39

Анонимен

преди 13 години

28, това, че атомната енергия е евтина е просто една опашата лъжа, на атомното лоби, което съзнателно и последователно не смята всички разходи при изчисление на цената на АЕЦ! Това е горе долу същото, като защитниците на вятърната енергия казват, че това е най-евтината енергия, защото вятърът бил без пари!Ако АЕЦ бяха задължени да сключват застраховки които да покриват абсолютно всички вреди при авария от типа на Чернобил или Фукушима, цената на енергията от АЕЦ би била 3-4 пъти по висока!

38

Грую

преди 13 години

#30, водорода не е продукт на ядрената реакция, а е продукт на заливане със вода на прекалено нагорещен метал (много над "работната" температура на реактора. А радиацията във въздуха е от изпускане на налягането, в което се оказва че има йод-131 - явно от разтопени пръти.

37

Иван

преди 13 години

fukushima - hiroshima = tomato - tomahtoLet's call the whole thing of

36

Анонимен

преди 13 години

ПДНе съм толкова навътре в химията на процеса, ама защо и при генераторите от водно-воден тип се получава натрупване на водород в първи контур при все, че там за пара ( слава богу) в първи контур не може да се говори? Вярно, когато спре някое от ГЦП-тата ефектът на натрупване се повишава. В крайна сметка нека кажем, че водородът е технологичен *** в случая, дали е в резултат от пряко избиване на протон от неутроните или във взъимодействие с циркония на топлоотделящите елементи не е от знач

35

ПД

преди 13 години

33,Да, задължително е. Иначе не е разпад, а е сливане.Така, че не е семантика, а е терминология. ;-)

34

Хейтър

преди 13 години

Понеже са ми цензурирали линка към youtube за Time lapse на ядрените катастрофи:*** . youtube/watch?v=LLCF7vPanrYИли просто напишете: "Time-Lapse Map of Every Nuclear Explosion Since 1945"

33

Анонимен

преди 13 години

до ПД от 24Засължително ли е от процеса на радиоактивен разпад на вещество, например уран , да се получават САМО по-леки ядра и да се отделя енергия в някакъв вид? Очевидно е, че се синтезират и по-тежки ядра. Тогава къде е проблема? В семантиката?:)))

32

ПД

преди 13 години

30, Съгласен съм. Само малка поправка. Водородът е резултат от невъзможността да се охладят топлоотделящите елементи. Получава се взаимодействие на парата с Zr. Не е резултат от ядрената реакция. Не че, в процеса няма вероятност за излъчване на протони. Тя просто е пренебрежимо малка, за да може да образува водородна възглавница

31

redskin

преди 13 години

до пост 26добре си се ориентирал като професия (орач)., ако опиташ и да не предлагаш на японците по-правилни методи според собствените си знания ще е направо идеално :)поздрав.!

30

Анонимен

преди 13 години

До ПД Реакторът е от тип "Кипящ слой". Сиреч той е и парогенератор. Няма втори контур. Водородът се получава като продукт на ядрената реакция и периодично се отделя от топлоносителя. Фактът, че имаме натрупване на водород във взривоопасни концентрации говори за продължаваща реакция, топлоотделяне и вероятно частично стапяне на активната зона.:( Все пак дори да има изхвърлени горещи частици искрено се надявам да сме достатъчно далеч.

29

ПД

преди 13 години

24, Плутоният НЕ е прудукт на делене на урана, защото е по-тежък от него. Може би искаш да кажеш - "образуван от уран при захват на нутрон с два последващи бета разпада"? ;-)

28

Антонимен

преди 13 години

"Какво трябва да стане за да проумеем, че човечеството не е в състояние да управлява безопасно АЕЦ!!!!"Дай ми алтернативен източник на енергия, който да ми осигурява 4кВат/час, при цена 0.2лв/кВат, приложим за жилищни кооперации в град, като София например ???Предлагам, на вас - идеалистите и въздушните елементи, понеже се чувствате велики и по-цивилизовани от японците, да затворим въздушните си граници, възпирайки радиация от всякакъв неоторизиран произход :D

27

ПД

преди 13 години

Няма плутоний и уран, защото вътре в реактора няма взрив (химичен - от водород) или ядрен, които да изхвърли гориво във въздуха. Има, обаче, изтичане на аерозоли и продукти на делене, поради стапяне на горивните обвивки и пробойни в корпуса на реактора. Взривовете бяха извън корпуса на реактора - в реакторния цех, до колкото разбрах. За разлика от чернобилската катастрофа, където имаше изхвърлено гориво - т.нар. "горещи частици".

26

Рачо орача

преди 13 години

Прав е Иван, една бетонна стена от 30 метра и по добре изолирани дизелови генератори щяха да спасят АЕЦ-а. В последните 100 години в района на Тихия океан е имало и по силни от сегашното земетресения и по големи цунамита! Просто японците са подходили тотално безотговорно към реалните и предвидимите опасности!

25

Хейтър

преди 13 години

Браво за геройските усилия на работещите в централата и за успеха! Техните успехи за успехи за всички. За съжаление това се отнася и за техните проблеми.Ако на някой му е интересно, може да види Time lapse на всички ядрени инциденти в историята:

24

Анонимен

преди 13 години

Плутоният е малко тежичък за да лети чак толкова надалеч. От друга страна е доста отровничък и ако попадне във водите ще изтрови много нещо. От трета страна плутоний в естествен вид има в мина в Намибия. Все пак той е продукт на разпада на урана и в малки количества го има в практически всяко ураново находище. Браво на японците, успяват все пак да се справят с невероятно тежка надпроектна авария. Ние не бихме успели. За такова нещо се иска хъс и дупе, ние ги нямаме.

23

Анонимен

преди 13 години

"За" и "против" ядрената енергия... Много труден въпрос. Да видим "против". - Последиците от авария са много големи- Какво правим с отработилото гориво? "чака се да истине"?"за":- какво пра'им като свърши нефта, въглищата, газа? Защото стоманолеарна не може да работи на слънчеви батерии....Във всички случаи трябва да правим компромис. Ако ние не използваме АЕЦ, децата ни ще трябва да я ползват. И то много по скоро.... Ние решаваме. Така че: "НЕ" - егоизъм, "ДА" - проблеми....

22

Иван

преди 13 години

DiDo, японците се провалиха тотално в ядрената сигурност защото много добре са знаели какво ги очаква и въпреки това не са се подготвили! Сегашното цунами беше 10 метра, а в Япония има регистрирани и цунамита от 30 метра!!!!Да не говорим, че във Фукушима от десетилетия наред са фалшифицирали докладите за инциденти, уволнявали са хора и пак нищо не се е подобрило!

21

VDCH

преди 13 години

Добре, хайде някой специалист ми обясни как стоят нещата с плутония. Нали казват, че поради това, че е много тежък метал и дори при взрив нямало как да се разпространи много далече.

20

Core

преди 13 години

Днес официално във в."Стандарт" съобщават, че вече има частици от "Фукушима-1".Споменава се йод и цезий - радиоактивният им вариант. Никой не споменава нищо за плутоний и уран... Защо? Пак ли сме на тъмно?Трябва да се направи нещо! 1 ядро вдишан плутоний, който не съществува в природата, предизвиква 100% рак на белия дроб, което помня от стари публикации. Дано не е верно. Дано, но кой да ни каже?