529

щирлиц

преди 13 години

За претенциите съм съгласен,но май са доста онези,които дошли-недошли в София и бързат да покажат ,че не им пука за ред,цивилизованост,чистота.И това го правят напук на местните хора.Що се отнася до това,кой може да се нарича софиянец,пловдивчанин-роденият там и КУЛТУРНИЯТ пришълец,пък бил той и от най-малкото селце в България.Аз съм бил в много наши градове,но никога не съм делил хората на софиянци и селяни.Престанете зорлем да сте комплексари и добре дошли в София!

528

ГОГО

преди 13 години

Темата София -провинция е БЕЗКРАЙНО ГЛУПАВА ...!!!Раждането, на който и да е в СОФИЯ НЕ ГО ПРАВИ АВТОМАТИЧНО КУЛТУРЕН И ПОРЯДЪЧЕН... !!!Нагледал съм се на ПРЕТЕНЦИОЗНИ софиянци- простаци и обратното -НА ВЪЗПИТАНИ ХОРА ОТ ПРОВИНЦИЯТА,,, !!!Впрочем истински софиянци са онези , които ПОНЕ от 3 поколения живеят тук ,а останалите са все още САМО ТОКУ ЩО ДОШЛИ ...!!!Често живеят в СОФ , от 10-15 години и си мислят ,че вече са ГООООЛЕМИ ГРАЖДАНИ ,,,!!!Е ДА ,АМА НЕ ,,,!!! Пази Боже сляпо да прогледа

527

Анонимен

преди 13 години

дали някой иска да 'докара морето' до правец, да се вози на метро от 'банкя до центъро', да 'строи писта за Ф1', да 'открие нова ясла или банка', да си уреди 'братовчеда у телевизията/министерството' или да направи Витошка пешеходна зона, 'щото у селу коли нема' - все е проява на българската селяния. Ако не го разбирате и само повтаряте - вървете си на село или никой не може да ме върне на село, значи и вас ви е прихванала тази селска болест.

526

Анонимен

преди 13 години

СЕЛЯНИТЕ са свикнали на хоремаг=магазин,кръчма,клуб,банка) в 1; читалище, кметство,поща в 1; селски площад=опера,кино,театър,зала,спортна площадка - в 1; да не дават пари за транспорт и цялата рода да живее наблизо - това става със столицата-ВСИЧКО се прави и инвестира само там, родата идва и СЕЛЯНИНЪТ става столичанин. Лошото е, че на 95% от 'столичани' - бивши селяни, това им харесва - 'защото е столица и на нас да ни е добре'. Цялата ни 'селска държава' функионира на този принцип!!

525

Анонимен

преди 13 години

проблемът не е в това КОЙ ГРАД Е СТОЛИЦА, а в какво се превръща СТОЛИЦАТА! заради сбъркания селски манталитет на ВСИЧКИ управляващи СЕЛЯНИ от 125 г. насам, ВСИЧКО се изсипва в столицата (която и да е тя) - бегълци, емигранти, бизнес, банки, администрация, роднини, министерства, администрация, болници, училища, университети и т.н. И Мелник да се направи столица, ще е в руини - докато имаме соц. централизация, номера на колите и СЕЛСКИ МАНТАЛИТЕТ - всичко да ми е на една ръка разстояние, ще е така

524

Анонимен

преди 13 години

а, и още нещо да добавя. един софиянец, ако реши, може да говори правилно, докато мекащите - не. те просто имат други учленителни навици на говорния апарат и колкото и да сменят ударенията, пак не могат да говорят нормално.

523

Анонимен

преди 13 години

естествено, че обръщаме внимание на сбърканите си ударения, даже нарочно си ги бъркаме и с гордост си ги бъркаме, защото това и другите неща, характерни за софийския говор, са белези на столичния жаргон, за разлика от мекането, което е белег на селски диалект.

522

Анонимен

преди 13 години

кой па спори?!

521

Анонимен

преди 13 години

"Надутите" софиянци обикновено са тези, които вчера пристигнали в София се връщат на село за уикенда и вече викат на татко си "селянин"

520

Що за тъпизъм

преди 13 години

"Пловдивският урок на Съединението е в това, че пловдивчани са решили да бъдат българи, а не столичани, защото знаем какви кариерни възможности дава една столица, твърди историкът Шивачев."***, к'ви тъпизми говори какво иска да каже, че щом няма да сме столица ще си седим под турско тогава... *** историка, *** комплексар

519

Анонимен

преди 13 години

Пловдив не е лош град, но отдавна е спрял да участва в спор кой от двата града да е столица. В момента Варна е много по-напред в развитието си от Пловдив, който запада с всеки изминал ден.----------------------------------------------------------------------------------------------------Дори и Стара загора е по добре развиващ се т Пловдив

518

Елена

преди 13 години

Аз съм родена в София, когато имаше софийско жителство. Родителите ми са раждани тук. Не смятам, че всички, които се казват софиянци, са наистина столичани. И възпитанието не идва от това къде си роден, а как са те възпитали. Факт е, че се превърнахме наистина в сбирщина, но столицата просто е отражение на държавата ни. И колкото да е жалко да го призная това - то си остава факт. Не е приятен, но трябва да се научим да приемаме истината, за да можем да я променяме.

517

jorkata

преди 13 години

Напълно съм съгласен с тебе не искам София да е столица така ще е по добре през почивните дни ми бше някак си много ихо и спокойно.......... Много се надявам в близко бъдеще София да се опразни малко

516

гуньо

преди 13 години

Аз съм софиянец ама съм за Пловдив да е столица :) Така де, няма само София да страда от пренаселение с "новостоличани" :)

515

до 520 Фифи

преди 13 години

Ето за това говоря :)От къде тази омраза, незнам? Напълнило ви се селото със селяни, пристигнали от цяла селска БГ... големи граждани сте софиянци, нямам думи...И езикът ви е много далеч от правилния български. Заяждате се с мекото говорене на хората от провинцията, а не обръщате внимание на сбърканите ви ударения примерно :)

514

Pfff

преди 13 години

Аз до Пловдив само за каренца на Голфа ходя

513

Анонимен

преди 13 години

Решението да се направи столица едно сламено селище до минерален извор е продиктувано от мъдростта: "Да изберем по-малкото зло!". Тоест, по-далеч от османската империя. Ако имаше извори към Видин, може би там щеше да е столицата. Както и да е, аз съм от Пловдив и не искам да сме столица. Искам само сиренето и ножа. Нека бившата Сердика да си остане сегашната погърчена София! И баните си запазете! Ще ви трябват като артцентрове когато изобщо изчезне водата по тази земя!

512

фифи

преди 13 години

до 518:Аз съм от София и ми пука дали съм провинция или не....стига цялата *** да се изнесе от тук.Но обожавам Пловдив и не ми се иска да стане същата клоака, в която се превърна София последните години !

511

пипи

преди 13 години

къде по важни работи има за правене къде отидохте оправете тая държава стига със тая мизерия нещастници

510

Дидо

преди 13 години

Аз съм от Пловдив и ми е все тая коя ще е столицата на БГ.Само незнам как надутите Софиянци ще се почувстват когато станат "провинция" :)