35

$

преди 13 години

От 1913 г. насам единственото законно разплащателно средство в САЩ са банкнотите, емитирани от Федералния резерв (Federal Reserve) на Америка. Той е създаден точно същата година от частни акционери и функционира абсолютно противоконституционно като един частен банков картел с една единствена цел - да бъде машина за инфлация, чрез печатането на повече и повече пари без златно покритие.И следващата световна криза може да доведе до връщане на Златния стандарт. Затова и Китай го изкупува напоследък.

34

Червената помия

преди 13 години

Ще оспори ли някой тук, че Щатите станаха световна сила през двете световни войни,като икономиката им се движеше предимно на военни релси, с държавни поръчки към частните компании, с гарантирани печалби от продажба на оръжие и боеприпаси?Ако ги нямаше двете световни войни Форд до 60-та година щеше да си произвежда и продава "модел Т" ,срещу 10-15 крави,продадени от фермерите...Чудя се обаче, на кого да обявим ние война, за да си съвземем с държавни поръчки икономиката?Магистралите не стигат.....

33

бакал

преди 13 години

Кой е собственикът на Федералния резерв? Изобщо знаеш ли структурата му?

32

ined

преди 13 години

Ако печаташ безконтролно левове ще дигнеш инфлацията само в България, печаташ ли долари дигаш инфлацията на цялата земя не само в САЩ.

31

Разобличителя

преди 13 години

Господа собственици на Федералният резерв, ще ви кажа само,че всеки ваш провал е още една наша победа, и крачка напред към заветният финал, при който хората от целият свят ще разберат кои сте, и как манипулирате световната икономика във ваша полза.

30

himik

преди 13 години

zlatoto e tenekia

29

бакал

преди 13 години

Има един анекдот за габровци:Габровец, като настинал, реши да си спести парите за лекар. Причакал доктора на улицата и го попитал:- Докторе, ти когато си болен, какво правиш?- Кашлям! - отвърнал лекарят, също габровец.Сам си направи изводите ;)

28

сиганин

преди 13 години

Пък на мен печатането на стоте долара ми излиза 6 стотинки! Дали да не направя нов Федерален резерв?

27

Банкянска помия

преди 13 години

Златния стандарт е отменен, защото един ГОЛЯВ държавник - Шарл Де Гол такова най-близката роднина на щатите, като поиска осребряване на доларите в злато...

26

Бай Колю

преди 13 години

Златото е на трето място по проводимост след среброто и медта.

25

Анонимен

преди 13 години

Добре ,че казаха ,че щяхме да ги пускаме вече.Нашите у София си ги прайм без грешки ,

24

Червеуната помия

преди 13 години

Много бих се радвал , човек със супер високо икономическо образование да ми обясни къде греша в изказванията си?Няма да се обидя, човек се учи докато е жив, пък обещавам, само от твоето квартално магазинче ще купувам вече хряб и цигари!

23

ined

преди 13 години

Печаташ хартийки за 12с и после ги сменяш за стоки за $100 - после върви че ми разправяй че американците не са най-големите гадове на земята.

22

PrOxY

преди 13 години

FAIL :D:D

21

Червената помия

преди 13 години

13, у нас покритието на една банкнота се гарантира само с подписа на управителя на БНБ върху нея, а в Щатите-с надпис че банкнотата е законно платежно средство.Тоест, и у нас, и у тях банкнотата НЯМА ЗЛАТНО ПОКРИТИЕ.Така наречения "Златен стандарт" е отдавна отменен.Спомни си недалечното ни минало, когато печатехме на поразия и един долар струваше 3000 лева.Сега, само валутния борд е пречка за пускане на печатницата.А ако знаеш само как ги сърбят ръчичките да я пуснат....

20

Анонимен

преди 13 години

за тези които се тревожат от инфлация да кажа, че повече от половината долари в обращение в света днешно време са само в електронен вид, т.е. никога не са били отпечатвани върху хартия.

19

бакал

преди 13 години

Шегаджия и горд възпитаник на Цайтгайст филмите. С никакво икономическо образование. Тъжно ми е, когато наблюдавам хорица с толкова промити мозъци... :(

18

внимателен читател

преди 13 години

Ако някой нещо е разбрал , значи не е чел внимателно .

17

Червената помия

преди 13 години

Не си спомням кой точно от евреите банкери, управляващи от 200 години САЩ беше казал: "Дайте ми възможност да печатам парите на една държава, и въобще няма да ме интересува коя партия е на власт!"Между другото, един Американски президент е застрелян много отдавна, защото имал "неблагоразумието" да печата собствена валута-долари, вместо да взима заеми от европейските банкери.С което автоматично отрязъл половин континент потенциални длъжници на банките им.

16

костоф

преди 13 години

не съм икономист, но в 9-10 клас се учи че печатането на банкноти види до инфлация