124

Историк

преди 10 години

След 1944г правителството взема решение за построяване на БГ локомотив. Идва момента за пущането му в експлоатация. Хората пременени, много цветя и машинистът издува с все сила свирката. Бойко не е бил роден и друг реже лентата, но локомотивът не тръгва. Ами сега, какво ще правим?- питат се другарите-комунисти и отговор нямат. Един дядо от тълпата се обадил: Спрете парата на свирката и ... локомотивът тръгнал. Тааа и сега - много *** за новия Правец, а той все още не тръгва!

123

Zak

преди 10 години

До Черен Петърpredpolagam daje i otverkata e kitaiska :-)

122

Черен Петър

преди 10 години

Единственото българско в тези лаптопи е името и отверките, с които ще се сглобяват. Врътката е ясна, но ако се продават над 500 лв. трудно ще върви търговията.За сведение в Индия правят същото, внасят си ги на части, сглобяват и продават по стотина долара.

121

Спомени

преди 10 години

Спомням си как бай Тошо се върна от посещение в Япония, впечатлен от японското технологично чудо. Заяви, че България трябва да се компютъризира, че бъдещето е на компютрите. Изобщо показа напредничаво мислене, при това беше вече на възраст, но нюхът му за стопанска стратегия не го подведе. Горбачов го мъмра, че видял само едното лице на лошия японски капитализъм. Но бай Тошо с размах построи Завода за компютри в Правец, обучи кадри, във всяко училище беше оборудван компютърен кабинет. Хвала!

120

Анонимен

преди 10 години

Правец ОС е модифицирано Ubuntu Linux , a на бас! Ако са му сложили обаче skype, firefox, chrome, libre office, video, audio player, torrent, и са му настроили всички драйвери ще е супер. Сигурно са се запънали на драйверите за wifi картата. Аз на моя стар комп, който нещо се повреди, но успя да поработи с ubuntu linux още година, беше на общо 6 (windows-a просто отказвале да тръгне) , чак след половин година успях да му подкарам usb wifi модемчето. Това е единственият Linux проблем, който не е

119

Ганьо

преди 10 години

Китайците дори и да нямат някакъв артикул до 2 седмици се разработва и се пуска в производство и му слагат,каквото собствено лого си искаш.Никога няма да ти откажат поръчка

118

Анонимен

преди 10 години

Правец не бяха изцяло български. Когато въведеш съответната команда изписваше Apple. Което обаче е похвално- имали сме невероятен промишлен шпионаж. А сега какво -чета изтеклото за българските служби в Wikileaks - те шефовете се подслушват един друг, всеки гледа да прецака фирмите на колегата , параноясали кой ги следи. И на мен ми се реве!

117

Анонимен

преди 10 години

А името на техноте дискове сменяха постоянно ,познайте защо. Ако наш'те не бяха толкова алчни , сега щяха да им дадат технология флашки как да правят. Вместо това -пълна пародия. Плаче ми се! :( ....Иначе тогава ентусиазмът е бил голям - няма досег на механична част с диска като при касетата ,значи е вечен. Сега знаем - да, ако дискът е със златно покритие(някои Emtec на химическия немски завод BASF бяха такива) и качествена пластмаса. Но с този алуминий, който се окислява и сребро дори, което п

116

Анонимен

преди 10 години

Знам от мой преподавател по френски, че точно французите са ни помогнали да имаме най-добрата в света машина за cd. В Стара Загора. И какво се случва? Те наливат пари , а нашите шефове, управници ги открадват до стотинка! В края на комунизма. Резултат : Optical storage дисковете на Стара Загора, които така се драскаха, че след 5 прочитания не ставаха, пловдивската фирма за производство на cd пък дълго имаше надпис на сайта, че продават в кашони дискове Sony по 10 ст. , а името на техните дисков

115

аз

преди 10 години

До 143Като си го купиш, не забравяй да искаш и букви на кирилица. :)

114

Анонимен

преди 10 години

През далечната 1988 година, България е на трето място по производство на компютри в света. Две от трите машини, произвеждащи cd- дискове в света са в България и е разработен първия двуядрен процесор в света. Производството на компютри носи 20 милиарда долара годишно на България.

113

IT

преди 10 години

По-точно"китайски,с българско лого"!,почти всяка голяма верига магазини си има вече марка,ако имаш достатъчно кинти,можеш да си направиш машина"Бай Иван"!!А преди не беше така!Първият компютър,който включих,беше Правец-8 bit.Всичко вътре беше българско!Флопито беше колкото е сега един notebook,включваше се с външен контролер! към дъното и на контролера пишеше"произведено в българия-цифрови системи"!!Това,по времето,когато Nokia правеха гумени ботуши и трактори!!!

112

kokalala

преди 10 години

Какво се завръща ве едно време правец се правише изцяло в България сега ще сложат в кутията части произведени в Китай и уж Бг производство лаптоп.

111

Анонимен

преди 10 години

Българите сме силни в IT сектора, така че съм оптимист, както за лаптопите, така и за "Правец OS". Успех!

110

П.Петров

преди 10 години

До Анонимен 125. "Сглобява" е доста силно казано. Както вече писах това е беърбон Clevo W550EU, което ще рече, че е сглобена система на която само трябва да се свалят един до два капака и да се добави процесор, памет и диск. Всеки средно интелигентен, може да го направи сам в къщи. Беърбони на различни марки отдавна се продават в България, но цената им не е особено конкурентна на големите брандове, а и марки като Clevo, Mitac,Compal,Wistron не говорят абсолютно нищо на обикновения потребител и по-трудно се продават.

109

Gogo

преди 10 години

Вие с проводниците и полупроводниците разбирате ли изобщо от полупроводници!? Вярно е че това беше едно "велико" изказване на Тато, но ако ниакога сте работили изобщо на "Правец" няма да пишите глупости. Правеците си бяха стабилни машини за онова време и дори сега имам един " Правец-82", който работи без проблеми. Сигурно е дори по-стар и от повечето от пишещите във форума. Какво лошо има да се произвежда нещо на добра цена и ако е качествено, то тогава всичко е наред.

108

Анонимен

преди 10 години

Важното е че се връщат, независимо с какви части... Ще си купя!!!

107

Анонимен

преди 10 години

Аз ще си купя да пробвам. Напробвал съм се на скъпи ***. Дали *** отвън или оттук кво е значението. Поне ще си останат в БГ парите ми.

106

Cernobil

преди 10 години

Iskam 20 broya ot tozi laptop.Plseiyer sim.Kupuvam na edro a prodavam na drebno.

105

ODESSA

преди 10 години

Е професоре във LIDL Германия няма нищо друго освен китайски стоки.