152

какаво

преди 5 години

какво робство - то Иван Вазов е написал романа "Под благоденствието" ама понеже е на диалект и някой соро сои ден го превел като "робство"

151

до 208

преди 5 години

Не,не е,а от ония къде в историята ги наричат гърчеещи се.И по името си личи!

150

Анонимен

преди 5 години

Прочетох "Дойче веле" и спрях да чета моля да ме извините

149

до 145

преди 5 години

До АнонименАмериканският посланик в Турция Хенри Моргентау съобщават за търговия с роби през 1913-1916 г. В 20-ти век!

148

До 158

преди 5 години

Глупости. Ако сте се подмазвали на комунистите и сте сложили петолъчка си е ваша работа. Моите дядо и баба (бог да ги прости) си имаха и още имат кръстове.

147

Анонимен

преди 5 години

Браво за статията, браво на DW.

146

към селяните

преди 5 години

Сериозен въпрос,българите от източната част на страната, които говорят на меко, възможно ли е да го правят, защото по времето на турското робство са говорили основно на турски език, а българският е бил изчезващ?

145

kiki

преди 5 години

Българите под турска власт, имали ли са право да секат собствени български пари,да имат войска,да събират данъци,да имат кметове по места т.е., местно самоуправление.Когато Харалан МИ ДОКАЖЕ ТОВА,КЕ МУ ПОВЕРВАМ.

144

да

преди 5 години

кой му плаща на Харалан ли..ами същите с които оная с 20-годишната награда от прокуратурата работеше-НПО-та...ама ще е в неплатен отпуск до 2039 :))))

143

Анонимен

преди 5 години

Гледайте филма "Време разделно" и ако Ви хареса живота на българите във филма, значи не е имало турско робство, и ако хората доброволно са си дали вярата и не виждате нищо смущаващо, значи сте като харалан.......

142

втг

преди 5 години

Под игото

141

до 158

преди 5 години

До АнонименНа гроба на дядо ти има петолъчка, защото е бил член на БКП. Никого не са задължавали, не лъжи!

140

Krom

преди 5 години

Интересно, един по долу плачеше за погубения "политически елит" когато турците поробват България. Какъв политически "елит" бе, слабоумен - разкъсаната и отслабена Българска държава, където Иван Шишман е управлявал някаква част а Иванко - син на Добротица - друга?! Този ли "елит"? Ако сме били единни е можело да устоим или поне да ги затрудним повече. Ама то като си неграмотен .. Поне четете. То точно този "елит" ни е отвел там.

139

Анонимен

преди 5 години

До кво спорите бре И ония ,Западните пътешественици ,посланници ,рицари, пътуващи из Българските земи ,що са писали в пътеписите си ,за синджири и пазари с роби ,изгорени къщи ,колови с отрязани глави ? Лъгали са ,западняците ,а?

138

да

преди 5 години

изглежда България е била 5 века под османска власт само в рамките на...XIX в. ??!!!ама българите имали това,това и това в..XIX в...а защо не са го имали в XVIII, XVII, XVI и XV в..не се споменава..а и още нещо.. българското възраждане идва не благодарение на османската империя, а въпреки нея, защото през XIX в тя е развалина..

137

Факт

преди 5 години

Под турско владичество българите свободно са се движели по цялата турска империя, Европа , та дори и до руската империя са стигали, за разлика от соц времето, когато България беше руски васал, хората не можеха да припарят на 30 км от границата, да не говорим, че не можеха сменят жителството си !Толкова за това, какво е робство !?

136

българи ли сте

преди 5 години

Защо българите в източната част на страната са говорили основно турски, защо в днешня време все още не могат да се отърват от турският диалект (акцент?) и мякат като ....

135

Каломан Асен

преди 5 години

Харалане ти не си живял тогава. Иван Вазов да...

134

Вълнаро

преди 5 години

Кой ти дава центовете, Харалане... Ще дойде и твоят ред..

133

Анонимен

преди 5 години

Вкопана в земята църква има във Войняговци, близо е до София, отидете да я видите!