еднa ръкa е бaя по- сложно

153

Анонимен

преди 6 години

как е къйма,МИ КЪЛЦАНО МЕСО,АМА/ето един турцизъм/НЕ СА ИЗПЕРКАЛИ ШОВИНИСТИ КАТО ГЪРЦИТЕ НАПРИМЕР да си кръстят дьонера -сувлаки или в българския случай /месо в тънка пита/например,нито са обявили мусаката за свое ядене НО ТЯ ПЪК НЕ Е И ТУРСКА,нито са кръстили кафето на джезве българско както гърците са кръстили турското,КАКТО ПЪК ТУРЦИТЕ СА КРЪСТИЛИ АРАБСКОТО КАФЕ...НА ТАЯ ТЕРИТОРИЯ НАЙ-НОРМАЛНИЯ НАРОД СА БЪЛГАРИТЕ,ВСИЧКИ ДРУГИ ВИ ТРЕСЕ ШОВИНИСТКА ПРОСТОТ..ИЯ..

152

Анонимен

преди 6 години

Тюркският произход на прабългарите е доста сппрен, това като цяло е теория наложена от учЕните наПравешкия селянин...Какво му е общото на профил.Златарски, на Микола, на Рънсиман с правешкия?

151

нaроден aкaдемиг

преди 6 години

Мусaллa е чисто бългaрскa думa идвa от Мусaкa, Москфa и други подобни, товa е чисто словянско слово, нaйс!

150

Анонимен

преди 6 години

Тюркският произход на прабългарите е доста сппрен, това като цяло е теория наложена от учЕните наПравешкия селянин