59

Обяснение

преди 6 години

Световна сила (Суперсила) - САЩ (все още, но към приключване!)Велика сила (притежаваща ядрени оръжия, постоянен глас в съвета за сигурност на ООН, мощна армия, икотомика и влияние в цял свят) - Франция, Китай, Русия, ВеликобританияРегионална сила - Индия, Турция, Иран, Италия, Испания, Бразилия, Индонезия, Пакистан, Саудитска Арабия, Египет и т.н.

58

Анонимен

преди 6 години

Няма как Турция да е нещо средно, между регионална и световна сила. Ако въведем това понятие, което отсъства, то можем да приемем, че такива сили са Китай и Русия. Но Турция е регионална държава, .Те всички държави са регионални. Световна държава няма, значи няма и световна сила. По твоята" логика".

57

Виж ти

преди 6 години

До !!!Виж какво, аз не искам да обиждам никого, най-малко Турция, просто когато си служим с геополитически понятия, би следвало да сме максимално обективни. Няма как Турция да е нещо средно, между регионална и световна сила. Ако въведем това понятие, което отсъства, то можем да приемем, че такива сили са Китай и Русия. Но Турция е регионална държава, намираща се в много важен регион. В него не по-малко влияние имат Израел, СА и дори Иран.

56

Анонимен

преди 6 години

"Турция ще се разпадне - 1/3 от нея ще стане Кюрдистан!!!"Dejavu...Като гледам кюрдистана достигна Африн и върви напред...ти мани, че цялата ти територия от само себе си остава за едно племе разможаваща се като зайци и то без кръв и война.

55

Анонимен

преди 6 години

Тукашните туркомани са по активни даже и от турците. Жалка картинка.

54

!!!

преди 6 години

До виж ти... Чети добре.... Написах МЕЖДУ регионална и световна...Колега дали ни харесва или не... Това е друго нещо... Ердоган каквото и да кажат за него си върви напред, не забелязваш ли, че си държи на думата... Аааа правил чистки сори но и нас ни трябва много чистки като почнеш от парламента, лекари, учители, полицаи, съдии, бизнесмени... Човека има топки, а не тиква!

53

Виж ти

преди 6 години

До 55Мераците за световно величие на турците, които даже не са турци, няма нищо общо геополитиката и терминологията й.Дори Русия и Китай не могат да бъдат определени като световни сили, какво остава за Турция, която въпреки, че има силна и модерна армия правеща я безспорно регионална държава, тя няма нито ядрено оръжие, нито политическо влияние извън региона.Не бъркай това, че САЩ и Русия се съобразяват с нея в Близкия изток, със световно влияние.

52

Анонимен

преди 6 години

Турция ще се разпадне - 1/3 от нея ще стане Кюрдистан!!!

51

Анонимен

преди 6 години

Турция няма право да вкарва войски в чужди територии-на Сирия и Ирак.Защо има ООН??Какво правят великите сили?Защо позволяват това на диктатора Ердоган?

50

Мустафа

преди 6 години

Неграмотници знаете ли думата шехид какво означава,няма как да знаете защото в Българския речник несъществува, означава да загинеш в битка за родината,ако има война никой Българин няма да се жертва на 2 ракии нестава

49

Анонимен

преди 6 години

Турция е велика сила, колкото и да не ви се вярва. Няма световен лидер който да не се съобразява с Турция. Няма избори в Европа в които отношението към Турция да не накланя вота в една или друга посока. Набийте си го в главите за да може по-лесно да си обяснявате геополитиката.

48

Виж ти

преди 6 години

До !!!Няма никакво съмнение, че Турция е регионална сила от гледна точка както на икономическите възможности, така и на военната мощ.Ако ти така свободно боравиш с терминологията, то каква държава трябва да е САЩ, или да речем Китай, ако приемем, че Турция е световна сила? То тогава САЩ трябва да са галактическа, или как? Или ти считаш Турция равна икономически на САЩ и Китай? Или смяташ, че Турция има военните възможности на страни като Русия, САЩ, Индия, Китай дори Израел?

47

Анонимен

преди 6 години

А каква сила е Турция, ако не регионална?.Каква сила е според теб държава победила в последната битка срещу останалите обединени велики сили?

46

PD

преди 6 години

Хайде, джурния по пропаганда, пак на всеки коментар мерудия. А когато търсиш и говориш истината, не изпитваш нито завист, нито злоба.Няма летище в Африн. И САЩ ги няма там. Тези кюрди дето ги въоръжава САЩ са на повече от 150 км и то на североизток от Африн. Авантюрата с Африн е за Идлиб, и Алепо, в които Турската държава отвори пощенски и банкови клонове. Подялба на Сирия, преди да е паднала. Вероятно и надзиратели е назначавала. От Алепо избегаха, скоро и от Идлиб.

45

!!!

преди 6 години

"А каква сила е Турция, ако не регионална?"Според мен ако кажем само регионална ще е молко вече... Между регионална и светова... Ние кви смея кажи?

44

Анонимен

преди 6 години

И сега не турска пехота, а същите демократо разбойници воюват в Африн, е те толкоз си могат.Като толкова си могат защо виеш на умряло?

43

Виж ти

преди 6 години

До !!!А каква сила е Турция, ако не регионална?

42

Анонимен

преди 6 години

Само една държава в света носи името Освободителка - Русия ... .Интересното е, че само тя сама си се нарича така

41

!!!

преди 6 години

Факт е, че всяка държава има право да си защити държавната цялост и сигорност... Факт е, че Ердоган е политик с топки... И че Турция вече не е само регионална сила! Дали ни харесва или не... това е друг въпрос... Евала им!

40

La France

преди 6 години

САЩ финансират и въоръжават терористи по границата на страната ви. Същите тези обстрелват страната ви и гражданите ви над 700 пъти с ракети. Как бихте постъпили? Не можете ли да разберете че Турция брани кюрдите от терористите които ги използват като жив щит? Крайно време е САЩ да напуснат БИ, прекалено много 0ели свършиха!Навремето Ширак и Шрьодер им казаха че правят огромна грешка с Ирак, но те се направиха на велики - резултат - 1 милион убити. Сега продължават из целия БИ