91

Анонимен

преди 1 седмица

Имах баба в Бургас и като дете прекарвах летата там. От тогава знам, че гларусите издават едно специфично грачене като летят. И наистина това грачене все по-често го слушам и в София, и в Пловдив. Наскоро бях за седмица командировка в Букурещ - и там имаше гларуси. Явно са инвазивен вид и лесно завземат нови местообитания.

90

Сега

преди 1 седмица

Навремето имаше едни наричани гларуси с два крака и като дойде някоя кака ония я прилапваха особенно Софиянки щот се правеха на тарикатски

89

Шегата настрани,

преди 1 седмица

Миналата седмица видях крилато същество, което наистина приличаше на гларус. Беше на покрива на жилищната кооперация, която е на отсрещния тротоар, срещу нашата. Живея на около 60 м от бул. "Витоша". Това се случва за втори път. Първият път беше преди няколко години, видях такава птица в полет ниско над покривите.

88

Геле

преди 1 седмица

Благодарете на Фердинанд, че ни ги докара от Европата

87

Анонимен

преди 1 седмица

Започвайте ги с въздухарките. За по 200 лв има китайчета 5.5 и 7.62 , дето от 50 метра ще отвинтят главата гларусова. Може и състезателен елемент да се вложи, с дребни материални стимули Само внимавайте за хората.

86

Анонимен

преди 1 седмица

Мръсотията е основен фактор, после - липсата на регулации. Гларусите са като мутанти, които се хранят и с малки чайки понякога, от онези, които харесваме. Как в Испания, например, няма гларуси, или поне няма толкова много гларуси, въпреки че там също има много храна? Явно правят нещо, за да ги ограничават, освен че е хиляди пъти по-чисто и поддържано.

85

Анонимен

преди 1 седмица

Нещо повече, много гларуси са забравили да летят. Разхождат се в междублоковите пространства като кокошки, прелитат само на къси разстояния. Ядат, спят, размножават се и крякат денонощно - нищо друго не правят. Гълъбите са почти същата работа, но тях можеш да ги изгониш след продължителни усилия, а гларусите не можеш, когато си харесат място.

84

Толкова е просто

преди 1 седмица

Едно време храна не се изхвърляше защото нямаше и за хората Нямаше и хладилници

83

Експерт

преди 1 седмица

Питай пристанищните работници --има доста случаи на ударени с рапан по главата -ама българина си е бай ***-про--ст--и не вярва на нищо и в никой))

82

Експерт

преди 1 седмица

Градските гларуси нямат нищо общо с пристанищните гларуси--Те си пазят територията -дворове на къщи или покриви на блокове-Тези градски гларуси са опитни в ваденето на храна от кошчета и т.н.- Те са агресивни нахални---Те не допускат Пристанищни или други гларуси-- в Морската градина пристанищните гларуси идват сутрин -но бързо биват изгонени от градските гларуси)) та така))

81

Експерт

преди 1 седмица

5 Г СЪМ наблюдавал гларусите на пристанището в Бургас-Те са няколко вида -като хората-- едни могат да вадят рапани и после отиват на височина поне 40 метра и пускат рапана на асфалтирано-път или паркинг-после рапанът разчупен от ударът бива изяден-после се пукат гуми от такива парчета--други гларуси чакат в засада и пробват да откраднат рапана когато е паднал-те просто крадът защото нямат умения-същите нападат и крадът от другият тип гларуси убийци-те нападат гълъби мишки и малки котки- Та така

80

АНОНИМЕН

преди 1 седмица

ВИЕ И ГЛАРУСИТЕ ЛИ ЩЕ УБИЕТЕ ЧЕ ВИ ВЗЕМАТ ЗАКУСКАТА

79

До елементарно

преди 1 седмица

Не е така. Чайките са нещо като прасета. Хранят се с всичко. Точно затова и мегрират към вътрешността. Но са агресивни наистина. Предди не нападаха, но сега нападат хора. Ще стова по-страшно. Вхеч не я приятнэ да усетиш как пикира върху тиб, за да ти вземе пицата от ръцете. При това те кълве.

78

Ели

преди 1 седмица

После ми обяснявайте, че София не е най-добрия град за живеене щом и чайките вече дойдоха тук.

77

До 74

преди 1 седмица

Абе ти не рабра ли,че животно гларус няма. То е само за столичанци. Това, на което му казваш гларус е жълтокрака чайка. И столичаните в повече стига филосфстваха. Не сте умни.

76

Анонимен

преди 1 седмица

Де е любимата им рибка в морето, която гларуси и чайки папкат. Каква е причината, замърсяване ли, що ли.:)) Как така търсят храна в града вместо в морето.:))Ако нямат папкане, ще търсят къде го има, на сушата.:))

75

Елементарно, Уотсън!

преди 1 седмица

Ами щото изловихте всичката риба в морето край бреговете ни. И по този начин ги оставихте без прехрана. Това беше тяхната естествена храна. Сега гладни ли да стоят?

74

Ивелин Михайлов

преди 1 седмица

Яка работа, ше хвана десетина, ше ги затворя у съседното село и ше го кръстя "Джурасик парк"!

73

Анонимен

преди 1 седмица

Чайките не нападат, нападат гларусите.... Чайките са наполовина по-малки от гларусите

72

Анонимен

преди 1 седмица

Браво Браво много хубаво е това, умни Динозавърчета са, да литват всички към Софето, че доста охранени са шопарите, опппп то шопите де, яко мазни свински са станали отвсякъде масово и да става като филма на Хичкок,, Птиците,, То майтап майтап ама във фантастичните филми има много истина... Дюн, идеята за филма е от Монголия и там има такъв червей дето яде хора и животни, историите са от хиляди години, наскоро двама американски младежи изчезнаха там и намериха само GoPro камерите им със записи