28

Анонимен

преди 7 години

Познавам доста ИТ кадри върнали се от запад и в момента не са никак зле тук. Да, заплатите са 2-3 пъти по ниски от там, но и данъците също, разходите също. Стандарта тук за ИТ-та е повече от чудесен. Проблема е, че на запад хората и с други професии имат сходно висок стандарт, а тук не е така. Проблем е, че и на младите не им се учи, завършили МЕИ-то и хайде 5000 стартова заплата. Да ама не, ИТто иска упорство и непрестанно учене, за разлика от други професии.

27

Мдам

преди 7 години

Заплатите ни най-високи цените ни най-ниски а всички бягат навън....Егаси аномалията........

26

Анонимен

преди 7 години

Софтуер който ти засича времето и ти брои редовете код, а излюпените семки брои ли ти ги? Я да видим, ако ти пишеш 500 реда код за задачата Х, а аз успея да я реша за 100 реда код, по-оптимално, по-лесно за дебъгване и документиране, значи ли това, че аз съм работил 5 пъти по-малко от теб?

25

До 30

преди 7 години

Всъщност взимах 4000 там, не бях телефонист и единствената причина поради която си смених работата бяха парите (разликата беше голяма), сега работя по-малко, но пък за сметка на това за повече и да пак съм в София. И да вметна в ХП,когато започнах в офиса в София бяхме около 2000 човека, 2 години по-късно бяхме 4000. И да, там има много хора с различни знания,покрай стадото има и адски добри ИТ кадри.И без да звучи като реклама, човек там има неограничени възможности за техническо развитие.

24

Анонимен

преди 7 години

В една фирма, където работих като програмист доста дълго време, имахме сравнително голям екип - близо 100 човека. От измежду толкова хора, логично е да има всякакви. Както такива, които знаят, така и такива, които нищо не разбират. После фирмата си смени собствениците и нещата тръгнаха зле и всеки започна да се ослушва да си търси нова работа. Тези, които нищо не знаеха, ВСИЧКИ до един бяха наети от НР, да ги обучават там тепърва да стават уж администраторчета и т.н. *** ама на слушалката.

23

Анонимен

преди 7 години

"Преди години работих в ХП, 3 дни седмично от вкъщи, поне 2 от които спях следобеден сън."Мой човек, там ти е проблема, че в HP (където казваш, че си работил) не взимат програмисти. Там се взимат хора с изискване без опит, защото могат да се профилират според нуждите на компанията. В твойта голяма фирма НР си взимал 2000 лева, защото е голяма фирмата, а не заради друго. И си бил не ИТ специалист, а си бил телефонист. Тъй че няма нужда да дрънкаш глупости без да мислиш какво говориш.

22

12

преди 7 години

Имах приятел тираджия, който не знам защо но плюе програмистите. "Компююютреее тва не е работааа тиа само седат и нищо не праат и не требва леп да едъът". За него програмист- това е човека зад гишето в банката, или някъде в администрацията, който вписва нещо в компютъра и му издава документ или бележка. Дъщеря ми е програмист, потвърждавам всичко, написано от "анонимен". Богатите искат да сринат заплатите и в тоя бранш. В БГ никой не трябва да взема над 500 лв, да има "опашка от гладни".

21

Анонимен

преди 7 години

"Коя категория е програмиста и коя миньора примерно?"За миньора никой не говори. Говорим за шофьора, ако не си разбрал!А иначе за смяна на категорията труд на програмисти, тепърва ще се говори, защото професията е сравнително нова и все още не са направени достатъчно изследвания. Първо поколение програмисти тепърва сега умират, за разлика от миньорската професия, стара на хиляди години.А иначе само да те питам, нали знаеш стюардесата коя категория труд е... а уж е най-сигурен авиотранспорта?

20

Анонимен

преди 7 години

"Да сте чули програмист да е заспал на бюрото си и да е убил."Чул съм за програмист заспал на бюрото си, в следсвие на което стотици хора не получават парите си и няколко човека умират - кой се самоубил, кой убил друг като го сметнал за виновен и т.н.

19

Анонимен

преди 7 години

Хайде сега да сравним тираджията? Кара с месеци по магистралите, гони истински срокове, защото програмиста, ако има нещо в главата си и може да свърши работата за Х време, може да даде срок Х*2 и ще му е мирна главата, шофьора има ГПС, има максимална скорост и софтуер (направен от познайте кой) и както някой може би знаят (програмисти), а може би не (онези програмисти за 2-те хилядарки) скорост по време е разстояние и тук мърдане няма? Да сте чули програмист да е заспал на бюрото си и да е убил.

18

до програмист-1000лв

преди 7 години

Не знам за какви хора и къде работите, но в София програмист с 1000лв. заплата...Такова нещо не съм чул или видял.Аз само защото знам немски, допреди няколко месеца взимах 2000лв (нето), а сега с няколко стотин по-малко, но пак бива (промени разни, дълга история), с тенденция за увеличение. Дори един приятел (българин,който познавам от 9 годишното ми пребиваване в Германия) завърши информатика или нещо подобно,върна се в Бг,в София и сега никак не е зле. Сигурен съм, че взима повече от мен.

17

Анонимен

преди 7 години

Тук май само неуспяли програмисти пишат. 1000-2000лв заплата в София, това в софииска баница ли ви го дават? Инфаркти, кръвно, нервни разстройства, хора вие за категория труд чували ли сте? Коя категория е програмиста и коя миньора примерно? А защо си мислите, че е така? Преди години работих в ХП, 3 дни седмично от вкъщи, поне 2 от които спях следобеден сън. Да в ИТ работа има, нерви има, срокове има, понякога се работи през нощта, през почивни дни и т.н, но за това се плащат добри пари.

16

Анонимен

преди 7 години

До СтрахилСега разбираш ли защо толкова много хора се натискат?

15

Анонимен

преди 7 години

До СтрахилСтрахиле, толкова много хора се натискат за програмисти... по-долу е казано защо се натискат, ама не четеш! Натискат се, щото медиите лъжат, че се дават много пари! А медиите лъжат, защото им се заплаща за това. Заплаща им се от частните софтуерни академии и от голямата бизнес класа притежаваща основен дял в този бизнес в България, с цел да се наводни пазара на труда с такива "специалисти" и хем да паднат заплатите по тоя начин, хем да има повече хора от измежду които да си избират.

14

Анонимен

преди 7 години

До тоя, който отговаря на 4-ти: Като осмислиш какво съм ти обяснил до тук в предишните коментари, накрая се получава, че реално приграмиста взима заплата по договорка... но във всички случаи работата му в голяма фирма, която дава повече пари (именно защото е голяма) се оценява, като все едно работиш "на норма". И ако нормата ти не е добра, се сбогуваш с по-високата заплата и се връщаш да работиш за 1000 лева максимум. И зимата стоиш с якето, щото шефа няма пари за парно!

13

Тоя може

преди 7 години

И да си верва или поне опитва да си самовнуши, че е така. Дори в Македония взимат повече пари. А за осигурителен праг, условия, почивки, предпазни средства, и другите условия на труд да не говорим. За това и аз бачкам на 2500км от БГ щото заплатите са на европейско ниво.. Хахаха.... 1ви април е скоро но не е днес

12

Анонимен

преди 7 години

До тоя, който отговаря на 4-ти: Ако ти беше дори близо до ИТ сектора, щеше да знаеш, че фирмите, които плащат повече, се нуждаят от системи за контрол на работните процеси, с цел да може да се контролира голямото количество хора и да не може един да работи, а друг да се скатава. Изискванията за всяка дори малка промяна (ако ще и една запетая да промениш) се регистрират. Като си напишеш кода, после си го тестваш, а после ти го тестват колеги от контрол на качеството, после и клиента тества!

11

Анонимен

преди 7 години

До тоя, който отговаря на 4-ти: Като работиш като програмист от вкъщи, го няма това "с*ри бсвно, службата тече". Ако не бачкаш, няма стотинки! То и във фирмите за софтуер го няма, а камо ли вкъщи! Защото ако въобще беше дори близко до ИТ сектора, щеше да познаваш жизнения цикъл на производство на софтуер. Щеше да знаеш по колко много методологии се строи този бизнес. Щеше да знаеш как се завърта целия процес на работа и как се оценява ефективността на работа. Щеше да знаеш, кой разглежда код.

10

Анонимен

преди 7 години

До тоя, който отговаря на 4-ти: Ти някога въобще разбирал ли си какво е да работиш от вкъщи? Заплаща се предимно според изчислено полезно време пред компютъра. Използва се софтуер за тайм мениджмънт в повечето случаи. Ако искаш да с*реш или да пик*еш, времето ти автоматично спира. Ако си пуснеш филм или ровиш в интернет, пак не ти отброява време. Лишаваш се от социализация, от комуникация с хора. Депресираш се. Нямаш място, където да се прибереш "след работа", защото постоянно си на работа.

9

Анонимен

преди 7 години

До тоя, който отговаря на 4-ти: Ако отидеш на кардиолог и го попиташ коя е професията с най-повредено сърце, ще се изненадаш, че програмистите заемат челно място в класацията. Тръгнал да ми говори за джобс.бг, наглеца. Ти ако въобще имаше нещо общо с ИТ сектора, щеше да знаеш колко много са различни обявите за работа и как години наред само се пускат едни обяви и се търсят супермени. Разликата от ИТ до ИТ е колкото между счетоводител и охранител. Толкова са различни помежду си.