37

Анонимен

преди 3 години

До Анонимен 32На Еверест процентът умрели е между 5 и 10%. На К2 процентът умрели е 30%Всъщност между 30 и 40%. Има още едно по-гадно място връг Анапура или нещо подобно.Там процентът умрели е почти 50.

36

Анонимен

преди 3 години

До АнонименДа, знаем че не се изкачват до върха. Стоят на 20 метра по-долу и чакат героя да забие знаменцето, да се селфи и тръгват обратно. Щот и те ако са в селфито - някак кофти ще се получи за покорителя. :) 30 метра, до достигане до върха има въже с карабинери и клинове. Сложено точно от шерпите. Закачат те и ти казват "Не се откачай и само напред. След това не се откачай от въжето, и тръгни надолу. Ние сме тук, ще те поемем."

35

Анонимен

преди 3 години

До 30Няма кой знае какво значение за шерпа дали изкачва Еверест или К-2!Въпросът е в аклиматизацията и жилавостта на тялото,шерпите са родени по тези височини и животът им е свързан с преходи по склонове.Десетимата шерпи изкачили К-2 през януари са непалци, а К-2 е на границата между Пакистан и Китай.

34

Анонимен

преди 3 години

Брутална експедиция, като погледнеш нагоре все едно е отвесно.

33

Анонимен

преди 3 години

До АнонименСкатов според теб е имал 50-100 хиляди за да плати?А търсят пари за да го приберат в чувал у България. Айде мола ти се.

32

Вуйчо Ваньо

преди 3 години

Напишете traffic jam Everest в чичо Гугъл и ще се нагледате на простотии, даже има клипчета в тубата.Хората си плащат и си "покоряват" върхове като стой та гледай, само парА да имаш..Някъде бях чел, че имали проблеми с чакането, ама не чакали хубаво време, а да мине навалицата пред тях.оТи ти си тръгнал да атакуваш върха, ама има още 40 "покорители" като тебе и като трябва да минеш по една стълба си чакаш реда, като едно време на опашките за хляб.

31

Анонимен

преди 3 години

Подцениш ли този връх си мъртв, ако ще да си най-великия алпинист за всички времена. Какво остава за любители-аматьори, като Скатов?

30

Анонимен

преди 3 години

До АнонименШерпите не се изкачват до върха, а само до определена височина, шерпите не се изкачват на върха, още един път да ви го повторя ли?

29

Анонимен

преди 3 години

До АнонименАлпинистите ,които отидоха на Еверест(Хималаите),бяха изключително добре подготвени, не само физически,но включително и със специална апаратура за дишане са ги приучвали как да дишат на големите височини и т.н., а медицински екип се е занимавал с тях, от около 300-400 човека, са останали(избрани) най-добре подговените и силните физически,психически и всякак,пак ви казавм,не пишете аматьорски глупости, след като не сте били високопланински алпинисти!

28

Анонимен

преди 3 години

До 28Ако не знаеш 8хилядници изкачват и хора които са далеч от алпинизма!Плащат 50-100хил. на алпинисти и шерпи ,които им помагат в изкачването!Струва ми се ,че Скатов е точно от тази категория ,,алпинисти".

27

Анонимен

преди 3 години

До АнонименИ като имаш предвид че ти само се качваш, шерпа мъкне целия ти багаж и се качва с тебе. Покорил... аре не.Шерпите си припкат по К2 как си искат и откъдето искат. Знаят къде е опасно и не минават от там. Това са хора, които познават планината. Ама дадена планина. Сега шерп, който качва Еверест, няма да се оправи на К2 и обратното. Тези хора са там и знаят много добре за кво иде реч. Такива като скатов са некви преминаващи и търсещи извесност и слава Ходи с 2 щеки а шерпа мъкне..

26

Дрю

преди 3 години

Баир будала ....веган ! Естествено ,че с краставици и марули силите ще свършат много бързо . Сега да се качат горе и да проверят въжетата и да ги сменят ако са скъсани , неговите ортаци !

25

Анонимен

преди 3 години

До Анонимен20Той с парапетите не можа да се качи, преби се...Иначе - ооооо дааааа, великия алпинист. Все едно да караш колело с помощни колелета, и да паднеш да се пребиеш. И после всички ще викат - голям колоездач беше.Мани, мани...

24

Анонимен

преди 3 години

Мир на Душата му!Четох интервю с един от първите български алпинисти на Хималаите, още от 80-те години на миналия век и у мен остана убеждението, че тази екследиция е била чиста авантюра.К-2 е най-опасният връх, а ходене там по това време изобщо не е било разумно.Освен това, остава като морална страна какво значи, че си "покорил" нещо, след като през цялото време има шерп с тебе.Както и да е - аз не мога да съдя никого и нищо.

23

Анонимен

преди 3 години

До АнонименОт статията разбираме ,че големия алпинист Скатоф е имал изградени парапети свързани с въже !Така и баба знае да качи върхове!-------Ами *** и го качи, като е лесно, какво стоиш?

22

Анонимен

преди 3 години

До 22Скатов не е алпинист ,а турист-байрджия!Ако беше алпинист щеше да изкачи К-2 ,като 10те шерпи изкачили върха на 16януари.

21

Анонимен

преди 3 години

До Анонимен13Ама да, разбира се че знаят къде отиват. Всеки ден ги гледаме по новините. Ти му казваш НЕДЕЙ, ама той *** - аре бе, на мен ша ми казват от де ша мина.И после падна в пропаст.Мани ти тая работа дет знаят. Пишман планинари са всичките.

20

Анонимен

преди 3 години

Такова нещо не бих си причинил 2 седмици да съм на -40 градуса.

19

Анонимен

преди 3 години

До Срамъ и ПозоръСтига си повтарял глупости,от написаното се вижда, че нищо не разбираш от алпинизъм,като не разбираш,поне си мълчи!

18

Анонимен

преди 3 години

Разни пишман туристи напълниха планините с трупове, все тая от какво били умрели.Който и да е от "алпинистите" дето слагат изолация по блоковете върши много повече полезна работа отколкото такива като Скатов.