33

Бай Иван

преди 7 години

От другата година отпада матурата по математика, така че отново ще станем "умни".

32

Анонимен

преди 7 години

да си родител е по-отговорно от това да си шофьораз се обявявам за издаване на лицензи за родителство, който не го изкара няма право да е родител

31

Анонимен

преди 7 години

това са те евро ценноститенавремето нямаше такива работи, имаше възпитание и култура, сега има ... свободия...

30

Анонимен

преди 7 години

Бла Бла има и много свестни деца има и хулигани,нищо различно от времето в което аз съм раснал.Но и при порасналите деца(възрастните) има същото съотношение на свестни и хулигани.Дали това съотношение може да се промени,да с високо образование на всички нива ,но в момента това не е приоритет на никой.При възрастните не се променя но при децата се променя,скандинавките държави използват този трик,обаче струва пари,а пари в България няма.

29

Анонимен

преди 7 години

Аз не виждам нищо принеснително, това е борба за оцеляване в природата, гледайте по анимал планет има го всеки ден. Наръгай или ще бъдеш наръган, просто като две и две.

28

Чикън

преди 7 години

Поздравявам авторите на статията. Крайно време беше някой да повдигне темата!Всички имаме вина. Медиите също. Не може да ги интересуват само пари и рейтинг.

27

Анонимен

преди 7 години

В момента имам дете на година и половина и на такива неща съм се нагледал по детските площадки че ме е страх за бъдещето на тези деца. Половината родители са забили глави в телефоните и въобще не обръщат внимание какви работи им вършат децата, нито ги пазят нито ги контролират. Хвърлят по един поглед, скарат им се от разстояние и продължават да ровят в телефона.

26

me

преди 7 години

Да не говорим, че майките (най-вече) от толкова форуми откровено вредят на децата си с това "аз знам какво е най-добро за детето ми". Ми не, не знаеш. Ти може и най-много да го обичаш, най-много да се грижиш, но не си съвършена. Има неща, които не знаеш и те ще стават все повече с възрастта на детето. Това не те прави лоша майка. Но определено си лоша майка, ако не показваш уважение към хората, които знаят повече от теб и не възпиташ това в детето ти. Защото това е основата на образованието.

25

валентина

преди 7 години

страхотна статия!но незнам вече къде е решението на проблема.гледам в другите страни,в онези,нормалните-децата други,средата дтуга,поведението друго..как е станало бе?се питам..имам някои отговори-друг манталитет сме,ами извинете но тая чалга..абе ромска ни работа..и тия закони,ами няма закони,колкото и да ни се иска сами да влезем в релси за тук вече е късно,много строги закони ни трябват,и прилагането им,съжалявам,явно насила трябва да ни вкарат в пътя,иначе сме изчезнали като нация!

24

Анонимен

преди 7 години

До ОфффНикой не казва че и родителите не оскотяват. Но ти пишеш за хората в градовете. Не забравяй че много хора се преместиха от селата и малките градове и си донесоха манталитета. Не ме разбирйте погрешно но той е съобразен с една малка общност в която не се срещат тези проблеми, а те просто не могат да свикнат с по-голямо и далеч по-сложно общество

23

me

преди 7 години

И не, не е вярно, че са продукт на образователната система. Образователната система вкарва знания в главите ни под формата на обща култура. Но основата за всичко е личният пример на родителите. Ако родителите не уважават авторитетите и не възпитат това основно качество в децата си, няма как да протече образователен процес. Родителите са основният авторитет за детето докато не стане тинейджър. То съзнателно или не копира от тях поведението и ценностите им, докато само не се осъзнае.

22

Анонимен

преди 7 години

няма как невъзпитан родител да възпита добре дете.... това би било истинско чудо. Шанс има това дете единствено и асмо ако попадне в друга, различна среда от тази на родителите си и евентуално започне да се замисля....

21

Анонимен

преди 7 години

До АнонименАбе да, но има делегирани бюджети... така че този механизъм автоматично отпада ;)

20

me

преди 7 години

Статията все едно е писана от пенсионер. "Какви бисери, какво нещо". Всяка година има бисери в кандидат-студентските изпити, това си е нормално. Ненормалното е, че повечето деца растат сами или без контол, че нямат елементарно възпитание, че нямат възпитано уважение към авторитетите и страх от закона. Не вярват в нищо, нямат ценности, нямат мечти, нямат и надежда. И това е закономерно следствие от това което виждат около себе си като пример от родителите и близките си но и на чело на държавата.

19

анонимн

преди 7 години

това е убиец на 16 год а на 20 или 30 г какво ще стане с него не ми се мислисемеиството е без образование и затова момчето е изпаднало толкова

18

до 10

преди 7 години

Дете което си решава проблемите с бой, е научено че така се решава проблемите.Т.е. и то като мама и тате когато решат да докажат че са прави, бият , подраства и идва време в което то трябва да докаже че е право, и естествено то бие нали мама и тати така правят значи и то трябва по същия начин да прави.Точно при тези деца са ясни ,че са минали през боя.Така че не хващам логиката ти.Да има и деца които не са виждали шамари.Но в момента не говорим за тях.Те си решават по друг начин проблемите.

17

Анонимен

преди 7 години

Хубава сататия, но се изпускат доста важни аспекти. Веднъж в градския транспор присъствах на разговор между баща и синче явно връщащи се от родителска."Добре де що не учиш, как може такива лоши уценки, мене ми е предлно ясно че тия четворки са си чисти двойки. И аз и *** сме вишисти. Инженери. Нете ли е срам?"" И като сте учили и сте инженери много сте прокопсали. Блъскате се за по 500 лева и ви правят на маймуни."Бащата замълча, а и какво да каже. А и е право отрочето за какво да мъчи

16

Анонимен

преди 7 години

До АзРодителие също са продукт на образователнта система, само че преди двайсетина години. Спомнете си, че дивотията започна през 90-те.

15

Анонимен

преди 7 години

Децата и възпитанието им са резултат, а не причина. Умните хора не са изчезнали, но стремително намаляват. Комбинацията от неблагоприятни външни и вътрешни фактори, доведе до това. Никак не вярвам някой да иска сам да е глупав. Но ориенталското мислене което ни се натрапва отвън, че другият трябва да е по-долу от мен, се разпространява като отрова.България е поле за действие на всякакви вредни организации, които целенасочено разсипват всичко на пътя си.

14

Оффф

преди 7 години

Айде стига с това старото поколение новото поколение, на 26 съм не съм живял в комунизма, това не попречи на родителите ми да ме възпитат, нито попречи на повечето от връсниците ми техните родители да ги превърнат в простаци и псевдо батки. Прости и хора търсещи вината винаги в другия, слепи за себе си, винаги е имало. Да преди е бил по-строг контрола и дисциплината, странно как има чичковци на около 40-45-50 дето псуват като им попречеш да минат на червено. Уж са възпитавани от комунизма!