11

преди 15 години

Американския тип капитализъм разврати хората до такава степен, че ги превърна в слабоумни. В Европа също има капитализъм, но там държавите успяха да запазят и човешките ценности и култура. Затова САЩ е обречена да залезе, ако Обама не дойде на власт.

10

преди 15 години

връщайте комунизма час по-скоро. пълна мационализация на заграбеното от изедниците. и никога повече да не се споменават думите "демокрация" и "приватизация". само народна власт и БКП.

9

Доню Донев

преди 15 години

Не, САЩ са жертва, аз още предзи месец писах: "Е ми аз като пишех по форумите даже по меки неща от казаното от Буш, разни натегачи-*** ми опонираха. Но това не е важно, важното е, че наистина става нещо и стига сме се правили /а може би сме?/ на *** - време е да започнем да се учим от грешките си и грешките на другите.Значи САЩ имат около 14 трилиона брутен национален продукт и около 10 трилиона държавен дълг. Освен това фирмените и индивидуалните дългове са около 53 трилиона. Всичко това е заложено в самата порочна финансова система, която няма как да не доведе до подобно, че и по-лошо състояние. Интересуващите се като начало да потърсят с Гугъл "деньги - пирамида долгов" /филмче/ и "хочу весь мир и еще 5%" /текст/; не давам адресите, защото ги трият. Дълговата парична система се появява в Англия през 17 век със съотношение 1:2 между наличното и кредитираното, докато днес /включително у нас/ това съотношение в най-добрия случай е 1:10 , а често и по-малко и дори с разни трикове може напълно да се заобиколи. Но който се интересува да гледа филмчето и прочете текста, а после може да продължи напред - има достатъчно информация в интернет. САЩ водят тежка борба от самото си основаване, за да не попаднат в такова дългово робство, 7 пъти се спасяват, сегашното успешено, но вече пукащ се по шевовете завладяване е осмото и успява в периода от 1913 г., когато се създава Федералния резерв като частно предприятие /формално това не е съвсем така, но това няма практическо значение/ до 1932 г., когато на на уж свободните граждани на САЩ със законова заплаха за 10000 долара глоба и 10 години затвор се забранява да притежават злато с изключение на нумизматично. Последния успешно преборил се президент с дълговота финансова система е Линкълн и фактически това е основната причина за убийството му, а не освобождаването на робите. Освен всичко друго проблемите при такава финансова система растат експоненциално - ето например как от Вашингтон до Рейгън държавния дълг на САЩ нарастна до 1 трилиона, Буш го завари на няколко трилиона, а сега последно е ограничен на 11,5 трилиона.А за да охарактеризирам сегашната финансова криза ще спомена, че примерно Йошка Фишер е на мнение, че Америка преживява залеза на своята мощ и финансовата криза /която е реална и много сериозна и според повечето анализатори може да се сравнява само с кризата от 1929 г./ е само едно от проявленията в този аспект. Затова, пак според него, Европа трябва да поеме инициативата и т.н. И добавя, че причината за това състояние на нещата е смесицата от високомерие и слепота на основните играчи в САЩ. И въпроса сега е не има или няма криза по вина на САЩ,това дори Буш отчасти го признава, а как по-безполезнено да се преодолеят последствията от нея в света."

8

дед

преди 15 години

Ама нали тая е даваха за пример как много се развила и забогатела.Нейните купуваха като луди по Банско па сега назад.А поавече вера не ловим на никого!Абе да не бъркам та оная да беше Ирландия?Ей тая склероза че ме довърши.Какво казаха за нас,че си живееме като куче у каруца.Нас немало да ни докачи или ако ни докачи че ни довърши!

7

преди 15 години

Ирландия беше чудото, ама и Ирландия е по пътя на рецесията...А жителите на Исландия доскоро влизаха в класациите на най - щастливите хора на света...

6

преди 15 години

Преди това мини през Началното Училище...

5

преди 15 години

ami shtom na islandia i se slu4va tova maka mi e na nas kakvo ni se pishe................za sajalenie kogato BSP sa na vlast vinagi jiveeeme zle.............ve4e po4vam da se 4udia na kade da biagam ..............?mai shte biagam v Venecuela...............

4

преди 15 години

май всеки ден все по-неграмотни "журналисти" се назначават... "На път" се пише разделено

3

преди 15 години

No 2. Правиш ли разлика межди Ирландия и Исландия?

2

преди 15 години

.....яяяя какво стана с икономическото чудо на Европа? Имаше някакви идеи България да взема пример от Исландия за да се оправим....мали как щяхме да се оправим тогава....???

1

преди 15 години

Почва се...САЩ погубиха света!