44

Анонимен

преди 12 години

Ужас! Спасете комисионната на Борисов от Шеврон и мариците.

43

минаващАЕЦ "Бел

преди 12 години

А в България колко години има дупка в Бюджета? И затова ли се отказахме от 800 млн. лв печалба от АЕЦ Белене? И защо нямаше възможност гражданите да кажат, дали се отказват от тези пари?

42

$

преди 12 години

Истината е,дали въобще заслужаваме вниманието на Русия, с тези управници. Които си менят обещанията през ден. Бизнес се прави с делови хора, а не с ***.

41

Анонимен

преди 12 години

И сега какво ще стане с комисионите за Белене? Гадост, всички *** ще са прецакани!

40

румен221

преди 12 години

Идиотщината и по ходи и по Хората, не само по коюти матряла- Ако доклада на HSBC е верен и 2 реактора струват 10.3 милиарда, от които 2 милиарда вече са вложени, ако преместим единя в Козлодуй ще похарчим още 6 милиарда или ЩЕ ИМАМЕ 1 РЕАКТОР ЗА 8 МИЛИАРДА ВМЕСТО ДВА ЗА 10 И ЩЕ Е ГОТОВ СЛЕД ПОНЕ 10 ГОДИНИ, ТОЙ ПАК ЩЕ Е РУСКИ, НО МНОГО ПО-СКЪП И ТОГАВА ЗАЩО ГО МЕСТИМ???- ПУБЛИКУВАНИЯ ДОКЛАД Е МЕНТЕ!!! - Докладът на консултанта HSBC е ПОЛОЖИТЕЛЕН В ТРИ ВАРИАНТА И Е ГУБЕЩ САМО, АКО, НАМЕРИМ ГАЗ ПО 75 ДОЛАРА, А ТОВА Е ФАНТАСТИКА С СТИЛ ЖУЛ ВЕРН!!! - Спроред консултанта HSBC (въпреки неверно високите разходи заявени от НИК) усреднената цена на тока от АЕЦ Белене за 60 години при която печалбата е нула е само 2.4 ст/кВч. Цената на тока през най-тежката година която покрива всички разходи и вноски по заема е 4.4 ст/кВч. Днес Козлодуй продава по 5,5 ст!!!1. Не става въпрос за това дали реакторите да са американски или руски Руските реактори са с много по-висока степен на надежност, в момента Франция строи руски реактор, А ОБЩО ПО СВЕТА СЕ СТРОЯТ 43 РЕАКТОРА, КАТО САМО НАШИТЕ БИЛИ ГУБЕЩИ!?!?- До 1992 г. в България се е добивал триураниев осмооксид, който е обогатяван в тогавашния СССР и се е връщал в България като гориво за Козлодуй и затова цената на тока е била 0,2 стотинки!!!.- В България има достатъчно количество, за да се осигури българската ядрена енергетика 10 000 години напред!!! Горивото стои и чака УМЕН ДЪРЖАВНИК (поне колкото бай-Тошо селянчето), ЗАЩОТО С ТОВА ГОРИВО МОЖЕМ ДА СТАНЕМ ЯДРЕНИТЕ ГОСПОДАРИ НА ЕВРОПА!!!2. До сега са произведени и двата и половина реактора за АЕЦ-Белене (чехския, готовия и втория полусглобен), повечето от съпътстващите съоръжения и основите на единя реактор, чието разбиване струваше колкото направата основите на втория и това само за 1,39 милиарда!!!- С разликата до 4 милиарда, само български ***-гербаджия или седесар-кюмурджия не ще може да дострои АЕЦ-Белене!3. Първите четири паро-генератори в Козлодуй, още при проектирането им са били предвидени като двойно горивни за атомни и за газови и трябваше само да се направят газовите горелки и да се свържат с 35км. газопровод!!!!4. Връх на глупостта е да съсипеш най-евтината ядрена централа, за да строиш газова, правеща три пъти по-скъп ток, а на мястото на построената преди 30 години газова мощност в Козлодуй да правиш 7-ми блок!!! - СМЕШНО И ЖАЛКОНО КАКТО ВЕЧЕ КАЗАХ ГЛУПОСТТА ХОДИ ПО ХОРАТА И САМО БЕЗМОЗЪЧНА АМЕБА МОЖЕ ДА НИ УБЕЖДАВА, ЧЕ ФОТО-ТОК 79,0 СТОТИНКИ, Е ПО-ЕВТИН ОТ ЯДРЕН ТОК със себестойност 1,169 СТОТИНКИ(за справки страницата на НЕК)- А НАЙ-СТРАННОТО Е, ЧЕ ИМА И НЯКОЛКО ХИЛАДИ БЕЗМОЗЪЧНИЦИ, КОИТО ГО ВЯРВАТ!!!

39

Info

преди 12 години

До 40: Много жалко, че нищо не си разбрал от написаното !

38

REDvayler

преди 12 години

Според мен, ставаме повече от зависи към Русия-реактор, ако днес започнат в Козлодуй преди 2027 година няма как да се случи. Ако започне Белене до 2015 имаме един реактор, а до 2020 втори.

37

икономист

преди 12 години

Истината е, че при тази цена на петрола в бюджета на Русия зейва огромна дупка която няма как да се запълни.

36

Анонимен

преди 12 години

Нато защо имат още ядрени складове в Турция и Гърция , две държави с къде по голямо население , бвп и ядрено оръжие , кой гарантира сигурността Уорлик ли не ставай смешен ... поне една от двете държави да се освободи от тези боеприпаси Германия как може ...

35

Акъл море

преди 12 години

Истината е,че Русия изобщо не зависи от БГ,а точно обратното.Русия ако реши може само като се дръпне настрана да срине и без това разломената България и да ни хвърли в ръцете на башибозука.Никой не осъзнава,че България все още я има точно защото Русия не се е отказала от нас! Както върви много скоро и най-силно грачещите срещу Русия може да се обърнат към нея като към единствена надежда.Правили сме това шели 500 години!

34

от сигурен източник

преди 12 години

Докато си пазарувах чесън на пазара една баба ми каза, че Кирил Комаров по време на международния форум Атомекспо-2012 бил казал че България била търсила сътрудничеството на росатом при изграждането на 7-ми блок на АЕЦ Кослодуй и туй то.

33

до 33

преди 12 години

За тези, които живеят в следващото хилядолетие предлагам да бъдат настанени в специални кампуси, където да бъдат откачени от енергийната система на страната и да се захранват с ток от слънце, вятър и мъгла! Ама там да си правят всичко, и колите им да са само на ток, и отоплението зимата!И свщите да им се продават по 10 кинта парчето, а дървата по 1000 лв. за кубик! хаха! И никакво напускане на кампуса - ама немало ветър, немало слънце - ТАМ!После да пишаът тука, ама ако имат ток за интернета

32

румен221

преди 12 години

НЕ ОБИЧАМ КОМУНИСТИТЕ, НО В СЛУЧАЯ СА ПРАВИ ЗА ДОКЛАДА НА HSBC- СЪДЪРЖА САМО 15 СТРАНИЦИ 2 СТР. ТЕКСТ, 6 ЗАГЛАВНИ СТРАНИЦИ И 7 СТР. ГРАФИКИ??? И ЗА ТОВА ДА БРОЕНИ 2 000 000 ЕВРО?!?!?! (А ЧУХМЕ ЗА 200 СТРАНИЦИ)- ДОКЛАДА Е МЕНТЕ!!!Изходните данни са дадени от НЕК (хора на ГЕРБ)!?!?!- Още първата цифра е невярна. Посочени са разходи до 2012г от 1.65 милиарда евро (вместо реалните 1.39), но в таблицата за финансиране сочат друга цифра - 2.017 милиарда (ПОСЛЕДНО КОЛКО???).- Комулативната максимална цена ВКЛЮЧВА И РАЗХАДИТЕ ЗА ИЗВЕЖДАНЕ ОТ ЕКСПЛОАТАЦИЯ и в доклада е 7.7 милиарда евро (само без първото надписване спада до 7.4 милиарда евро, а без сумата от 1 милиард за ИЗВЕЖДАНЕ ОТ ЕКСПЛОАТАЦИЯ, КОЯТО СУМА СЕ СЪБИРА ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 10 ОТ 60-те години използване, спада на 6,4 милиарда) EPC договора е подписан за 3,95 милиарда, но в даклада фигурира цифрата 6.131 милиарда и ужким същата цена е записана като 8.149 в таблицата за изчислявани цената на киловат. Но по данни на НЕК, а те откъде знаят цените без договор??? Така могат да я изкарат и 15 милиарда- Приет е срок за амортизация от 26 години СМЕШНО, ПРИ МИНИМАЛЕН ЖИВОТ ОТ 60 ГОДИНИ Ако заложат амортизация от 5 години цената на тока ще е 50 стотинки, а 1 милиард за Извеждане от експлоатация ще стоят на влог в банка 34 години!?!?И ВЪПРЕКИ ЯВНАТА ФАЛШИФИКАЦИЯ НА ДАННИ, СЕ ДАВА СЕБЕСТОЙНОСТ 1.2 ЕВРОЦЕНТА И ПРОДАЖНА ЦЕНА ОТ 7,49 ЕВРОЦЕНТА (ПРИ АМОРТИЗАЦИЯ САМО ЗА 26 ГОДИНИ) И ПРИ ЗАЕМ С УБИЙСТВЕНА ЛИХВА 8.5%... (А ЗАЩО НЕ 16 ИЛИ 26%...?!?!?)- Но в следващата графика авторите твърдят, че тази цена трябва да се коригира (самите автори не вярват в нея)- Общ размер на приходите 60 милиарда за 60 години!!! (БЕЗ ОТЧИТАНЕ НА ИНФЛАЦИЯТА - 60г. Х 5% = 300% ИНФЛАЦИЯ!!!)- Има изрична уговорка, че данните на НИК изискват счетоводна проверка (съмнително високи са)НЯМА ПУБЛИКУВАНИ ВАРИАНТИ НИКАКВИ?!?!?Накрая се прави убийствена за поръчителите забележка:- Информацията, използвана при подготовката на настоящия доклад е от материал и информация от вас (АЗ ЧЕТА ПРАВИТЕЛСТВОТО), WorleyParsons, НЕК, и АЕЦ "Козлодуй" и не е независима проверка от HSBC.И СЛЕД КАНО НЕ Е НЕЗАВИСИМА ПРОВЕРКА ОТ HSBC ИЗЛИЗА, ЧЕ Е ПРАВИТЕЛСТВЕНА ИЗМАМА!!!НЕ АНАЛИЗ, А ГАВРА С ИНТЕЛИГЕНТНОСТТА НА КОФТИ МАТРЯЛА

31

Акъл море

преди 12 години

България се държи крайно неадекватно.БГ не може вече да произвежда нищо.Домати и сирене дори.Зависи за прехраната си изцяло от съседите си.Ако не са притоците от наркотици и проституция,всички ще тръгнем по кофите за ***.Искаме да сме като Запада,но не правим нищо за да тръгнем по техния път.Изпълняваме всеки техен "съвет"с надеждата,че един ден ще ни направят Швейцария.(Нямат такова намерение и никога не са имали!)Държим се наперено с Русия,та дано от Запад да оценят напъните ни.

30

do 36

преди 12 години

*** ,no ne predatel kato teb!BASTUN S BASTUN !

29

Анонимен

преди 12 години

Само агенти на КГБ могат да агитират за АЕЦ Белене. Разкрити сте мръсни предатели, скрийте се в миши дупки, ВЕДНАГА!

28

Анонимен

преди 12 години

ДОБРЕВ ПАК ЛИ НЕЗНАЕ НИЩО ПО ВЪПРОСА????????????

27

Info

преди 12 години

За тези които живеят в миналото хилядолетие: Ядрената енергия вече е минало. Германия първа даде пример за това. При все, че по територия е само три пъти по-голяма от България и по неизгодно геогравско положение тя има вече фотоволтайк /слънчеви/ капацитети равни на 22 ядрени реактора. Населението и е непрекъснато бомбардирано със заплахи от атомното лоби за високата цена, но въпреки това германците са твърдо решени да се отърват от ядрените погреби.

26

Анонимен

преди 12 години

до 28,явно само съветски сайтове гледаш, но това е твой проблемвсе пак те съжалявам и ще те открехна - 22GW/h е рекорда

25

До 12 и 13

преди 12 години

Прочетете внимателно статията-"България предлага на руската държавна корпорация Росатом да участва в изграждането на седми реактор на АЕЦ Козлодуй. Ние предлагаме а не руснаците