47

Анонимен

преди 14 години

Всичко това звучи като една кошмарна измислица, но за съжаление е вярно. Невярващите могат да се убедят сами, ако прочетат присъда No 108 от 3 юни 1896 година на Углавното отделение на Русенския апелативен съд, издадена против бившия варненски градоначалник Спас Турчев: Като е бил затворен в подземието, което е било влажно четем за мотивите на споменатата присъда, той (Петко Киряков) е бил разпитван от стражарите Шейтанов и Студенов по комплота, на което той е отговорил, че по комплота нищо не знае. Тогава те заповядали да го бият стражарите. Едни от стражарите му държали ръцете, други краката, а трети го биели с волски камшици. Нанесеният му бой бил много тежък. Той е паднал в несвяст. Били го три пъти. Третий път по краката. Преди да го бият, не му позволявали да седне, като го държали прав и се пазел с пушки от стражарите. Той е бил изтезаван, за да признае, че е имал намерение да убие Стамболов, което той отказвал.Фактът, че Капитан Петко Киряков е бил изтезаван във Варненската крепост, за да признае, че е имал намерение да убие Стамболов, се доказва не само от неговите, но така също от показанията на старшиите Спиридон Димитров и Петър Димитров. Първият от тях е доказал, че той е държал краката на пострадалия, а вторият, че бил Кирякова с волски пишлок, който имал в средата си един тел. Два пъти е бил бит с пишлок, а третия път по краката с пръчка.Свидетелят Иван Шейтанов показва, че когато пръв път го повикал Турчев и му заповядал заедно със Студенова да бият Кирякова, казал им, че те с главите си ще заплатят, ако не го бият и не го заставят да признае, че е образувал комплот. Подсъдимият Турчев му турил между пръстите една пръчка и почнал да му стиска пръстите, като го питал боли ли. Тогава Турчев казал: Така ще го мъчите. . . От показанията на този свидетел се установява, че Турчев заповядал да се дава по малко хляб на пострадалия, за да го принудят да признае, че е съставил заговор.Между многото подробности, при изтезанията на Капитан Киряков, отбелязани в присъдата на Русенския апелативен съд, е и тази, че волските пишлоци, с които войводата е бил изтезаван, имали в средата си тел и с това може да се обяснят тежките последици от изтезанието: кръв шуртяла от двете бедра на Капитан Петко войвода. Дрехите били напръскани с късчета месо, а от краищата на съдралите се вече камшици шибали не сухите жили, а направо теловете, докато най-сетне жертвата пада в безсъзнание и палачите я оставят на произвола на съдбата.Дълго ще лежи смазаното тяло на мократа земя, докато отново се събудят в него искриците на удавеното в кървава мъгла съзнание. А с мъчителното пробуждане идва и страшната болка не от смазаното тяло, а от стъпканата, смазана, унизена душа и решава, че по-добре е да умре, вместо да живее в тая огромна тюрма, наречена България!

46

Nick

преди 14 години

Абе ***, Стамболов е едно джудже в сравнение с Петко Войвода!

45

Анонимен

преди 14 години

Това с минусите и плюсовте дето сам си ги слагаш е тъпо.Я се огледай и ще видиш че сме само двамата .Изглеждаш умно момче .Не прави смешни работи .Аз отивам да спя .Доскоро.

44

Анонимен

преди 14 години

Да Ким Филби не е направил тази грешка .Петко Киряков има безспорни заслуги към България но е бил силен проводник на руското влиямие и по никакъв начин не искал да е откаже от това .Времената са били жестоки българската независимост е била под въпрос.Руските емисари използват умело общественото му положение и наивната му вяра в Русия и в краина сметка той става жертва на тяхните интереси .Лично Стамболов е ходил да го моли да спре с про- руската си пропаганда.

43

Анонимен

преди 14 години

Хамстера ,Баретата.Хубав ден за българското правораздаване .Имало е яко ПАРИраздаване.

42

Nick

преди 14 години

Капитан Петко Киряков е бил русофил, но не руски агент, бил се е като командир на българи и италианци срещу турците за освобождението на остров Крит, личен приятел на Джузепе Гарибалди, бил се е много години за освобождението на Беломорска Тракия, лично руския Цар както казах му дава званието Капитан заедно с имение в Русия, но Петко Киряков прави грешката да се върне в България където слугата на Стамболов - Спас Турчев го подлага на нечовешки мъчения.Петко Войвода е и единствения Българин койт

41

Анонимен

преди 14 години

Това което казваш е вярно .Но руски капитан се става за заслуги към Русия хайде опитаи се да познаеш в ущърб на кого.СТАМБОЛОВ е бил сатрап но не защото е психар а защото е решавал дилемата да има ли независима България .Руското разознаване е имало изключително силни позиции в българското общество на всички нива .Унищожаваики руските агенти(не малка част от тях са му били близки съподвижници)той екъсал парчета от душата си.Но друг начин не е имало.Те просто са били предатели без да го осъзнават

40

Анонимен

преди 14 години

Платена комунистическа мажоретка .Колкото *** толков пошла това си ти.

39

Nick

преди 14 години

Стига с този Стамболов! По негова заповед е бил измъчван един много по-голям Българин признат в Рим, Москва, Атина и България - Капитан Петко Войвода (званието Капитан получава от руския Цар)! Единствения Българин на който има паметник в Италия - в Рим - до този на Гарибалди!

38

!

преди 14 години

По времето на Стамболов са ги изтребвали такива,без да ги преглеждат!!!

37

do nito

преди 14 години

vari na mainata si tap giaur !!!!! ti ne znae6 kakvo e da si v 4ujbina - kele6 !!!! neznae6 kakvo e da si balgarin !!!! Nie balgarite gledame samo lo6ite ne6ta , koi kogo okral, koi kogo e*al. ne gledame naprimer kakvo sme dali na sveta i kakvo davame - e naprimer lekarstvoto za raka, tova koeto naskoro razbrah... .koi pisa v novinite za nego !!?!?!?!??! *** ste vie tezi koito pi6ete dolu БЪЛГАРИЯ !!!!

36

аз

преди 14 години

"Братя Маринови са наши момчета". С тези думи членът на Висшия съвет на БСП Цвятко Цветков отишъл при бившия вътрешен министър Румен Петков, за да ходатайства за освобождаването на Красимир и Николай Маринови-Маргините. Той дойде при мен и каза, че трябва да ги освободя.

35

nito

преди 14 години

bulgaria e nai dolnata strana...sram mee 4e sam bulgarin....nqma spravedlivost...

34

DUBLIN

преди 14 години

Taka s tazi sadebna sistema i s tezi zakoni Korumpestan 6te stigne dale4e,sidurni badete.

33

Анонимен

преди 14 години

xaxax ave kak taka vsi4kite mafioti imat vse ne6to ve??/ mamkavi i prosta darjavitsa i korumpiranaaa,koi znae kolko pari pak e butnal da go obqvqt za bolennn,ei nqma opraviq sas taq ***.zatva samo RASTREL i tva e.

32

Анонимен

преди 14 години

тоз като го видя и се сещам за уювата кретения българска

31

до долният №30

преди 14 години

Ако не беше ги хванал"Боко", както го наричаш, никога нямаше даже да разбереш за тях , ***! Що не ги хвана твоя човек, мяукащият Миков, а?

30

Анонимен

преди 14 години

Абе, този само за външен вид трябва да почне от 3 год.

29

Анонимен

преди 14 години

Баси ... кво става в България? Това вече е смешно... Боко тиквата сигурно е вкарал 2-3 пилешкари в затвора за по 2-3 год, а за най-големите бандюги стана пълен рай. Е, то кво стана сега... Боко пусна абсолютно всички. Ами то направо да си ги вземе и в екипа на ГЕРБ. Хамстера от Наглите да го сложат министър на Културата, Културиста от Наглите - мин. на Спорта, Баретата - мин. на Отбраната... и т.н. *** и цирка! Сашка правилно му изпя на Боко: "за кокошка няма прошка, за милиони няма закони!

28

Петко

преди 14 години

Стига сте ревали фе, има разколебаване :)