18

Optimist

преди 4 години

До АнонименЧул-недочул. Бил свещеник, ама не точно :)Завършил е духовна семинария.

17

Анонимен

преди 4 години

...театрален фестивал на шекспирови произведения... и тук ли са се настанили англиски безработни да си харчат помощите на ефтинийката у бегето?

16

Анонимен

преди 4 години

До АнонименПрез Ленин-ово врене наистина са се взривявали църкви,но след идването на Сталин на власт,това вече не се случва,защото самия Сталин е бил православен свещеник,преди стане управляващ на СССР и се е отнасял с уважение към църквите.

15

Анонимен

преди 4 години

В Гърция пък,българска църква с лика на български средновековен цар и надписи е надписана като уж "византийска цъква",евати лъжата!А ВМРО да си възстановят гробницата и костите на героите от ВМРО избити в Гърция! https://youtube/watch?v=xWbAatDvB5A

14

До Анонимен 8

преди 4 години

А тракийските могили? И там ли зариването е било малко? Настаняването на османците по българските земи не е станало изведнъж, нито са били море от хора. Минали са доста години, докато успеят да уредят нещо като държава по нашите земи. В това време българите не са бездействали най-вече за това, защото не са искали църквите им да бъдат превърнати в джамии. Повечето мюсюлмански храмове тук са или стари църкви, приспособени за джамии, или са изградени върху основите на разрушени църкви.

13

Анонимен

преди 4 години

До До Анонимен 3А тази в Русе? Не е била нито случайна, нито малка. Поинтересувай се.Да не говорим пък за многото храмове, използвани като складове или като оборислед 9 септември.

12

Продължение на 13

преди 4 години

Повечето от тези обекти са били малки църкви и параклиси, затова не е било трудно много от тях да бъдат зарити с пръст, за да бъдат спасени от разрушение, стига населението да е имало време да направи това. С времето са оставали само легенди, че в околността има зарити с пръст храмове.Знае се, че в горната част на някои такива изкуствено създадени хълмове са били оставяни добре замаскирани отвори. За някои такива обекти се разказва, че конкретни хайдути сипвали там заграбеното от тях злато.

11

Анонимен

преди 4 години

Дървеният философ докторант по византийско изкуство да се беше поинтересувал малко повече от легендите, съществуващи и на други места по българската етническа територия. Феодалните замъци, а също и селищата през Средновековието са били заобиколени от църкви, манастири или само параклиси (според възможностите на населението и на местния владетел) - вярвало се е, че по този начин се създава "пръстен" от свети места, които защитават селището или замъка.Повечето от тези обекти не са били големи...

10

Гошо...Тъпото

преди 4 години

Тази светиня заслужава да се посети и види.Не са много,запазените български и християнски сгради от епохата на средновековната Българска държава.Прави чест на жителите на Паталеница,че са съхранили този храм за поколенията.

9

Анонимен

преди 4 години

ааа *** те лошите комунисти реставрирали църквищо така бре нещо не се връзва пропагандата на шорош

8

Анонимен

преди 4 години

В нашето село църквата е бутната след Девети Септември,с попа не зная какво се е случило.

7

Анонимен

преди 4 години

Така като гледам,бая зариване ще да е било.

6

До Анонимен 3

преди 4 години

Докато не дадеш пример (без "Св.Неделя"!) ще те считам за клеветник! Не знам за нито един случай на "разрушена и взривена" църква! В текста по-горе пише за "една от последните големи реставрации на храма, извършена между 1970 и 1972 година.", хайванино!Мога да ти дам много примери за разрушени джамии през времето на Третото българско царство! Ататюрк е рушил джамии в самата Анкара! А нашите управници разрешиха саудитите да построят стотици джамии! Ти защо не пискаш, патриотино?

5

Анонимен

преди 4 години

Преди освобождението,българите от Добруджа започнали да си отмъщават на местните турци.Често наливали " чай" от...люти чушки в ибриците им.Кадъната като се изпличка,като куршум излизала от WC .Други пускали нарязана сланина в кладенеца им.Тъй като били много суеверни и набожни,повече не ползвали тоя кладенец и си изграждали друг, пред вратата на къщата.

4

защо злоба?

преди 4 години

До До 1Всичко,което казва,е вярно!

3

Анонимен

преди 4 години

В село Лясковец,Добричка община,има една джамия,построена за потурчени българи.Строителите от селото поставили полумесеца на върхът на минарето.След година две вместо звезда в полумесеца се появил християнски кръст.Оказало се,че строителите прикрили кръста с пчелен восък,оформен като звезда! След случая,местните турци не влизали в джамията.

2

Анонимен

преди 4 години

И комунистите разрушаваха и взривяваха храмове, да не забравяме.

1

Анонимен

преди 4 години

Турците, дето бяха изклали и потурчили всички българи и разрушили всички християнски религиозни храмове по времето на 500 годишното турско робство как ли са я пропуснали тази църква непокътната? Пък и изглежда малио по-височка от "турчин на кон"?!