55

Пешо

преди 14 години

Българино,погледни истината в очите.Частните училища,където се учат перекендетата на богаташите вече закъсаха за кадри.Причината е всеизвестна.Сега са на път и държавните школа,до няколко години да забуксуват поради липса на учители.Защото обстановката е вече нетърпима.Замогналият се родител се превърна в *** Честито..............................

54

Деян

преди 14 години

Фа-какво? Предлагам да говорим на български, като използваме нескопосани чуждици не значи, че сме по-интелигентни. То за това в България половината хора незнаят какво работят, защото са им наслагали такива имена на длъжностите, че те като не ги разбират, незнаят какво да правят. Ако имаш предвид взаимопомощ в училище, където учителя да напътства дечицата съм съгласен. Трябва знанието да се направи интересно за 6 годишните малки и чисти мозъчета. Децата са 'суров материал'.

53

kgirn

преди 14 години

Фасилишация му емайката . Учениците сами да тъсят знанието, а учителят-фасилитатор само ги подпомага в това тъсене .И без това денонощно киснат пред копютрите ,та поне да има някаква полза от това.

52

Деян

преди 14 години

Не съм съгласен с теб. Дай за да 'имат децата детство' да тръгват на училище на 12 години. Колкото по-рано се научат да поемат отговорност децата, толкова по-добре. Мисля, че 6-7г. е добра възраст да започнат да поемат отговорността на училището. Учебния материал си е все същия, който сме учили и ние, само дето е изчистен от партийните недоразумения.

51

ида до №50

преди 14 години

Точно защото не съм проста и асоциална, не искам да обирам пешкира на всички, които са си зарязали децата без надзор. За такива, ако искат да ги взимат в интернати, трябва ли и моето да е там? Освен това в момента училището само обучава, а не възпитава, така че прехвърлянето на отговорността за деградиралата ни младеж между родители и учители си остава.

50

Анонимен

преди 14 години

Ида, те затова сега, когато тръгват на 7-8 години стават толкова умни и възпитани, та поне 10 нас сто от тях след 13-годишна възраст попадат в полицията, а от трети клас пият, дрогират се, чукат се, псуват като каруцари, крадат и т.н. Ами като не можете да си възпитавате децата, защото сте или прости или асоциални изчадия, държавата е крайно време да поеме грижата. Защото после нормалните хора им плащат харча за болестите и престъпленията.

49

Деян

преди 14 години

На това му се вика изпусни питомното, пък ходи да гониш дивото. До сега 18 години малко по малко дадохме на учениците чувство на безнаказаност, която затри всичките ценности, сега и тук 'драконовски мерки'. Кой от сегашните ученици ще се стресне, че са му намалили поведението с 1 единица или с 1 1/2 единици? Никой. И с 25 единици да им намалят поведението, то като си знае, че това е само нещо написано в бележника, какъв смисъл има? Ще каже като политиците, да поемам отговорността.

48

mimi

преди 14 години

Намерението на новата министерка ми се вижда правилно, но за да има ефект не трябва да обвързват бюджетните пари с броя на децата в клас. Защото в този случай самите учители са спънати да налагат наказания, а лошите ученици стават "господари" на ситуацията. А в отговор на това дали ранното тръгване убивало желанието за учене на по-късен етап, не съм съгласна. Аз съм тръгнала на училище на 6г., сега на 30 завършвам второто си висше образование.

47

онбашията

преди 14 години

кво го мислят, бой си требе

46

Бай Киро

преди 14 години

Да се разреши дърпането на ушите, стоенето на колене върху натрошени орехови черупки, боят с пръчки, а за най недисциплинираните, да се прилага изгаряне на клада!!! Не мога да разбера, как може да има хора, които през 21-ви век, искат връщане на физическите наказания?! Толкова ли се доверявате на учителите?! Не си ли представяте, че може да има поне една изнервена стара мома, която ще пребие детето ви без причина, ей така, щото са я подразнили клюките на колежките в учителската стая...?!?!

45

Ataman

преди 14 години

Ранното тръгване на училище е убиване на желанието в по-късен период за ходене на училище.Можещото да чете дете в първи клас не му е интересен преподавания материал. Синхронност м/у училище и дом.среда/взаимовръзка/.Не на последно място,носене на униформено облекло и създаване на ред и дисциплина в училище.Оценката за поведение непременно да се върне в училище. Да се разреши дърпането на ухо и гоненето от час.

44

янокш

преди 14 години

До Катето Има училища ,които висят на една ученическа бройка. Иванчо и Марийка бързо разбират това и се превръщат в господари на ситуацията:"Ще ме накажеш, ама отивам в друго училище, а с мен вървят и парите" В такива положения учителят е доброволна жертва на всякакви издевателства от учениците. А и не само от тях. В този смисъл наказанията изобщо няма да работят.

43

Ataman

преди 14 години

Нека да има 20 сборника по математика, но не и учебници.Не на последно място учителя да е призван за това дело. Да ти предаде така материала, че ти да нямаш нужда от учебник.Опитите по физика и химия да се върнат в училищата, то сега няма пари за химикали и нагледна агитация.Заплатата на учителя да не е обвързана с наличието на ученици, а със знанието на учениците.Да се върнат едновремешните кръжоци и допълнителни часове по обр.предмети за да се наливат знания в изоставащите , а на можещите пове

42

ида

преди 14 години

Ама аз НЕ ИСКАМ детето ми да тръгва на 5 г на училище, искам да си има детство. Като ги вземат на 5 и направят и целодневни училищните им занимания...ми не знам колко от тях ще издържат на напрежението да си завършат и висшето. Учебният материал непрекъснато се увеличава и това е логично, но да се намери някой периодично да го отсява и компресира, защото иначе след няколко години ще се наложи децата от родилния да трябва да знаят да четат.

41

Ataman

преди 14 години

Даскала, попа и кмета да са от селото. Това е първото условие за да има образование в нашето училище. Когато отиде в училище учителя да е спокоен, че няма да гони автобус и влак за да се прибере в дома си.Второто е да има единна образователна система и един и същ учебник във всяко едно училище. Тук се пилеят много пари за нищо. Две и две си е четири, защо трябва да има 10 учебника по математика, и да се усложнява излишно преподаването по дадения предмет.Аз съм 5 г. по-голям от сестра ми която е

40

Кате

преди 14 години

По темата искам да кажа ,че не наказанията ще оправят кошмара в образованието. "Рибата мирише откъм главата" е казал народа. Нека първо училищните правилници се спазват. Самите училища не искат да губят деца и всичко е само на хартия. Учениците бързо разбират ,че само ги плащат и че няма да бъдат наказани. Така ,че въпросните промени са само прах в очите на хората.

39

Кате

преди 14 години

По- скоро безотговорните и абсолютно незаитересувани родители. Защото колко от вас провериха фирмата с която децата ви ще пътуват? Колко видяха автобуса какъв е и колко е стар? Колко се уведомиха за джобните и се заитересуваха какво ще ядат в Истамбул? Масово родителите прехвърлят своите родителски задължения на учителите!

38

Kate

преди 14 години

За думите на "даскалска работа" искам да кажа ,че самите екскурзии са така организирани ,че децата плащат и пътуването на учителките ,че даже и фирмата им дава пари на ръка за далаверата. Но това е нищо. За да искат да разгладат забележителности там се плаща отделно. Цените за чужденци са по-високи ,толкова ,че не е възможно заплащането от всеки. Съответно воденето на децата да разгледат забележителности надали е било по джоба на всяко дете. В случая вина учителите нямат никаква .

37

СС

преди 14 години

И отново приказки, приказки, приказки...тоя път от Фандъкова...

36

да бе да

преди 14 години

Единственото и адекватно решение на ситуацията е много точна преценка и финансиране на точно каквото трябва - материална база, нови учебни помагала адекватни с времето. Да ти кажа ли обаче що няма да стане ... research and development. Само една област да осъвремениш по стандартите на европейския съюз ти трябват стотина милиона за качествено учебно съдържание. Авторски права софтуер и така нататък. Пари дето отиват другаде в момента....