46

Не

преди 16 години

Аз смятам,чи никой в тази страна няма право да протестира и стачкува!Защо?Защото-сами си избрахме комунистите.Като сме ***,та да вярваме,че ще има това,и онова,и 20 % увеличение на заплатите и пенсиите,и не знам какво си още-гласувахме/те/ за БСП.Сега-каквото си дробил-това ще сърбаш.Като сме *** ипрости и не помним/Виденов/,тогава-никакив стачки.Така-до следващите избори-тогава-време е да помислим най-накрая!Затова--учетилите винаги си били символ на интелегенцията-нека да учат децата,че комунизма е лъжа,че не трябва да вярват на комунистите.Като дойде време за избори-гласувай,защото ти,другарю учител също гласува за червените-защо сега протестираш против тях?А ти-който не гласува,нямаш право и н аглас сега-когато трябва-гласувай и протестирай против червената мафия.Лъгала те е,лъже те,и утре като я избереш-пак ще те лъже.Но-щом си ***,за да те лъжат посотянно-тогава-стискай дупето и-никакив стачки.Като си ***,да те лъжат постоянно-нямаш право на стачка!

45

INA

преди 16 години

Когато синът ми започна първи клас, го записахме в училището, което е най-близо до дома, понеже трябваше да ходи и се връща сам.Наложи се за го преместя още след първия срок, защото госпожата биеше всички наред за щяло и не щяло, а и нищо не научиха от нея. Освен, може би, някоя и друга ругатня.От това разбирайте, че хората, които имат призвание наистина трябва да стават учители, но тези, които не обичат децата, трябва да се държат надалеч от тях.Това може да се постигне само, ако заплащатнето е такова, че да удовлетворява не само екзистенциалните нужди на учителите и семействата им, а и техните интелектуални необходимости.Лошото е, че имаме правителство, което мисли само за себе си. Изкрадоха България и се чудя как все още съществуваме като нация.

44

сиси

преди 16 години

Съгласна съм учителите да получават 1000 лв.Също така да им се начисляват извънредни часове за извънкласна подготовка и др.Но да се забранят частните уроци.Да им се отнеме правото да преподават ,ако нарушат забраната.Нека си заслужат честно и почтено парите ,за да получат дългоочаквания авторитет!

43

Edin uchitel

преди 16 години

"Възможно е да се обмисли въвеждане на данък върху образованието". Това заяви на пресконференция в Министерския съвет министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров, предава агенция Фокус. П. Димитров уточни, че на този етап това е само една идея, която трябва да бъде обсъдена в обществото и да се прецени дали има реализация. Той обаче посочи, че българинът е плащал за образованието на децата си още преди да има държава.Министър-председателят Сергей Станишев също каза, че правителството не се ангажира с тази идея, но върху нея може да се дискутира.Министърът на образованието Даниел Вълчев посочи като много сериозен проблем състоянието на професионалните гимназии и подчерта, че част от тях ще се наложи да бъдат закрити, тъй като произвеждат безполезни кадри. Ето един коментар след новината в новинарски сайт:***, то вече има данък върху образованието - 20% ДДС върху всички книги, ВКЛЮЧИТЕЛНО И УЧЕБНИЦИТЕ! (интересно, а върху хазарта няма). Но, разбира се, може и още да го оскъпим, в крайна сметка, на държавата не й трябват грамотни граждани, от тях по-трудно се граби, съгласете се. Всъщност, може направо да въведем имуществен ценз за влизане в първи клас - така ще можем да обучаваме само децата на политици, бизнесмени и други наши мутри. Ще съкратим разходите за отопление, броя на учителите - също, сградите ще ги отдадем под наем... Значи - може за депутатите автомобили и безплатни кюфтета, а не може - безплатни учебници за учениците! Децата получавали мляко и кифла... Добре е да се погрижим и за тяхната духовна храна. Още старобългарските писатели са казали, че народът е гол без книгите. А в днешно време възможностите да си купуваш редовно новите (и прескъпи) книги и учебници са твърде орязани. Това е изказване на министър - социалист, на партия, която твърди, че провежда социална политика! Не е вярно, че когато българите са плащали за образованието си - очевидно другаря - министър има предвид българските училища през Възраждането, не е имало държава. Държавата тогава е била Турция. Нека каже другаря министър - какви данъци е налагала тогава турската държава върху българските училища? Излиза, че турският султан е имал по-социална и благоприятна за образованието на българите политика отколкото днешните български социалисти. Чудесна новина по повод 9-ти септември! БСП е по-свиреп завоевател на българското население от турските одри. Сигурно затова си сътрудничи добре с ДПС в парламента.

42

преди 16 години

на държавната трапеза, това е истината. Пенсии, които все хленчат колко са гладни, а държат имоти за по 100 000 евро, ***, които цял живот лежат на кълка и викат "дай" (че и чаветата им да храним, дето ги правят по 5 по 10, без за мислят), писарушки по канцелариите на държавните учреждения, дето се размърдват само когато могат да изнудят за пари някой частник, отишал при тях да му свършат работата, за която им се плаща, полицаи, които са герои, когато трябва да бият младежи, защитаващи българската природа, на иначе всеки *** може да ги бие когато си иска...От всички тия учителите са най-беззащитни и затова са на дъното.

41

преди 16 години

Вижте, аз съм обикновен българинр не съм учител нито лекар, но мисля че професята им е трудна и отговорността им е голяма.Аэ съм това благодарение на много от моите учители.Днес трябва откровено да споделя,например че моето дете е достта палаво, имаме проблеми с него в къщи.Трудно можем да го накараме да седне да учи.Редуваме се със съпругата ми да му помагаме ида го контролираме.С няколко деца като моето си представям какво става в клас!Нека бъдем откровени и да поемем нашата родителска отговорност.Не може само да обвиняваме учителите трябва да се вгледаме и в нас.А колкото за заплатите аз ги подкрепям , защото живеят мизерно и те имат деца и семейство.И техните деца както и моето искат дънки и маратонки...Споделям мненията на някои от участниците че правителството е длъжник на учителите и на лекарите

40

преди 16 години

Аэ пък имам един познат който ми сподели , че Станишев и хората от неговото правителството често си гаврътват не само по една водка преди всяко появяване пред медиите за да имат кураж пред народа да го лъжат.

39

b0rislav

преди 16 години

Всички които се чувстват българи трябва да подкрепят исканията на учителите!Това са съвсем нормални, човешки искания. Все пак става дума за доста мизерни заплати, а както писаха някои от вас вече - пари в държавата има - само че се пазят за големите сделки за самолети и кораби, където някой си чака комисионната за да си издържа после хранениците в парийката... Това е абсолютна гадост!След като управляващите мразят народа си, то тогава народа трябва да е единен и да покаже на мръсната *** в парламента, че техните манипулации и психологическите им номера да се опитват да ни настройват един срещу друг няма да минат!Нека да им покажем, че не сме толкова прости за колкото ни смятат! Навсякъде, във всички професии има накадърни хора и такива които не си гледат работата. Сигурен съм, че 90% от нас които пишат тука го правят през работно време. Знаем се добре - няма какво да си кривим душата. Съответно и след увеличението на заплатите на учителите трябва този който им ги дава да следи за това кой си върши работата и кой не, кой дава частни, не-частни и каквито си ще уроци. Но тези хора учат децата ни уважаеми българи. За това нека да ги подкрепим и капка съмнение да не остава в справедливостта на исканията им!.

38

Kr

преди 16 години

Смятам, че е време най-после в тази държава и интелектуалците да предприемат действия. Всички коментират успеха на шофьорите от градския транспорт, таксиджиите и пр... Да, фактът, че предприеха действия, бяха единни и не смятаха да отстъпват, доведе до успех.Време е учителите и лекарите да загърбят интелектуалните си задръжки, да се обединят и да застанат категорично и без колебание зад исканията си!Аз съм родител и искам тези, които се грижат за образованието и здравето на детето ми да бъдат добре мотивирани, за да дадат най-доброто от себе си и да се радваме на качествено обслужване.Убедена съм, че всички трябва да ги подкрепим!Скапаното правителство се офлянква, щото вижда, че интелектуалците не са много категорични, имат морални задръжки и могат да бъдат емоционално манипулирани. Стига вече! Крайно време е да престанат да си завират главата в пясъка ...

37

stachka

преди 16 години

хора , да направим комитет в подкрепа на учителите, побеснявам като си помисля че заради тези *** в правитеството нацията след време ще е недообразована. знете ли че на много места няма достатъчно учители по английски и информатика и работят гимназисти

36

Ученик

преди 16 години

Нека първо да си заслужат парите та тогава да "реват" за по големи заплати.Не стига,че са пълни с ваканции,празни часове,нямат физическа работа,повечето си изпяват песента без да се стараят и сега нахалстват.

35

преди 16 години

Подкрепям изцяло учителите - заплатите им трябва да се повишат. Но от друга страна си мисля за една моя позната учителка, която чистосърдечно си признаваше, че когато учениците много я ядосат, в голямото междучасие отива да пийне една водка при физиците или математиците, защото те винаги имали бутилка под ръка, за да се успокояват. Заплатите на учителите са смешни, но и сред тях има доста кадри, която си заслужават измитането от системата. Най - сетне би трябвало да признаят за ужасяващия подход да преподават предимно частни уроци, а в редовните часове твърде повърхностно, за да може да преподават повече частни уроци. А и като родител на дете, което на 15. 09. чака да чуе школския звънец, се питам, защо повече от месец учителите не повдигаха въпросите за заплатите? Ако искат да подтикнат управляващите да приемат исканията им, защо използват децата като инструмент. Зная, че сигурно огромен брой учители ще ми отговорят колко тежка и отговорна е тяхната професия, но трябва да признаят, че и сред тях има доста некадърници, както и спекулации с положението им. Сами са си избрали професията, нали?

34

гражданин

преди 16 години

Мога да разбера и да съчувствам на ограничените и глупави хора, които са сращу увеличаването на заплатите на учителите, но по-страшното е че явно управляващите са в тази категория. Аз работя като мениджър като такъв планирам, въпроса със заплащането на учителите да е само една частица от цялостната стратегия (за сравнение - не просто план), която държавниците ни трабва да имат за образованието в България и то не само за 2008. Ако образованието ни замира как ще се развиваме? Най-много да продължим да бъдем страна, където учжди инвеститори идват заради евтината работна ръка, подбно на Виетнам, Тайван и пр. Откровено казано ако бях на мястото на учителите щях да започна ефективна стачка от вчера и нямаше да отстъпя и крачка докато не се предложи разумна схема за увеличение на заплатите и подобряване на условията на труд.

33

Даскал

преди 16 години

Много истини се казаха дотук за това, че учителите, преди да станат учители, са учили премного, някои имат повече от едно висше образование, различни допълнителни квалификации (примерно - само клас-квалификациите са 5), постоянно трябва да следят промените в собствената им наука, която преподават... Постоянно четат методики, дидактики, търсят начини да направят часовете си разбираеми, интересни и полезни за своите ученици. А напоследък учители стават не такива, които за нищо друго не стават, а хора, за които тази работа е призвание, хора, които са второ, трето и т. н. поколение учители, такива, на които преподаването им е в кръвта. Тези, които искат подкупи, педофилите, лудите и некадърниците се задържат за кратко в професията. Системата ги изхвърля. После отиват в политиката. А там резултатът е видим и със затворени очи. Знаете приказката за стълбата, нали...Когато започнат работа, тъй като много от кадърните учители са безработни (понякога - наистина - за сметка на некадърни колеги, които се наместват на хубави места, благодарение на връзки и подкупи), те се радват, че могат да работят по професията си, макар и за мизерна заплата. Учителската заплата е по-ниска от пенсиите на политици, военни и полицаи, а се равнява на аванса на чистачка в мултинационална компания у нас. Допълнителните пари, които се дават на учителите през май и септември, парите за работно облекло, които им се полагат, също покриват техни нищожни нужди. А да не говорим за пенсиите на учителите. Хората, които живеят най-достойно, са принудени да просят, да ровят по кофите за смет... Колкото до учениците - те са отражение на обществото. Класът е едно микрообщество. Има и деца, заради които си струва да си учител, има и *** сред учениците, които не знаят от коя страна се хваща метлата, камо ли - да се интересуват от дълбините на науката. Ученици, които не могат да преброят пръстите на едната си ръка и да напишат името си... После, след като си тръгне от лудницата, наречена "училище", учителят се прибира у дама си и започва да се готви за следващия ден. Работата му не свършва с излизането от училището. Започва подготовка по урока, който ще преподава, проверка на контролни, на писмени изпитвания, на тестове... Има случаи, когато един учител преподава по няколко предмета, в няколко класа (не - паралелки!), а всяка възраст изисква различна методика на преподаване и изпитване. Има и учители, които паралелно с работата си учат в университет. Да не мислите, че им е лесно?! Ами, ако имат и семейство, за което да се грижат? Къде остава личното им време - за почивка и - о, ерес - забавления?!Ще завърша с една китайска мъдрост: "Владетелят е владетел само в собствената си държава, а учителят и лекарят са такива навсякъде и по всяко време."...

32

преди 16 години

Ако мислеше сериозно и бе откровен в мнението си нямаше да задаваш този въпрос , а щеше да кажеш Подкрепям ВИ. Стига че ще взема да се разплача от твоята загриженост.

31

коко

преди 16 години

И защо ще развалят празника на децата? Какво са им виновни 7-годишните? Да не би от тях да им зависят заплатите? Да стачкуват на 16 септември. Или на 14-ти.

30

преди 16 години

ne 4e e koi znae kolko vajen faktor, no az sum prqk svidetel predi nqkolko godini kak v 4as po muzika u4itelkata ni pusna kasetka s 4alga avto hitove:D estestveno tezi ot nas, koito osuznavaha do kude dovejda vsi4ko tova si izlqzohme ot 4as direktno... no pri vse tova nishto ne mojeshe da se napravi, kogato v 4as po matematika ili psihologiq nqkoq meko kazano bezsuvestna gospojica e reshila da razgurne velikoto izdanie "li4na drama", koeto dovejda do masovo 4etene na glas i absolutno nekontroliruemo kikotenee... sigurno shte kajete 4e ne e spravedlivo ..no godinite v bulgarskoto u4ili6te/gimnaziq/ bqha nai-ujasnite, nagledah se na po6lost, na cinizum i na bezhaberie ot strana na u4iteli i u4enici...da ne govorim za slu4aite s bezumnite podkupi koito iskashe edin u4itel, koito za 4etvorka iziskvashe citiram "4ift 4erni 4orapi i paket leblebiq";D i tova beshe napulno seriozno iskane...

29

чук

преди 16 години

Този *** явно е от *** съсловие.Жалко,че някой учител си е губил времето да го научи да пише-да върви по кофите,там му е мястото!

28

http://vbox7.com/pla

преди 16 години

8. - 10:04 -От: nlЗа да поискаш нещо първо трябва да дадеш нещо от себе си.предната седмица четох,че голяма част от учениците не знаят що е пи а знаят кой е Азис.Също така няма шестици на кандидатстудентските изпити.И с работното време от коментара по-долу с чиста съвест мога да кажа,че нашите учители не заслужават увеличение на заплатитеОтносно пи и азис (с малка буква) - какво, в училище ли се учи повече за азис, отколкото за пи? На изпитите сигурен ли си, че няма шестици? Аз лично кандидатствах тази година и мога да кажа, че следих как стоят нещата. Като казваш "нашите учители" да разбирам ли, че си ученик или доскоро си бил? Защото ако е така ми се струва, че те е яд за някоя оценка, за което, естествено, вината не е твоя... Как така ще седнеш да учиш за да си я изкараш?! И накрая ще кажа нещо за първото ти изречение. Има много учители, които влагат много труд и време в работата си. Не говоря за задълженията им, а за извънкласни дейности, проекти за финансиране и какво ли още не. При това често дали ще има пари не е сигурно, а ако има понякога те отиват за кабинети, което е в полза на всички. Така че за мен лично голяма част от учителите вече са дали, но с вземането имат да наваксват... Не може вечно да остават само с радостта, че са помогнали на 2-3 изявени деца като са ги завели на състезание (където често финансирането е "всеки за себе си"!)25, Наистина е така. Лошото е, че ако стачкуват учителите пак трябва да си седят и да държат децата в училище, тъй като дори да не учат, носят отговорност за тях. Ами лекарите? Да не би да могат да оставян някого да умре, защото протестират срещу ниските заплати? Именно затова в други държави когато има стачка на работниците от една сфера, други синдикати също се включват и ги подкрепят. Ако не се лъжа в съседна Гърция наскоро имаше такива събития. Така че колкото по-малко съпоставки и настройване едни срещу други има, толкова по-добре за всички. Всички... освен НЯКОИ определени хора, които вече имат лични планове за общите пари.

27

slujitelka v uchilis

преди 16 години

Ако учителите се грижат за децата, административният персонал в училищесе грижи за учителите.С огромен обем и отговорност работа, която надхвърля рамките на 8 часа.Защо за този персонал никой не се сеща и не коментира унизителните заплати, от които най-високата е 257 лв.? Защо и самата Янка Такева не зачита този персонал, без който учителите не могат и един ден, да не говорим, че понятие нямат от формиране на работната заплата, осигуровки, пенсиониране и други икономически въпроси.