68

valev

преди 10 години

През 1974 г. добивът достига 400 тона на година. Преди решението за ликвидация на отрасъла, през 1992 г. добивът на уран е достигнал 645 тона годишно. През цялото време до 1989 г. добивът е секретен, а производството се води стратегическо. Износът е изцяло към Съветския съюз. Дори по информация на експерти първата съветска атомна бомба е произведена с български уран от Бухово.

67

valev

преди 10 години

48 мини са вадили уран според постановление 74 на Министерски съвет от 1992 г., с което правителството на Филип Димитров взима решениие да ликвидира уранодобива, а още 30-на са били в стадий на проучване и пробна експлоатация. По-основните са базирани в Южна България. Най-известните са в Елешница, Сборище, Бялата вода, Долна баня. Около 600 км около Бухово са надупчени като швейцарско сирене от минни разработки, край София уран има в Сеславци и Кремиковци.

66

valev

преди 10 години

Практиката сочи, че нито една страна в света, освен България, не закрива своите уранови находища, без те да са окончатално изчерпани, а даже и след това добива уран от старите насипища. И нито една страна не ликвидира урановото си производство, ако има ядрени централи. България обаче закри уранодобива през 1992 г. и хвърли над 50 милиона лева от бюджета и още доста по програма ФАР за ликвидирането на мините и рекултивиране на земята.

65

valev

преди 10 години

Азбучна истина е, че че ядрената енергетика гарантира дългосрочна независимост, още повече ако е обвързана с възобновяването на добива на уран в България. Какво обаче е състоянието на урановите мини и двата завода за преработка на уранова руда, които отдавна са ликвидирани, а голяма част от земята вече е изчистена и рекултивирана? Изгодно ли е реанимирането на уранодобива и дали съживяването му няма да струва много по-скъпо? Кой, кога и как започна да добива уран в България, колко уран замина за Съветския съюз и влезе в съветските атомни бомби, колко милиона се изхарчиха за закриването на уран

64

valev

преди 10 години

Предложението всъщност дойде от президента на руската компания Атомстройекспорт, която победи в търга за изграждане на АЕЦ Белене - Сергей Шматко.Александър Шмигин, шеф на разработващите АЕЦ Белене, заяви, че в прогнозираната цена на тока от втората атномна централа са включени и разходите за преработка и съхранение на ядреното гориво. Тогава Овчаров намери подходящия вариант: обяви възможността българското правителство да отвори пак онези уранови мини, които все още не са рекултивирани, Камеко да добива суровината, която да се праща за преработка в ТВЕЛ за нуждите на атомните ни ц

63

valev

преди 10 години

14 години след решението да се закрие уранодобивът в България, и няколко години откакто вече нито една от 48-те уранови мини не работи, а двата завода в Бухово и Елешница не преработват уранова руда, сега - само преди две седмици министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров заяви, че производството на уран в в България вече е икономически изгодно. Поводът преди месец канадската компания Камеко поиска да добива български уран, а преди седмица и руската корпорация ТВЕЛ обяви, че е готова да разработи наши находища.

62

СИМО

преди 10 години

ПРЕДАТЕЛ ШЕ ВИ ИЗГОНИМ ОТ БЪЛГАРИЯ ПРОДАЖНИ МИЗЕРНИЦИ !!!

61

Анонимен

преди 10 години

Те сега заради спирането на Белене се опитват да минат с "по-евтини" номера, но това даже ще излезе по-скъпо от Белене. Различни реактори работят на различна технология и след като новите реактори са на нова технология, то не е възможно да се обединят със старите, а изцяло нов процес, изграждане и захранване, все едно една ново малко АЕЦ, което никак няма да е икономично. Трябват ни алтернативни енергии, но не нови АЕЦове, но берем ядовете сега от правителството на Станишев.

60

Анонимен

преди 10 години

Понеже сделката с Южен Поток пропадна след клякането на Украйна пред Русия, защото и Русия трябва да направи своите отстъпки към Украйна заради това клякане, сега на дневен ред изкочи АЕЦ Белене. За да се заблуди западния противник министър Стойнев отива в САЩ и започва да им обещава всичко каквото искат, в крайна сметка нищо няма да бъде подписано със САЩ. В същото време се прави истинската маневра и тя се прави от предателя Волен Сидеров, който започва масирана акция в подкрепа на ЕАЦ Белене.

59

eyeless

преди 10 години

Проект, изпълняван от САЩ и то точно пък от уестингхаус, че и финансиран от турска банка - някак си не ми звучи съвсем добре...

58

Гражданин на РБ

преди 10 години

Питане: как БСП реши, че ще има Уестингхауски блок в Козлодуй?Скъп, По-скъп от руските?М????КАК? СЛЕД КАКВИ ПАРИ?М?Тъй като, ЯВНО става въпрос за пари и/или власт. Трета причина няма.;-) Елементарно, Уотсън... ;-)

57

Seifi

преди 10 години

Хаха , сега новите господари от САЩ и Турция ще строят като не икате Руска централа полочавате ТУРСКО-АМЕРИКАНСКА тя е екологична и ДЕМОКРАТИЧНА

56

do51 ot bai slon

преди 10 години

B CHERNOBIL NISHTO NERABOTI OT2000 Dekemvri ot kaktomu sprea voddata za olajdane. I mu se nagarchia karantiite pratite vatre i nema mardane napred nazad,MALKO MOZAK TREBVA NO NAVREME OT MEN ;NOZATOVA PAPKAX BOI ;ATE ME FANAA ZA XOBOTA

55

info.

преди 10 години

А честита ви ЧАСТНА централа,изхода е един!ТЕРМИНАЛ 2

54

Dedovia

преди 10 години

До 5f5Простотии ли? Няма нито една излишна дума. Ярък контраст с типичното мутренско дърдорене и празнословие. Виж му думите още веднъж, а не чети интерпретации.

53

5f5

преди 10 години

До DedoviaЛошото е че е на ниво финансов министър,като мин.председател ръси простотии....

52

Dedovia

преди 10 години

До 5f5Той е много подготвен. Може би е най-подготвеният ни премиер, познавам го.Освен това няма вечни съюзници, има вечни интереси.Айде стига за днес, че съм си свалил едно яко филмче.

51

Dedovia

преди 10 години

До 5f5Той е много подготвен. Може би е най-подготвеният ни премиер, познавам го.Освен това няма вечни съюзници, има вечни интереси.Айде стига за днес, че съм си свалил едно яко филмче.

50

Ханко Брат

преди 10 години

Ето каква била работата с хамериканците и АЕЦ-а.Белене с модерен руски реактор не може, но Козлодуй с хамериканския *** може.... ...това ли е новата цена която трябва да плати БСП за да остане на власт?!

49

5f5

преди 10 години

До АнонименЗа Франция не знам ,но за Русия-още има един дето свети в Чернобил......