37

Анонимен

преди 4 месеца

аз проблем не виждам. и без това няма нужда от фермери, няма да има нужда от рибари. ще адем вентилатори и огледала после дето нищо не произвеждат

36

Анонимен

преди 4 месеца

В морето пречат на рибата, в полето на червейте... да ги строят на скали, не могат ли?

35

Анонимен

преди 4 месеца

Ричи и от риба разбирал. Рибар бил , турист . Пък аз го имах само за ресторантьор - путинопитек и платен провокатор

34

Урсула

преди 4 месеца

Тези възобновяеми източници на енергия са бъдещето!Нямаме нужда от руски газ или петрол,супер!А на рибарите рибите щяло да избягат,къде ?пак в мрежите на рибарите!

33

Анонимен

преди 4 месеца

Да слагат, ток, оттук, ток, оттам, възобновяемо също трябва да има. Живея на брега на морето, ако го направят умно, няма да пречи на никой. А на риболова най пречат траловете, дъното е, като магистрала Тракия, равно и безжизнено, всичко е изринато и пустиня.

32

Име

преди 4 месеца

До 21 от ЮАР. Скоро имаше статия точно за тези "ферми" в Северно море, че са се изпочупили и не било ефективно да се ремонтират и т.н. Има проблем и с рециклирането на подобни перки!

31

Анонимен

преди 4 месеца

Изтървахме питомото в "Белене" и сега ше гоним рибите из морето че ни е толкоз акъла.

30

Анонимен

преди 4 месеца

До от ЮАР. Брадчед, така си са засилил провеично и антиядрено, направо да та назначат за министър на енергетиката. Само има един проблем. Такива големи неща едно време се е строяло само от държавата с нейната държавна мощ. Сега да продаваме на корпорациите всички енергийни мощности ли понеже нямаме такива предприемачи и такава свобода на предприемачество ?

29

Анонимен

преди 4 месеца

Не знам за рибите в Ч. Море, но тези в. Марица Изток заминават!

28

от ЮАР

преди 4 месеца

В България има изключително благоприятни условия за новите енергии, защото в едните само Родопи могат да се изградят поне 4-5 ПАВЕЦ като Чаира и Цанков Камък по близо Гигават всяка и това е по-евтино от ядрени реактори със същата мощност. Те не харчат вода, понеже циклират вода от висок към нисък язовир и обратно и загубите на вода са колкото е изпарението от водоемите, което природата дава в излишък. Комбинирано с перки и солари, може да даде много повече енергия, отколкото сега се произвежда.

27

от ЮАР

преди 4 месеца

Макар и по-скъпи от соларите, вятърните централи имат предимството да работят денем и нощем и особено инсталираните навътре в морето, където вятърът е с голямо постоянство и сила. За България е новост, но в света вече са хиляди, при това много от тях са доста навътре в океаните и са плаващи (фиксирани за дъното с кабели). Кабели за ток под вода не са проблем. Английски фирми ще полагат 4 кабела от Мароко до Англия за пренос на 10 ГВт солар от Сахара към Англия. Това са рутинни технологии.

26

от ЮАР

преди 4 месеца

Инсталирането на 100-150 вятърни турбини от най-мощните сега действащи, примерно на Сименс, ще даде енергия колкото два 1000 МВт ядрени енергоблока, като това ще струва около 3-5 милиарда долара. При вятърните турбини, цената е около милион долара за мегават, сиреч, милиард за 1000 мегавата (цени от преди 10 години, сега са по-ниски) за наземни инсталации. Затова ги удвоявам, понеже в море са по скъпи, но пак са доста по-евтини от ядрените централи. Чисто и не се нуждае от гориво.

25

Анонимен

преди 4 месеца

Така за да питаш и да се чудиш

24

Анонимен

преди 4 месеца

Никакви перки няма да се изграждат в Чрно море, а вятърни електроцентрали.

23

от ЮАР

преди 4 месеца

Перките в морета и океани работят денонощно, понеже се подбират места, в които вятърът е силен и сравнително постоянен. Измежду известните начини за получаване на енергия, най-евтин е соларът, също и най-гъвкав, понеже дори индивидуални хора могат да участват с инвестиция и тази цена включва и акумулиращи мощности. На второ място са перките. На трето са ТЕЦ. АЕЦ са след тях, при това без да се отчита цената за съхнанение на отработено гориво и за демонтаж на централа след експл. срок.

22

Анонимен

преди 4 месеца

Всичко е до пари искат пари като им се дадат млъкват като спреш да даваш пак почват да грачат видяхме ги и фермерите платиха им и си тръгнаха кой е следващия на ред

21

от ЮАР

преди 4 месеца

Перки в морето вече има с хидяди в Северно Море, край бреговете на Холандия, Дания, Шотландия, Ирландия. Има стотици край Испания, край Китай и пр. Англия изгради два ветропарка по над 1 гигават в морето. В Китай инсталират вече турбини по 18-20 Мвт всяка! В морето край Дания се инсталират турбини Сименс-Гамеса по 18 Мвт всяка. 50 такива турбини правят един голям ядрен реактор по мощ, но на доста по-ниска цена (два-три ПЪТИ по-ниска). В морета и океани вятърът е силен и доста постоянен.

20

Анонимен

преди 4 месеца

Хора инвестирайте докато можете че след още 26г. Ще ревете но вече ще е късно ресурсите не са вечни петрола гъста ще стават още по скъпи а ние още по бедни щото чакаме някой друг да ни го ....

19

Анонимен

преди 4 месеца

направете стотици перки по морето, ще е яко а и ще прецокате безаналоговите десантни кораби.

18

от ЮАР

преди 4 месеца

Когато дъното е на около 50 метра дълбочина, пилоните на турбините са изградени въху дъното. По-далечните турбини, при по-големи дълбочини са плаващи и поплавъкът е продължение на пилона надолу във водата. Ансамбълът е закотвен за дъното с три или четири стоманени кабела. Такива има стотици в Испания в дълбоки води на Атлантика. Токът идва до сушата с кабел и не е проблем. Рибите по никой начин не се смущават. Важно е да не се виждат от брега при изгрев, за да не смущават окото.