50

преди 15 години

А къде е Р.Овч.?

49

преди 15 години

А къде е Р. Овч.?

48

от Епохални времена

преди 15 години

- Сега харчим около 3 млрд. кубика.- Под 3 милиарда сме. Да, но в договора има клауза взимай или плащай,тоест за количествата над 3 млрд. кубика (колкото е потреблението ни) ние трябва за 75% от стойността да депозираме сума, която да стои там като гаранция. Тоест трябваше над 1 млрд. долара всяка година да депозираме в Газпром, защото не сме взели записаното в договора количество.- Според вас, как може държавата да се оправи енергийно в сегашната ситуация? Проектите за газопроводи Южен поток, Набуко Големи приказки се изприказваха и нищо налице.- Набуко отдавна трябваше да бъде готов. Нашите го спираха, за да могат руснаците да отидат на Югоизток и да договарят концесии по местата, където ние трябваше да пазаруваме газ.- Наистина ли? Москва ги договори?- Договори, защото нашите седяха и чакаха нарочно. Даже може да са им казали (на руснаците) каква е стратегията на шесторката, която ще строи Набуко, откъде ще пълни тръбата с газ и Москва са предварили. Ние провалихме Набуко.- Ние или турците? От Булгаргаз и експертите на Министерството на енергетиката винаги са твърдели, че Турция бави проекта с различни претенции.- Турските претенции се появиха наскоро. От Анкара казаха : ние искаме не да транзитираме, а да купуваме иранския газ на нашата граница с Иран и да го продаваме на българската граница на европейските държави. Тази идея на Ердоган се появи сега. Може някой да му я е подшушнал, защото Ердоган също поиска инструмент, за да изнудва Европейския съюз. Това е удобен инструмент. Преди това не стоеше така въпросът. Ние и унгарците (и там управляват комунисти) провалихме Набуко.- Какъв ход имаме сега?- Трябва да започнем сондажи в нашата акватория, в наши води в Черно море, да търсим нефт и газ. Още навремето декларирах, че находището Галата не трябва да се дава на концесия, а трябва да се усвои от Булгаргаз и парите да отидат за издръжка на нови сондажи.- Може би тогава щяхме да имаме някаква енергийна независимост. Румънците затова са по-добре, защото имат свои газови запаси и алтернативна тръба с Европа.- Румънците имат свой добив на газ в Черно море.- Държахме концесия в Либия, а на собствена територия давахме други да се разпореждат с нашите богатства- Защото Евгений Бакарджиев и Сашо Божков правиха разговори и преговори под масата и предлагаха на кой ли не концесията в Либия. Но мисля, че успяха да продадат само имуществото и нищо недалновидна държавна политика.- И нищо не стана?- Не. Всички правителства са оцапани.- Като са оцапани, какъв е изходът за държавата, за нас?- Да дойде друго правителство.- Кое друго?- Някое друго, което да дойде с програма, което да започне да прави наистина енергетика, защото сега не се правят никакви инвестиции.- Защо? Нали има интерес, има желаещи да строят вятърни паркове, слънчеви централи, на биомаса, водни ?- Защото и тия, които дойдат, като ги почнат комисионерите от ведомствата, от министерствата надолу и хората си тръгват.

47

ИНТЕРВЮ НА ВАСИЛ ФИЛ

преди 15 години

- Всъщност точат ли от транзитния газ украинците?- Защо да не точат?- Защо да точат?- Защо да не си заделят, московчаните са им източили трилиони кубици, и сега ще им пробутват европейски цени. Руски рекет. Хайде да не са толкова до вчера те грабиха и ограбваха Украйна И второ - за колко взима Русия газа от Тюркменистан?- За колко?- Миналата година го взимаха за 60 долара, тая година до 31 юли го купуват по 130 долара. А на нас по колко продават този газ? От 550 до 489 долара. Даже да има някакви разходи за транзита 20-30-50 долара, останалите къде отиват? За какво говорим? Украйна е един от създателите на газовата промишленост и на тоя бизнес. Тя е изградила по-голямата част от газопроводите. А я изнудват така имперски.- Направете прогноза как ще се развие газовата криза тази година?- Ходил съм в Москва над 100 пъти, имам познати и познанства на всички нива до самите върхове, навсякъде. Имам много приятели, които уважавам безкрайно много, но като държава Русия е отвратителна. Но ние трябва да помогнем Русия да се осъзнае.- Как? Защо?- Не трябва да допуснем да бъде унизена. Защото сега те ще шикалкавят, ще се търкалят, но пред Европа Русия е джудже икономически. Не трябва да бъде смачкана и унизена, защото Русия няма тил. В тила й дишат наследниците на Чингиз хан, които са готови да я смачкат. Едно поколение и ще го направят, китайците се промъкват, 30-40 милиона китайци вече са се настанили да живеят в Сибир.

46

Нестор

преди 15 години

Всички тия приказки за кризи, политики, световни комбинации и глобални енергийни проблеми са излишни и вредни. Важното е, че Юлия Тимошенко е хубава и носи прическа като националната героиня Леся Украинка, има много такива хубави жени. Да бъдем пичове като Путин. Да вземат да се гушнат, стига с тези кризи. Любовта ще спаси света, а най-добра е любовта без газ и без ток, на тъмно.

45

Baj Fuj

преди 15 години

Аха.Американците си направиха база(бази) в България и не плащат.Руснаците нямаха бази и ни копуваха доматите и прасковите. Сега трябва да продаваме доматите на Испания...Кви далавери,бе? Далавери с мижава,продажна държавица? Как пък не...А какво очаквахте да направят руснаците? Да сринат Киев с балистични ракети или да нахлуят с танковете заради това,че новите дружки на сащ са останали без газчица??? Това да не са "братята" американци,бе!?! Праща се самолетоносач и политиката продължава,но с други средства.На всички "разбирачи" ще кажа,че газта няма да певтинее! Защото в Европа цената на газта се определя от Русия и от "Шел".Търсенето няма да намалее,Русия няма да намали цените,"Шел"-ептен!Точка. Нефта може да се транспортира с танкери,но газта се транспортира по тръби! От Русия и от Северно море.

44

преди 15 години

ПРАВ Е ЧОВЕКА,НЯМАТ ПОКРИТИЕ РУСНАЦИТЕ.ДОЙДОХА В БЪЛГАРИЯ САМО ЗА ДАЛАВЕРИ.ПО-ДОБРЕ С АМЕРИКАНЦИТЕ.

43

rusnak

преди 15 години

ei prudliovci kenefni, kolko o6te 6te si 4e6ete mirizlivite usti po nas be bastuni neidni, q si vijte ko4inata v koqto jiveete, posle govorete za drugite, palq4ovci...!!!:))))))))

42

rusnak

преди 15 години

dgd be muhlio:)

41

lili25

преди 15 години

jenite onova.ne vsi4ki sak.vi

40

вячеслав

преди 15 години

говорите-говорите

39

bzb

преди 15 години

Хахах... взе ми думите от устата. Радвам се, че има хора, които са над обичам/мразя САЩ/Русия/... !!!

38

Желязко Желев jele

преди 15 години

Станишев и Първанов излизат в отпуск.Отиват на почивка при Р.Овч.Ако намерят подходящо помещение местят и парламента,Да ви гвидя сега де ша носите карамфили.

37

преди 15 години

За какви русофили и русофоби изобщо говорим.Нещата са далеч по-елементарни отколкото преполагаш.Някои хора присто не си знаят собствения интерес.Защо е тъй ти кажи.Може би вродена тъпотия или друго нещо?Те не си знаят интереса.С тоя газ сме накосъм да рухнем.И за тоя газ нямаме кой знае какъв избор откъсв да внесем.Имаме Русия,имаме и Турция.Или от едните или от друдите.Коко *** трябва да бъде човек за да не го разбира това елементарно нещо?Колко *** трябва да е за да не знае,че Англия взема газ от Северно море.Има собствен източник и може да си позволи да плюе руснаци и турци.Колко *** трябва да е човек най-накрая да разбере,че Англия,Германия,Франция са велики сили и могат да си позволят неща които за нас са вредни и опасни.Колко трябва да е *** един човек за да се сети че сме едно нищо.Москва,Лондон,Ню Йорк имат повече жители отколкото българи има по света.Колко *** трябва да е човек да разбере че ще полиучим руски газ.Но при едни добри,нормални отношения можем да измъкнем и някакви преференции-По-добри преносни такси,по-големи количества за нас и т.н.Колко *** трябва да е един сайт като Днес.бг за да публикува тия налудни мнения и брътвежи на дрогорани,спиртосани или направо побъркани хора.Които с нищо не ни помагат,напротив вредят на всички ни,

36

Шоп Черножоп

преди 15 години

Дядя Путин е толкова гениален политик, колкото един квартален *** е добър шофьор. Докато пали гумите на стария Голф всички пи*чки му се възхищават и го мислят за най-великия. Накрая свършва безславно в някой електрически стълб. Политиката на Путин е силова, от позиция на надценени собствени възможности. Покерджия със слаби карти при голям залог пред него - ясно му е, че не му стигат силите, но не му се изпуска случая, сега му се е паднало да седи на Голямата маса. Следователно единствената възможна тактика е да блъфира до последно, пък дано някой се върже. Разни "самобитни" руски философи му нашепват, че противниците му са глупави, нямат воля, Европа е "прогнила", Щатите са пред срив, нефта свършва, Третия Рим, руската уникалност, подводниците, ракетите... Голобрадо момченце, което проиграва парите на семейството на масата на големите чичковци.

35

niki

преди 15 години

Putin naistina e nai-velikiya politik sushtestvuval nyakoga ,mojem samo da mechtaem za takiva kato nego.

34

ha,haa

преди 15 години

,,MAI,,ILI....UNI

33

преди 15 години

Тая ли няма най-олигофренската прическа ин да уърлд

32

читателче

преди 15 години

Няма ден, в който в този сайт да не е публикувана новина, водеща до противопоставяне между русофили и русофоби, българи и турци, червени и сини, квадратни и правоъгълни глави. ЗАЩО И ДОКОГА???

31

до 27

преди 15 години

Русия остава една *** империя на злото! Толкова са сбъркани и с толкова високо самочуствие без покритие, че са трагикокомични! Лошото е че и тука има много промити мозъци -дето говорят за тях и комунизма с някаква романтична носталгия. Е видя се какъв приятел ни е Русия!