42

преди 15 години

за всички които вярват в течната газ да взимат кофите и да се запасят с течна газ

41

блейко

преди 15 години

Гугъл... "газта" излизат 600000 резултата първите от които:"Инфо за цената на газта в БГ...""Газта поскъпва с ...""Айде стига паника за газта"и разбира се моето любимо: http://lotlorien.wordpress.com/2009/01/07/за-газа- и-газта/ (длъжен съм да дам самия линк)А колкото до примерите които даде просто подкрепи това което казах: "...се прилага само в случаи когато иде реч химичен елемент някакъвси или газообразното състояное на някакво вещество... "

40

Bob

преди 15 години

ПриродЕН газ - м.род, но газТА за горене (пропан-бутан) е от ж.род..."Една народ, една газ-два мнения нямаот Иво Инджев ⋅ септември 29, 2008 Да имаш проблем със себе си е най-тежкият проблем. Ние даже не знаем от кой род е нашият-от мъжки, или женски. Като в онзи виц за руснаците, които до един бъркат правилния род на думата кафе , поръчвайки си в заведение одно кофе (вместо правилното граматически на руски один кофе). После влязъл грузинец и най-сетне казал: один кофе, добавяйки и один булочка.Заслушайте се в публичното говорене, погледнете в текстовете по вестниците и ще видите, че в рамките на един абзац или една минута ефирно време, твърде често ще чуете едновременно природен газ и газта. Мъжки и женски род греховно съжителстват. И не е въпросът толкова в това, че малцина си правят труда да се замислят, че газта за горене е едно, а природният газ-друго. Оставете граматиката. Замислете се за шизофренията и хермафродитството в публичното общуване. Както и за пълната липса на чувствителност към това явление.Както е тръгнало, ще има да газим един вода и едно жажда да ни мъчи, дорде се не събудим някой сутрин с откритието, че е твърде късно да се борим за достойна място на тази свят. И ще се запътим с безпомощен въздишка и наведен глава към онази свят."

39

блейко

преди 15 години

Също се казва и "поемам удара", това значи ли (ако приемем ситуацията за буквална), че летящия към нечии зъби юмрук е газообразен?Или храната е газообразна? Последно като проверих и тя се гълташеКато спориш в една област използвай примери от нея.И какво било за динамиката на флуидите?

38

преди 15 години

да обаче от време оно се казва светилен газ,а не светилна газ.И също казваме лек газ,леки газове.А не лека газ.тежка газ.

37

преди 15 години

Хах,ами газът в прозрачните пластмасови запалки какъв е?Течност ли е? Вижда се като вода.

36

блейко

преди 15 години

А сега да насоля и писачите...Значи сега, мили деца, нека си припомним малко българския езикГаз/газа (мъжки род разбирай), както вие го употребявате в книжовния български език се прилага само в случаи когато иде реч химичен елемент някакъвси или газообразното състояное на някакво вещество (включвам елемент на повторение понеже ви знам, че малко трудно загрявате от първия път). За това което тече по тръбите служи за отопление и ни прави толкова много мизерии напоследък се използва женски вариант - газТА членуваноОБРАТНО В УЧИЛИЩЕ, НЕГРАМОТНИЦИ!!!

35

преди 15 години

газа не течене се казва "да изпия една глътка въздух"не се казва "удавям се от дима"колкото за динамика на флуидите е добре да попрочете малко повече по въпроса и да стигнете до главата за газообразното и течното състояние на материята

34

блейко

преди 15 години

И тъй дяца. Понеже ви гледам, че всички знаете, че водата тече сега ще ви разкрия името на един забавен клон на физиката, наречен "динамика на флуидите", който освен с течните там раути (разбирай вода, втечнен газ, живак и другите тям раути дет' ся с'бират у чашки кофи бидони и т.н.) се занимава и с ... познайте! Газове?! От физична гледна точка дали ще е в течно или газообразно състояние няма абсолютно никаквото значение - все тече и все заема предоставения му обем.Во кратце напразно се правите на по-големи разбирачи един от друг - все се излагате.

33

Bob

преди 15 години

ВЕЧЕ НИКОЙ НЕ КАЗВА "ПРЕДОБЕД"...

32

Bob

преди 15 години

Газът е ФЛУИД и определено ТЕЧЕ...Уики: Флуидите е са непрекъснати, деформимуеми обекти. Флуидите могат да се разглеждат като агрегатно състояние на веществата, което обхваща плазмата, газовете, течностите, и в някаква степен, деформируемите твърди тела, при положение, че се разглеждат достатъчно големи количества вещество, за да може да се приложи приближението за непрекъсната среда (атомистичната природа на материята да бъде пренебрегната).Свойството на флуидите да текат се определя от факта, че те не могат да останат в статично равновесие при прилагане на неравномерно напрежение.

31

Анонимен

преди 15 години

Тук винаги се намират такива, дето са големи специалисти, обаче все се изказват неподготвени. На всички всезнайковци препоръчвам всъщност те да преглеждат по-често речници, защото ПРЕДОБЕД се пише точно така. Нито е остаряла, нито отживяла. Винаги така се е пишела и продължава да се пише, така че когато се правите на много умни, първо се подплатете и тогава плюйте.

30

преди 15 години

вече три седмици България е без газ и икономиката е замряла

29

Танго и Кеш

преди 15 години

Абе понякога си и затървкат смело коментарчета без да им мигне оченцето, но за кеша си прав, доста е изнервящ понякога.

28

преди 15 години

Станишката да лети за Анкара и да се моли за газ че ще фалираме.

27

АЗ,БЪЛГАРКАТА,ЖИВЕЕЩ

преди 15 години

[20.01.2009 08:23] У Ющенко опять считали цену транзита: с результатом Тимошенко не сошлосьКак сообщал УНИАН, сегодня, 19 января, НАК Нафтогаз Украины и ОАО Газпром подписали договор купли-продажи газа на 2009-2019 годы. Цену на газ, определенную в этом договоре, стороны пока не называли. Но перед подписанием документов заместитель председателя правления ОАО Газпром Александр МЕДВЕДЕВ заявил, что среднегодовая цена на газ для Украины в 2009 году может составлять менее 250 долларов за тысячу кубометров. ЧАКАЙТЕ!!ЧАКАЙТЕ!!!ЦЕНАТА НЕ Е УТОЧНЕНА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!СЛЕДОБЯД ЩЕ ПОЧНАТ ДА СЕ ДЪРПАТ ПАК!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

26

джани родари

преди 15 години

ВИЖТЕ МИ НОСА!

25

преди 15 години

газа се втечнява при голямо налягане и температура -162С, което не е случая на газопровода русия-украйна-българиятака че газа не тече по газопровода

24

преди 15 години

няма течност в газопровода, а има газ които не тече

23

преди 15 години

Когато е в тръба или флакон, или бутилка е течност - следователно тече. Но не това е най-важно.Въпрос: Какво казва газът на цяла Европа?Отговор: В Русия съм! В Русия съм!!!:)