95

Пешко

преди 8 години

...както и някой погранични райони с нея части от Босна". От своя страна, Русия ще получи правото да си върне Бесарабия, отстъпена на Турция през 1856 г. В случай на "пълен разгром на Турция в Европа", текстът предвижда възможност България и Румелия да образуват независими княжества. Това съгласие на Русия означава, че още през 1876 г. е било ясно, че създаването на станалата по-късно известна като Санстефанска България е било предварително отречено като възможно.

94

Пешко

преди 8 години

Райхщадско споразумение:Съгласно руския текст на това споразумение, ако се постигне победа над Турция, Австро-Унгария и Русия се съгласяват, че на Балканите няма да се създаде голяма славянска държава (т. 2, б.Б). Страните се договарят също така, че Черна гора и Сърбия ще получат възможността да анексират: първата - Херцеговина и пристанище на Адриатическо море, а втората - някои части на стара Сърбия и Босна. В този случай обаче, "Австрия ще има право да анексира турската част от Хърватия, ка

93

SS

преди 8 години

До ПешкоСтранно но каквато и да е темата Пешака все на анти-руски чувства го избива и стая снимка все по натрапчива става мисълта, да не би някой мъдест руснак да го е треснал на морето или още по лошо да е отказал да го тресне и сега травеститчето се чувства прелъстена и изоставена.

92

Пешко

преди 8 години

...руското посолство. Пловдивските адреси също попадат в руското посолство, след като Костаки Пеев съобщава на руските власти за събраните подписки. Тъй като руската политика, видно от тайното Райхщадско споразумение, не е предвиждала създаването на голяма славянска държава на Балканите, подписките не получат гласност, съответно нито един български представител не отива и не присъства на конгреса[2].

91

Пешко

преди 8 години

Съдбата на България е решена без нито един българин. Методий Кусевич, тогава архимандрит и протосингел при Пловдивската митрополия обръща публично внимание на подготвяните от Англия и Австро-Унгария несправедливости спрямо българския народ и организира подписки от всички земи, които да бъдат занесени до Берлинския конгрес. В Македония подписките са организирани от Шапкарев, а в Пловдив от самия Методий. Адресите от Македония, Шапкарев ги предава на велешкия търговец Весов, който ги предава в рус

90

Пешко

преди 8 години

Англо-руското споразумение е подписано на 18 / 30 май 1878 г. в Лондон. Постигнато е съгласие: от българските земи между р. Дунав и Стара планина да бъде създадено васално на Високата порта и с политическа автономия Княжество България; Южна България да бъде организирана като област с широка автономия в състава на Османската империя; останалите български земи получават реформи като обикновени провинции на империята; Южна Бесарабия, Батум и Карс се връщат на Русия.

89

Анонимен

преди 8 години

Тя Яна сама дава вече,върти гюбеци даже.....сега е ред на Иванка после Стоянка и др миндилки....

88

Анонимен

преди 8 години

Дори и в подобни саркастични текстове безцелното използване на национални икони е недопустимо. Има други начини човек да изложи тезата си..

87

Али

преди 8 години

Чета коментарите и се дивно дивя, колко богата е Родината на ***! Ама то за да си *** не е необходима нито да знаеш, нито да можеш да мислиш. Важно е упорито да повтаряш едно и също!

86

evard

преди 8 години

Ей, * от ГЕРБ, ДПС и така наречени реформатори! Ако пипнете Йово, Добри Чинтулов, Паисий, великият Тервел, то Априлското въстание ще Ви се види мюзикъл за това което ще видите на жълтите павета. *** гадни, добре, че си пазя старите учебници на децата, че то ако продължите да ни управлявате ще се окаже, че ние българите ще изчезнем съвсем, защото "тоз който не помни миналото, няма бъдеще"

85

Пешко

преди 8 години

До Значи да "забрачей чей, точно Ботев, Левски, Вазов, Паисий, Раковски, Бенковски в никой случай не бива да забравяме. Обаче като си толко патриотичен и незабравящ можеш ли ми каза какво пишат те за матушката?

84

Геле

преди 8 години

До ШопКъсметлия! Де такъв късмет да имат и децата ти! Щото дъщеря ти и внучка ти май ше ходят с фереджета!

83

Значи да "забра

преди 8 години

Да "забравим" насилственото ислямизиране, данъците джизие, девширме, диш - хакъ, капу хакъ и пр. откровено робски данъци! Да "забравим" кланетата и милионите прокудени българи извън Родината... Да "забравим" Ботев, Левски, Вазов, Паисий, Раковски, Бенковски и т.н. или да се правим, че не са съществували?

82

Пешко

преди 8 години

До Гелене разбирам хора, които задават въпроси без преди това да помислят малко. Или пък може би дядо Иван е пращал шпионската книги по манастирите а? Да си чул Паисий да печата напред назад "История Свлавянобългарска"? Да си чувал за ПРЕПИСА на Софроний Врачански? Житията според теб печатани ли са? Мал.умен ли си?

81

Геле

преди 8 години

До ПешкоПешко, нема ли да отговориш но човеко, дето те пита по-доле - от дека са долазили книгите у килийните училища и на какъв език са били? Или са ги печатали на български в султанската печатница по заявка на турското везирство на образованието?

80

Пешко

преди 8 години

До Анонимен до Пешко,нямам нищо против Русия. Това, което не понасям в случая е гнусната подлизурковщина и то не към Русия, а към Съветска Русия най-вече. Срещам отвреме навреме някакви психопати, дето викат - абе то най-добре да станем република в състава на РФ. Кога Русия ще признае официално, че благодарение на България има писменост и църковна култура?

79

Анонимен

преди 8 години

До Изчезващ видЗа съжаление си прав

78

Адвокат

преди 8 години

Какво е Санстефански мирен договор:Така значи подписваш Трудов договор освобождаваш се от робство , подписваш Договор за покупка на апартамент освобождаваш се от робство , подписваш Договор за покупко-продажба на Автомобил освобождаваш се от робство , та всички Договори са освобождение от робства

77

Анонимен

преди 8 години

Ти май не разбираш какво е Договор , тоест Санстефанския мирен договор , ти като подписа Брачен договор да би да се освободи от робство бе ***

76

Анонимен

преди 8 години

До ПешкоАбе, че е пълно с *** в България, това си ни е генетично обусловено - такава ни е семката - кой от къде минал, ***! Ама не ги разбирам такива мешести като тебе, дето плюят по единствената държава, дето е имала накога интерес да има българска държава на това място?!!! Нейн си, егоистичен имперски интерес, но случайно съвпаднал и с нашия, нали? Така се намират съюзници - с общи интереси, нали? И що за за.дници са тези като тебе, които се го.в.нясват сега върху нея?!!!