26

ПЛАХО ДА ДОБАВЯ

преди 2 години

Въпреки състава на Великото учредително събрание във Велико Търново, въпреки предварителната ''режисура'' от страна на руската имперска квартира /реалната власт/, въпреки заплахи /за загуба на служба, привилегии.../, въпреки давани дискретно ''сувенири'' /най-често в пликове/...,едва с един глас повече /след 4 гласувания/ се взема решението за преместване на столицата. Манипулация е, че народа единодушно и с голяма радост единодушно избира София

25

Анонимен

преди 2 години

Вярно е, че Варна е най- красивия град. Но в момента му разказват играта от презастрояване.

24

Анонимен

преди 2 години

Проявили са голяма мъдрост през 1889 година като са избрали София за столица. Ако сега трябваше да се определи столицата, ще изберат село Горно Нанадолнище или съседното му село Долно Нанагорнище.

23

Анонимен

преди 2 години

12 години от тях,напразно изгубени.

22

Анонимен

преди 2 години

Вече незначителен дял от населението на София живее в сгради построени преди Втората световна война, а между тях имаше и голями красоти. Жалко, че демократите ги разрушиха след 1989 година, за да презастрояват в мутренски стил.

21

Анонимен

преди 2 години

Четох някъде, че ако не са били избрали София за столица, западната част на днешна България щяла да бъде предадена на Сърбия, вкл. Видин и София.

20

ПЛАХО ДА ДОБАВЯ

преди 2 години

Ако руската имперска военна квартира не беше преместена в София и в Петербург не бяха решили вместо нея да преместват във Велико Търново, да преместят столицата в София, моля познайте кога София щеше да стане столица. С уважение към всякакви мнения, но истината е свята, а Марин Дринов е един от най-изявените русофили /т.е. поддържник на имперските интереси на Русия/. Моля проверете и колко от депутатите тогава се назначават директно, или индиректно от руската квартира, и колко от народа /60 >40/

19

Борислав Георгиев

преди 2 години

Тъжен ден за България.

18

Йебачу

преди 2 години

Скоро софия ще стане квартал на Видин,да не се притесняват,ще ги приемем ...

17

До 27

преди 2 години

А за габрово-българският Манчестер чувал ли си?

16

Реалист

преди 2 години

За съжаление от добре планираната и изградена София между 1879 и 1989 години, сега не остана много. Демократите се развихриха и за 32 години не остана много от създаденото в София през предишните 111 години.

15

Анонимен

преди 2 години

На практика след 1905 година само София е като европейските градове. Останалите приличат на забутани села.

14

Анонимен

преди 2 години

Град Пирея, пристанището на Атина...

13

Анонимен

преди 2 години

В другите голями градове на България, основното население са били турците. Само в София българите са били преобладаващата част от населението. Много ясно, че за столица ще изберат град населен с българи, а не с турци

12

Анонимен

преди 2 години

За столица се избира градът на царя/тоя, който е на пре"стол"а- от там и "стол"ица. Т.е, там, където се вземат решения за държавата. В момента решенията се вземат от Брюксел, така че София НЕ е столица на България, а подизпълнител.

11

Анонимен

преди 2 години

До 17. Няма столица с излаз на море. Всички европейски столици са на големи реки, ние такива реки нямаме.

10

Факт

преди 2 години

След Освобождението българите масово се преселват от селото в града, а най-много идват в София, вкл. и от другите градове на България. При масовите преселения на българи останали извън пределите на България, огромна част идват в София. Населението на София се увеличава прекалено бързо и затова през 1942 година е въведено ограничение за заселване в София, познато като софийско жителство.

9

Анонимен

преди 2 години

Обикновенно за столица се избира град с излаз на море, иначе като видиш старата част на столицата как изглежда в момента ще ти стане ясно що за град е.

8

Факт

преди 2 години

През 1879 година София е бил градът с най-многобройно българско население сред населените места в България. Тогава всички градове в България са приличали на кални села с разни криви улички, вкл. и София. Малко след Освобождението и София добива чертите на европейски град.

7

Една от основните

преди 2 години

грешки на младата държава. Трябваше да е В.Търново.