161

Свободен

преди 15 години

Нека попа си проповядва щуротиите на наивниците по църквите и не изисква от всички нас да търпим щуротиите им! Училищата са за УЧЕНЕ, не за суеверия, за кръстене8забрадяване и пр. Крайно време е поповете (от всякакъв вид) да заемат мястото си до звездобройците и да не претендират да са фактор в обществения живот.

160

Прокопи

преди 15 години

Що не вземат да се разберат най-после кой е Бога и коя е църквата.То не беше ислям, католици, будисти, седми ден, осми ден, мормони, мусони, братя на йехова, сестри на кришна, синегоги, православни, кривославни, протестанти ....Същата работа като партиите, 100 църкви - всичките уж за Бог били и всичките си имат свой Бог и плюят срещу другите че техния Бог за нищо не ставал.Само на мен ли ми се струва доста *** тази работа.

159

Obiknoven chovek

преди 15 години

Преди колко години Кемал Ататурк обяви Турция за светска държава? А нима България не е светска държава? Защо трябва сега в 21 век децата де се обличат с облекла, отживели времето си и да им се внушава, че това е свързано с вярата? Човек трябва да носи Бога в душата си. Всякакви външни демонстрации са излишни. Смятам, че е правилно религия да се изучава в неделни училища към съответните храмове, а образованието да си остане светско. Не мислете, че съм атеистка!

158

GB

преди 15 години

Иначе ще бъде както ти казваш "Станахме човеци между другото!" Но дали сме станали???

157

GB

преди 15 години

Спрях се на твоя коментар, защото го намирам за изключително интересен и много показателен за да се посочи точно къде е и в какво се състои проблемът! Ти написа:"Религиите нямат място в задължителното обучение на децата в СОУ"....и по-нататък на края "Станахме човеци, между другото. И както е много важно за нас Божието "Не кради!", така не по-малко важно за нас си остава и Айнщайновото "Е=mc2"."Надявам се , че схващаш противоречието (си)! Ти защитаваш тезата, че трябва да се изучават само реални неща. Добре, не е ли реален фактът, че милиарди хора по света изповядват някаква религия и това влияе, както на тяхното поведение, както и на поведението на други също подобен брой хора, които не изповядват религия? Не са ли съшо реални и конфликтите между хората от различните религии? А на какво се дължат тези конфликти, дали на религиите или на нешо друго, нямащо всъщност нищо общо стях? И тъй като това засяга пряко всеки човек независимо от религията му или липсата на такава, не е ли твърде рисковано ако той не познава НАУЧНО и РЕАЛНО проблема за да е подготвен за правилно поведение при ситуациите които РЕАЛНО възникват? Ти се позова на Айнщаин и великият му извод Е=Мс2! Браво, но първо бих те запитал дали ти всъщност съзнаваш какво РЕАЛНО се крие зад това? А знаеш ли че точно Айнщайн е бил дълбоко религиозен, както и повечето велики учени физици? Знаеш ли че освен въпросната формула той също е казал нещо по-велико: "Не мога да повярвам, че всичко това е направено без Божия мисъл (идея). Не ме карайте да повярвам, че Господ си играе на зарове!" И също е казал "Всички се прекланят пред мен, а аз се прекланям пред учителя Петър Дънов от България!"Огромният проблем се дължи на спорът между материализма и идеализма във философията и разковничето е във въпросът дали светът е познаваем за хората! Не знам колко си навътре със физиката на елементарните частици, но аз например съм направо втрещен от проблемите и идейте, които се казват от учените СЕГА! Ако помислиш за какви идеи се дават в момента огромни парични награди на физици, както и техните нови мисли и теории то за сравнение проповед в "Александър Невски" ще ти се стори като партиен доклад изнесен на Мрксически кръжок!Затов мисля, че е крайно необходимо религиите да се познават от всеки човек! Уверявам те че Е=Мс2 е като игра от забавачката в сравнение с няколкото страници написани от Лао Тзе Стария философ преди около 2600 години, които още не са разгадани и осмислени добре от философията. И главно съждението му, че няма смисъл да се изучава "Тао" (Божия път или религията, както ти твърдиш) понеже тези които го знаят не го казват, а тези които казват не го знаят. Така че или го знаеш по рождение или забрави за това! Но изучаването на религия в училище е необходимо на всеки човек, без разлика на това дали има или няма "Тао" по рождение просто от информационна гледна точка, за да бъде все пак човек! Иначе ще

156

MASHIE.blog.bg

преди 15 години

митрополитът може да има много провинения, но това което казва е вярно. има го и моментът за войнственото съзнание на мусулманите. религията като СИП е идеална идея. и като демократична държава е добре да имаме право на избор и при това. що се отнася до религиозните символи, при тях също е нужно да имаме право на избор. ако съм накарала някой да се чувства зле - съжалявам. това са моите мисли, и макар че ще има хора, които да не ги одобравят, които и да ме мразят за тях, аз няма да да променя мнението си. враждебността е грозна. когато си човек просто сядаш и говориш. говориш, а не нагрубяваш. грубостта не е присъща на човека. и да смъмриш някого не значи, че го мразиш, а просто се опитваш да го накараш да се информира и да се замисли сериозно.

155

преди 15 години

Какъв пример дава този ЮДА на младите-да продаде вярата си за една кола. Утре някой,ще му даде две и той ще предаде иродината си ако не го е направил вече.

154

MASHIE.blog.bg

преди 15 години

представи си баща си. той те обича безкрайно много. той има враг, който жадно мечтае да го нарани като се опитва да те привлече към него. предлага ти какви ли не блага. баща ти вижда това. как мислиш, би ли те оставил да седиш при най-големия му враг? хубаво ли ще му е? или с бащата или с врага. няма как.

153

MASHIE.blog.bg

преди 15 години

може ли да ти напомня нещо свързано с историята на България, надявам се, че си поне малко патриот. по времето на цар Симеон е настъпил и Българсият ренесанс. а тогава Църквата и държавата са били едно. самият цар Симеон е бил подоготвян за Църковен глава. а литературата по това време каква е била - църковна. и макар, че е имало подъници от други етноси и народи под българско владичество, това не е попречило на страната ни да процъвтява. така че, християнството не може да навреди с нищо. а в Новия Завет какво за насилие може да разбереш? всичко е един голям пример за това как да обичаме ближния и Бога.

152

MASHIE.blog.bg

преди 15 години

ти явно си запознат с лошата страна от Църквата. в Троянсия манастир и аз съм ходила, знам какво е. но истинската Църква е далеч по-чиста от тази. ако прочетеш коментар 112, ще ми спестиш обясненията. ако се поинтересуваш за Валаамския манастир, манастирът Покров Богородичен в София, Атонския манастир, ще ти стане ясно какво се нарича истинска Църква. в България религията отдавна е търговия, но това не значи, че вярващи няма. не значи, че няма манастири, каквито трябва да са. и на мен BMW-то шеста серия на митрополита не ми се нрави, но пък това нима е причина религията да замира? не става въпрос за заяждане в блога, просто върху проблема се гледа повърхностно. и посочи ми точно какви измислици съм говорила. а психическата ми кондиция е отлична, това че човек защитава възгледите си и се конфронтира с някои хора, които говорят, подбудени от погрешна интуиция, не значи че се нуждае от медикаменти. по-скоро ти си гневен. и все пак благодаря за загрижеността по отношение на душевното ми здраве.

151

MASHIE.blog.bg

преди 15 години

благодаря за поправката. и нека ти кажа, че е нормално да те дразня при положение, че сме с различни възгледи. пък и проблема с раздразнителността ти не е мой, решевай си го сам. и никът ми се чете Маши. предпочитам да не ме наричаш така - Цветкова е по-приемливо от хора като теб. та не разбрах точно какво искаше да ми кажеш с този коментар. ако обичаш поясни тъй като сега се чувствам като АГНОСТИК. чета какво си написал и не знам какво искаш да кажеш. може би си твърде умен, за да говоря с теб. ех, че съм невежа. тцтцтц.

150

SarcasticGrin.blog.b

преди 15 години

"Отче" може би трябва да си припомниш как ти беше назначен за митрополит на Пловдивска област и тогава да поучаваш! България е светска република и всякакви религиозни символи нямат място в дадено училище. Всеки, който вярва да ходи в храмове, в къщи да се моли на Христос или Алах, или да ходи по врачки, но не облъчвайте децата!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

149

bogoslov

преди 15 години

Bulgaria izobshto ne e pravoslavna ili e pravoslavna samo na teoria.Molq te ne budi glupav.Edin istinski hristianin se poznava po delata dali vqrva v Hristos dali ima ejednevna molitva i dali vurshi dobri dela.Kak mojesh da se narechesh hristianin ti koito hodish v pravoslavna curkva 2 puti v godiniata samo na nai-golemite praznici i koito vqrva che choveka e slqzul ot klona i ne vqrva v Hristos.Tova e vse edno az da kaja che sam marsianec pri polojenie che ne sam,taka che bulgarite izobshto ne sa hristiani nito pak pravoslavni.pravoslaven oznachava pravilno da hvalish Boga da go slavish a s kakvo go slavite sus psuvnite si,sus obidite i arogantnosta,vijda se po komentarite vi vuv foruma.Sam si napravi izvodite kato pishesh gluposti za pravoslavnia bulgarin,koito izobshto ne vqrva v Hristos i ne slavi Boga a i ne pravoslavnata curkva e zapazila Bulgaria a Gospod e otredil tq da sushtestvuva na kartata.pravoslavnata curkva e curkovna institucia chrez koqto Bog e deistval Bulgaria da bude opazena,sama po sebe si curkvata e hram na Boga subranie na vqrvashtite koito mu se poklanqt.Ochakvam sega vashite psuvni i obidi i osujdenia.Neka koito smqta sebe si za praveden i nai mudur pruv hvurli kamuka sershtu men vuv komentarite si.

148

Popov

преди 15 години

Браво на номер 140, ето един трезвомислещ човек.

147

Християнин

преди 15 години

Да вярваш или да не вярваш - това е сега въпросът.

146

преди 15 години

До всички по долу многознайковци-България е източно православна!Има я заради вярата!Гръмнете се бе *** ,а на Великден се скрийте и не се правете на вярващи!Евреи турци и всякакви други трябва да се съобразяват нас а не обратно,тук все още е България!

145

MEDI

преди 15 години

b1di spokoen kupi si i ti ot negovite sve6ti4ki i ja zapali sigurno ima njakoi umrjl tvoi blizik ise pomoli za tjahno du6evno uspokoenie.

144

Starbucks-чо

преди 15 години

Моят бог се казва Venti Mocha Frappuccino с whipped cream!!! Попът да си гледа фирмата...пардон, църквата. Разбра, че искат до му вземат бизнеса и скача; кой ще му купува свещите иначе...

143

MEDI

преди 15 години

BOG=ALLAH e pra6tal svoite poslannici ISUS i MOHAMED to4no kogato sa stavali nai golemite padenija na 4ove4estvoto v dvete bojii knigi biblija i kuran e objaveno 4e ISUS i MOHAMED sa duhovni bratja i se obicat mnogo.zatova ne spiraite decatasi da u4at religija tja religijata pravi horata dobri .zatova sme natova nivo v otno6enijata hristijani i musulmani za6toto ni be6e zabraneno da izu4avame religija.

142

MEDI

преди 15 години

az tozi pop go znam predi v na6eto selo be6e hodja i u4e6e decata na isljam da sa jivi izdravi takiva hora. s takova mislene trjabva da b1dat pove4e hora v BG.samo taka 6te progresirame s edinnost iedinomislie taka 6te pobejdavame iv1v futbola pove4e 6te b1dem s polojitelno mislene sprjamo naroda i stranata obi4aite se mir vam.