183

shihan

преди 16 години

От нас, като ученици или учители, зависи да съзнаваме културните си корени и едновременно с това да се опитваме да обогатим своите тренировки с най-доброто от културата на далечния Изток. Да превъзнасяме значението на поклона (рей), например, без да разбираме неговото истинско значение и роля, означава просто изпълнение на ритуала като самоцел, без смисъл и причина. От друга страна, набързо да отменим поклона като "старомоден", е също твърде глупаво. Отговорът на подобни въпроси за използване на терминология и обичаи, разбира се, е най-добре да се остави на отделните бойни изкуства и майсторите, които ги преподават. Не е моя работа да издавам окончателни присъди за термини и изрази, дори с това което вече описах, за други школи освен моята собствена.

182

випуск89

преди 16 години

Г-не министре, както е видно съм от поколението на униформите, вечерния час и без GSM в гимназията /където и пропуших/. Вие сътворихте много безумия, ама това с джобните изби не само рибата, ами цялата фауна и флора.

181

преди 16 години

от къде накъде министъра на образованието ще ми налага на мен вечерен час ! Не усеща ли че започна да става много нагъл ! Сигурна съм че половината от хората които искат тези предложения да влязат в сила не се замислят че нищо вече не е като преди и българските деца не живеят в затвор ! Вярно е че някои си позволяват повече отколкото им е позволено,но едва ли тези промени ще поправят възпитанието на тези деца....Министъра се подиграва с нас защо най-сетне не го проумеете това нещо...а с тази реклама за матурите вече е прекалено,премина всички граници !!! ЩО ЗА МИНИСТЪР Е ТОЖА СЕ ПИТАМ ??????????

180

преди 16 години

Вижте му лигавата муцуна на тоя инфантил. Жал ми е за България и за българските деца щом подобно същество може да бъде министър на образованието.

179

nona

преди 16 години

iska li ti se nqkoj da te naplqska ili prosto ma6 mili spomeni

178

Петя

преди 16 години

Всички вие, които се радвате, че ще въведат униформи, вярвате ли поне малко, че тези униформи ще подобрят дисциплината в училище?Да речем, някой ученик е ядосан и решава да си го изкара на даскала, защото той е единствения чове, който ще си има проблеми,ако му отвърне. Става посочения ученик,бушонира даскала си. Най-тежкото наказание е да го преместят в друго училище.Според вас, носенето на униформа ще промени ли този хулиган?По мое мнение - не.Само, че родителите ще трябва да се бръкнат още 100-200лв за униформа.Някога имаше наазания, тву-та,педагогическа стая и учителят можеше да спука от бой някое хлапе, а ако родителят се направи на важен, можеше и той да го отнесе. Ченгетатата на времето яко биеха, когато се налагше превъзпитание.

177

shihan

преди 16 години

Как наричате своя учител? Е, освен всички неформални имена, официалното обръщение към учителите по японски изкуства (не само по бойни, а също така по икебана, оригами и т.н.) е "сенсей". Буквалният превод означава "някой, който е роден преди", т. е., някой, който е по-стар от вас. Поради това, тълкувано по-тясно в сферата на бойните изкуства, той е човекът с повече опит, който може да ви води по пътя.Отбележете си като много важно, че сенсей не е синоним на "светец", "месия", "религиозен спасител", "духовен водач" или "божествено същество". Единственото правилно отношение към вашия учител, е да му отдавате нужното уважение за това, което прави за вас. Да се отнасяте към него като към култов лидер, който има отговори на всички въпроси с които се сблъсквате в своя живот е странно и дори опасно.Когато се използва правилно, терминът "сенсей" стои след фамилното име на човека, например, Хонда сенсей. Това е японското правило за споменаване на титла при разговор. Поради това, не трябва да казвате сенсей Хонда, въпреки, че това е правилно по западните правила (например господин Хонда или Негово Превъзходителство Посланник Ичихаши и т.н.). Каквато и степен (дан) да има човек, ако той е вашият клубен инструктор, той е сенсей.Терминът "сенсей" е използван в съвременна Япония при обръщение към учителите в образователните институции, учителите по класически изкуства и занаяти, в клубовете по тайко-барабани, клубовете по сглобяване на хартиени самолети, докторите по медицина, професорите, в школите по бойни изкуства, танци, музика и т.н. Накратко - при всички случаи на отношения учител-ученик. Въпреки, че буквалният превод предполага напреднала възраст, няма нарочна възрастова граница за това, кого да наричате сенсей. Млад учител в детската градина, току що навлязъл в своите двадесет години, може да бъде сенсей, както и деветдесетгодишен учител по стрелба с лък.Това, че възрастта няма значение като определящ фактор за това кой е сенсей, трябва да бъде специално отбелязано. Веднъж получих писмо от американски търговец на екипировка за бойни изкуства, който отказваше да рекламира в моето списание, защото твърдо вярваше, че никой под неговата възраст не може да има правото да се нарича сенсей. Той твърдеше, че показвам голямо невежество, като позволявам на приятел, който вече преподава и има собствен клуб, да се нарича сенсей, защото той е под необходимата възрастова граница от 50 години. Ха, сега де. Това, което знам е наученото от мен в Япония. Така че, може би този човек от Източното крайбрежие на САЩ знае повече за японската култура от японците. Както и да е, поради своята "глупост", аз продължавам да наричам своя приятел сенсей, защото той заслужава титлата.Някои школи дават също така титлите ренши, кьоши и ханши. Те идват от кюдо и академичните степени в Япония, и могат да бъдат преведени като асистент, доцент и професор. Това са специалн

176

преди 16 години

Предлагам освен униформи да се въведе вечерен час, бретоните, копринените чорапи, лакираните нокти, изобщо мобилните телефони да се забранят; се забранят късите поли, дългите коси на момчетата, панталоните на момичетата, да се възстановят лагерите в Ловеч и Белене и всеки нарушил горните правила незабавно с камионетка да бъде откарван в трудово-изправителен и превъзпитателен лагер, а онези които не могат да бъдат првъзпитани да се дават за храна на прасетата както се е правило през 60-те в резултат на което е бил въведен строгия ред и дисциплина, по който много от тук пишештите носталгично въздишат.

175

nona

преди 16 години

ne sa iztarvani decata, a roditelite deto ne mogat da plashtat za obuchenieto im - rabotjat kato robi i edva stiga za hrana i otoplenie - a ako vashite deca sa tupi to tova e ot gena vi

174

nona

преди 16 години

СПРЕТЕ ТЪПАТА РЕКЛАМА НА ИДИОТСКИТЕ МАТУРИ по 1-ва програма - това е невероятна демагогия ,тъй като в елитните училища, където учат министерски, депутатски и мафиотски дечица, матурите няма да се провеждат и вече всичко звучи като безобразна манипулация, подигравка и някакъв *** експеримент с учениците!

173

stbn

преди 16 години

Учениците никъде по света и никога не са имали право на избор от такова естество. Стига мрънкане. Нямало право да решават вместо тях. Разбира се, че има. Всички сме били ученици, и въпреки различията си, с времето след училище се научихме на едно - уважение. Защото, когато трябва да се издържаш сам, да правиш каквото и да е сред обществото ти трябва ужажение. То не расте по дърветата. В момента учениците са толкова изтървани, не само в БГ е така, навсякъде е така. Но в останалите страни, учениците уважават възрастните и преподавателите си, защото, за да очакваш някой да те научи на нещо трябва да проявиш уважение към него. Всички се оплакват, че учителите не били квалифицирани достатъчно. Квалифицирани са, предостатъчно, само, че първо се научете на респект, да покажете, че не сте отишли там да отбиете номера, и тогава те ще ви научат на нещо. Защото не може да се оплакваш, че не те учат на нищо, при положение, че си отишъл там без грам уважение и желание за знание. Униформите и оценките за поведение няма да променят почти нищо, но са една стъпка напред. Не ме интересува какви дела има срещу Вълчев или каква е вината на правителството. Когато вие учениците се научите да бъдете малко по-организирани и погледнете достатъчно сериозно на учлилището и на преподавателите, тогава няма да има нужда от униформи и бележки за поведение. Но когато нещата са тотално разюздени, трябва да се почне от някъде. Всяка една стъпка сама по себе си е малка, но събрани стигат до желание ефект.

172

аз

преди 16 години

всичко,това което се прави е ЗА учениците,а не против тяхпроумейте го всички

171

az

преди 16 години

ами държавата не се храни и от ученици като теб,които работят през свободното време,моето момчемалко повече съм живял от теб и има какво още да учиш,а за доходите ми не се притеснявай-,доста повече са от 300,но това не е важноа за това кой се държи като изтърван в училище най-малко ти като част от това поколение(и като видял какво ли не в коридорите и училищните стаи) трябва да се правиш на учуден

170

Явор

преди 16 години

Да, може и така да е, но във всеки случай нямам желание да дискутирам повече. Не си прав за дето решаваш вместо другите.

169

аз

преди 16 години

хубаво е че работиш и учиш,Яворе ама колко са като теб????90% от учениците са на гърба на мама и тате-те и за това се чудят каква глупост да направят за да се покажат..така че...недей да се буташ между тия за които наистина става въпрос и са проблемните

168

Явор

преди 16 години

166, не схвана аналогията, но не съм се и надявал. Не съм говорил за матури, а като цяло за правилата и проблемите, които постоянно ни се създават, и хора като теб подкрепят. И не, не ме плашат, но определено ми идват в повече! Не знам, кой се държи като изтърван в училище и кой не, но нека да видим как щеше да се справиш ако беше на 16-17 годинки в днешно време. Не те знам на колко си, но със сигурност щеше да си от онези хора, които щяха да го преживеят най-тежко. Също не ми говори за пари, защото ако просто се изхранваш, никой не си! Държавата не се движи от хора, които се изхранват със заплатките си, надявам се разбираш.

167

az

преди 16 години

имах предвид оценките за поведение-грешка на езика

166

az

преди 16 години

165,кой ти говори за бой,бе?и въобще защо те плашат матурите?защото повече няма да можете да се държите като изтървани в училище ли?ами нека-за добро е

165

Явор

преди 16 години

162, 163, аве "чиче" не те знам за 300 или за 3000 работиш ли, че се изтъкваш така. Аз като работя и уча шамари ли трябва да ти бия???

164

Явор

преди 16 години

***, *** мръсни. Образувание няма и не учениците са виновни за това! Не сме ви изкупителна жертва, постоянно да гласувате нови правила и НИЩО не ви дава право да решавате вместо нас! УМРЕТЕ!!