22

западно от Омуртаг

преди 5 години

На 20 декември 1943 г. по заповед на дядото на Александър Йорданов, подпоручик Константин Йорданов, войници разстрелват на шосето край село Ястребино (западно от Омуртаг) 18 души, включително двама старци и шест деца от 7 до 12 г. Децата са Надежда на 12 г., Иван на 9 г., Стойне на 7 г., близначките Ценка и Цветанка по на 13 г. и Димитринка на 11 години.

21

Анонимен

преди 5 години

Загиващите села в България при демокрацията и пазарната икономика са най-очевидната част от обезлюдяването на България след 1989 година. От 9 милиона преди 1989 година, вкл. 8 милиона българи, сега в България живеят около 4 милиона и само около 2 милиона българи. Селата като Ястребино първи пострадаха от демокрацията и пазарната икономика.

20

Анонимен

преди 5 години

Там са комунисти, църква не им трябва.Един Портрет на Путин, пред когото да се молят, както е масова практика в Русия.

19

Факт

преди 5 години

Преходът след 1989 година към демокрация и пазрна икономика завърши окончателно през 1991 година с приемането на новата Конституция, която официално затвърди вече извършения преход. Някои обаче още не могат да схванат, че преходът завърши отдавна, а към тях не потекоха реки от мед и масло, както им обещаваха демократите след 1989 година, за да установят режима си. Селата в България, вкл. и село Ястребино, се разграбиха от демократите след 1989 година и загиват едно по едно.

18

Калеко Алеко

преди 5 години

"Фашистите" навремето просто са чистили държавата си червените джихадисти, в т.ч терористи, комунисти, пладнешки разбойници и обирачи на мандри, хора извършили политически убийства и диверсии, с две думи безродната лумпенизирана ***, подчинена на една престъпна кремълска клика ... Явно "фашистите" не са били достатъчно крайни в действията си, за разлика рецидивистите с петолъчки на челата, извършили геноцид над българската интелигенция, за да угодят на ват.ниците от Сибир ... !!!

17

Анонимен

преди 5 години

Ястребино е поредното загиващо село при демокрацията и пазарната икономика в България. През 2002 година селото е имало 101 жители, през 2013 са били 42-***, през 2017 е имало 45 жители. Тъжна картинка, както е и в повечето български села.

16

Смешник промит

преди 5 години

До Анонимен 12Фашисти управляват промития ти мозък. 30 години преход с комунисти и техните охранители на власт и пак фашистите живеят в твоята куха глав. Забравихте кога комунизма му трябваше работна ръка и извачи всичката младеж от селата в градовете.

15

жакйи

преди 5 години

Стария българин си остана глупав. Цялото село по времето на комунизма си е пратило младите да бачкат по големите градове и никого не е върнало. Сега са седнали за църквата да мислят? Да бяхте мислили като оставихте всичко младо да си замине.

14

Анонимен

преди 5 години

Нали Бойко великодушно беше отпуснал 100 милиона за ремонт на храмове, къде отидоха? :)

13

edin

преди 5 години

Бог да прости децата,чийто родители ги използваха за пушечно месо.Като ги караха да носят храна на шумкари-терористи.

12

Анонимен

преди 5 години

Наследниците на фашистите, които сега управляват България, заличават спомените за зверствата на бащите си, вкл. и избиването на децата в Ястребино. Като изчезне Ястребино, те се надяват и спомена за зверствата им да изчезне.

11

Анонимен

преди 5 години

Фaшиcти, берете си лайката!Стойне, Иван, Надежда, Димитринка, Ценка и Цветанка, лека ви пръст деца!

10

Кървавото хоро

преди 5 години

Фашистите успяха да избият само няколко деца и старци в Ястребино. Демократите, обаче направо ги унищожиха, скоро камък върху камък няма да остане от Ястребимно и хиляди други селца. България намаля с над 2 милиона души, такъв геноцид и турците не са правили по нашите земи."Клаха народа, както и турчин не го е клал" - Антон Страшимиров

9

Анонимен

преди 5 години

Ястребино беше страхотно село, навремето имаше летен лагер и водиха ученици от нашето училище там. Наблизо има чудесен язовир, природата е много хубава. Но все пак има нюанси. Например близкоразположеното село Изворово има наскоро открита нова и хубава църква. Парадоксът е, че в него живеят предимно турци и роми. Селище със селище вече не си приличат, но винаги хората са тези, които движат обществените процеси. Няма ли обществено осъзнати хора, няма живот.

8

Ястреб Османлията

преди 5 години

Я какво ставало в моето село.

7

Анонимен

преди 5 години

Боко оправи Запaдните Балкани, стабилизира банковия сектор, построи АЕЦ, газов хъб, електронноно правителелство и купи изтребители за черквите не остана време.

6

Анонимен

преди 5 години

Населението не се топи, а е стопено. Колко жители са останали в селото?И изобщо колко е останало населението на област Търговище? Публикувахте статия за закриването на Английската гимназия в града, а още колко паралелки се закриват и колко ученици не достигат след 3-то класиране на гимназиите в цялата област? Намаляването на учениците е показател за емиграцията.Село няма. за църквата пишат.

5

Калеко Алеко

преди 5 години

Че за какво им е на ястребинци църкава, комунистическата религия която те сееха навремето, отричаше всякакви други идеологии неподвластни на кремълските сатрапи ... !!!

4

Гoшу

преди 5 години

Едно време учехме за тези ястребинчета, дето ги били разстреляли. Абе всеки режим е да си е*е мамито - фашистки, комунистически, все гадост. Сега си е най-добре

3

Анонимен

преди 5 години

И голямата работа... аман от тия глупави религии