215

Bianconero

преди 13 години

В момента съм за 1 семестър в чужбина по една програма на ЕС и виждам приликите и разликите в качеството на нашето и чуждото образование - тук студентите не са на по-високо ниво от нас българите ... както навсякъде има и по-умни има и по-ограничени (имаше например едни второкурсници, които почти всички не знаеха, че изобщо съществува кирилица). Но базата на университетите е на светлинни години пред нашите полуразрушени и надраскани със спрейове постройки.

214

Анонимен

преди 13 години

Проблема на SNOSHTEN е че снощи е препил и незнае кЪде се намира ахахаахахха

213

Telepatok

преди 13 години

Еех... къде остана добрия стар хероин!

212

wtf

преди 13 години

Страхотно са те изучили... Неграмотен комплексиран псевдовисшист!

211

SNOSHTEN

преди 13 години

Такаа...... Кви са тия мухали, че ще ми знаят много. Аз, приятелите ми и повечето останали свясни хора в България сме цакани от какво ли не. И какво учили сме 5 години и сега някой ще ми каже, че университета ми е селски и аз не съм равен с тия който са завършили в София. Ами драги ми народе ***, то си е до човека, искам и уча, то си е до четене не до кой каде е. Като ни е пълен парламента с отличници и цъфнахме и вързахме нали. Няма каде да се реализираме, това е проблема, а сме много студент

210

Аз 2

преди 13 години

Проблемите на висшето образование са няколко:- качеството на основното и средното образование се влошава непрекъснато, което води до занижаване на критериите във висшето образование. Ако критериите са както преди 15-20 години, всеки университет щеше да приема по 2-*** човека на година.- прекалено големия брой на университетите води до голямо предлагане, което също води до занижаване на качеството;-липсата на адаптивност при утвърдените университети често води до преподаване на неактуални предмети, за да се намери работа на наличните преподаватели;-голяма част от самите преподаватели не приемат работата с нови технологии, които дават възможност за по-ясно представяне на материала;Затова МОМН, вместо да съкращава бюджети, трябва да помисли за такава реформа в образованието като цяло, която да доведе до по-високото му качество и до по-високи изисквания към учащите се. По този начин влизането в университетите ще бъде редуцирано и няма да влиза всеки, а само тези, които наистина могат. Да завършиш с преписване означава само едно нямаш акъл за висшист, просто не си за там. Винаги съм била на този принцип. За мен просто е обидно да преписвам и така уча и децата си.

209

до selina

преди 13 години

То заради това мислене ще стигнем не по далече от калта. Заради такива "ум" като теб страдат образованите които си учат, а не си купуват изпитите, защото в една държава в Европа искат диплома истинска и знания, а не взета с пари диплома. Ало момето с парите нямаш никаква представа какво истинския живот. Да речем че твоя те остави и кво без пари мама и тате няма да са вечно живи нали така?!

208

ъ

преди 13 години

Не си работят по специалността, щото олкова са я научили... от зор, колкото да "има висшу дитету"..... Е за това такива "необразовани", като мен работят по специалността на тея "висшисти"....

207

selina

преди 13 години

i kakvo zna4enie ima kakva specialnost,da vzema diplomata,nashite she me oredqt v saveta na rabota,imam i priqtel s mnogo pari,kvo pove4e...na lekcii mnogo mnogo ne hodq ,nemam vreme,kato dode izpitat si platq i ok,taka se stava 4ovek sas akal a ne sas bahtene,alo kade jiveete be kolegi na mars li tuka vsi4ko e sas vraski

206

Vlado

преди 13 години

Проблемът с висшето образование у нас е, че има прекалено много Университети, от които излизат ненужно много вишисти, които няма къде да работят след това. Причината е, че бизнесът просто няма нужда от тях. И колкото и да слушаме глупостите на политиците, че в момента безработицата била намаляла, истината е, че в София за едно работно място в частна фирма, кандидатстват средно между 1000-1500 души. Прекаленото много кадри водят до подбиване цената на труда превръщането им в евтина работна ръка.

205

Аз

преди 13 години

Примерът ти доказва теорията за битието и съзнанието. Ако в България живееше добре и през ум нямаше да ти мине да емигрираш, нали. Мисълта за емигриране е дошла в резултат на битието. Така или иначе, българското битие ти позволява да ограничаваш мислите си до физическото оцеляване на семейството ти. Както вече си се убедил, животът в нормална държава ти дава възможност да се появяват и по-висши потребности.

204

Анонимен

преди 13 години

Vinsa e nai-prestijniq i eliten universitet v Bulgariq.

203

biatches

преди 13 години

i as sam student ama nesam hodil v koleja ot 5 meseca :) samo si pla6tam

202

студент-европеец

преди 13 години

до 174:Би ли посочил фрапантната правописна грешка, която съм допуснал?

201

гурбетчия

преди 13 години

А не може ли начина ти на мислене да промени битието? В крайна сметка хомосапиенс за това е мислещ ,а чрез мислене може да се променят много неща! Пример с мене : В Бг. битието ми беше много зле! Мислех,мислех,дори опитах и собствен бизнес,теглих заем /не много голям разбира се,според възможностите ми/.Не тръгна,в Бг. хората нямат пари за ядене,та на мене оборот ще правят! Накрая измислих,е не живея супер,но живея нормално и то в чужда държава!С мислене си подобрих битието!

200

3333

преди 13 години

Е, как да не знае.Най малкото заради колежките-виж как са налягали.апък и идва 8-ми декември.ех колко ципи има за късане,ех.

199

дългоушко

преди 13 години

към202Както за всяко нещо в живота и за това си има причини.Трябва да ги търсим у нас като цяло/обществото/.На първо място във ВУЗ-овете е застъпен комерсиалния почин,напр-всички Свободни университети са на база и високи такси.Как да мислим повече за успехи в знанията ,като говорим и мислим единствено и само за пари?

198

дългоушко

преди 13 години

към 201Аз съм оптимист.

197

Ьяуеи

преди 13 години

И как да стане, това, според теб? След, като думата учител e на едно от последните места в социалнaтa скала. След, като учениците и студенти не уважават, своите учители..... Авторитет се гради! Студента няма желание да учи, това не желание е още от училище..... Не присъствието в часовете, това е проблем да не говорим за учене и уважение. Кой е виновен, за това? Има ли виновни или няма, как се поставя нещо в култ, след, като на обществото не му харесва отношението, като за начало.

196

до дългоушко

преди 13 години

За съжаление няма да стане това в България. Жалко е положението в което сме образованието и политиката ни куцат заради нашите така наречени "управници".