71

Анонимен

преди 7 години

До 88 Нищо общо ли нямат хората от един народ. Що за мислене и логика е това?

70

bluesky1_един помак

преди 7 години

Пето, категорично невярно е, че помаците са изостанала, изолирана общност, състояща се от слабообразовани хора. Процентът на помаците със средно и висше образование е равен на този при българите християни. Сред нас има стотици лекари, учители, ай ти специалисти, счетоводители, юристи и т.н. Как може да е затворена и изолирана общност, като само от моя клас има хора в най-големите български градове, в Канада, в САЩ, Гърция, Испания, Англия?

69

Дедо Либен

преди 7 години

Не видях кола в чеиза. Пеш ли ще ходят младите?

68

bluesky1_един помак

преди 7 години

Четвърто, помаците са по традиция мюсюлмани, но в действителност са слаборелигиозни и за добро или лошо, не спазват никакви канони на религията. "Религиозността" се свежда до използваните имена, които не са турски, а са основно арабски, както и до празнуването два пъти в годината на празника "Байрам", което време основно се използва да се съберат разпръснатите наблизо и далеч роднини, братя, сестри, братовчеди.

67

Екзотично

преди 7 години

За мен традициите на тези хора са екзотични, колкото на племена и народи от Африка или Азия. Интересно ми да ги посетя като туристическа дестинация, но в същото време си давам сметка, че нямаме нищо общо въпреки, че живеем на теритарията на една и съща малка държава.

66

Анонимен

преди 7 години

ами да ,поредно доказателство,че между тях и нас пропастта е огромнаи става все по голяма.Затова ние в нашият,а те в техният свят.Без омраза,без обида,без насилие!

65

bluesky1_един помак

преди 7 години

Трето, поради горните причини, въобще не може да се каже, че помаците симпатизират на подобни традиции или че ги одобряват. Истината е, че са им чужди, особено на средните поколения, камоли на младите хора. Лично аз не мога да да си представя да живея така, но нямам право и никого да съдя. Трето, Рибновските традиции не са плод на някакво крайно ислямско влияние, напротив, това са традиции останали при тях през вековете и нямат нищо общо с какъвто и да е радикализъм.

64

Гробокопач

преди 7 години

До АнонименВ това, че са българи по ген, спор няма и две мнения, няма. Но дали с ас българско самосъзнание?

63

Анонимен

преди 7 години

До 79 Сред тези хора има образовани и модерни. Не може да бъдат наричани всички луди. Че са шарени , шарени са. Българи са.

62

bluesky1_един помак

преди 7 години

Първо, хората от снимката нищо не ви натрапват, нито се фукат, нито са ви поканили да живеете като тях и по техните традицци. Напротив, някой е отишъл при тях и ги е снимал, защото му се струват интересни, колоритни...може би. Второ, село Рибново, категорично и абсолютно не е какъвто и да е събирателен пример и показател за начина на живот и традиции на т.н. помаци. Тъкмо обратното. Облеклото и традициите в Рибново отдавна са изчезнали и са чужди на цялото останало помашко население.

61

Гробокопач

преди 7 години

До АнонименНие не ги мразим. Просто казваме, че сайта пропагандира труска култура, нямаща нищо общо с българската в Родопите. Иска се малко грамотност и по-широка култура, а не просто да се прави платен репортаж.Неслучайно Ердоган е така емоционално и сърдечно обвързан с България;)))

60

Анонимен

преди 7 години

Какво злобеете бе, какво са направили тези хора, че ги мразите толкова. Засрамете се диваци!

59

bluesky1_един помак

преди 7 години

Като човек, който произхожда от района на Западните Родопи, близо до гр.Г.Делчев, съм изумен от злобата, която се излива от много от коментарите под статийката.Абстрахирайки се от същата, бих искал да кажа няколко полезни неща с оглед попълване на оскъдните представи на коментиращите относно темата. Но каква е всъщност тя? Всеки си е намерил някаква от публикуваните снимки, но се налага основната за негативизма и омразата към т.н. помаци. Кое в представите Ви, драги съфорумци, не е вярно:

58

читател

преди 7 години

Луд на шарено се радва.До тези, с подобни традиции, никога нищо ново няма да стигне. И най-вече култура.Когато човек нищо не може да покаже, нищо не е постигнал, той показва традиции, неизвестно какви....

57

Гробокопач

преди 7 години

Как да я озаглавя тая снимка, освен "първа брачна нощ в харема на Султана". Бас ловя, че тая спалня, с тия ми ти иширети си е баш копие на султанската, с което в явен подтекст стои идеята, че всяка правоверна е първом жена на Султана;))) 85.14.28.164//imag/slideshows/0000194936-middle.jpg

56

Анонимен

преди 7 години

Хората в Рибново са българи и България ги обича.

55

Apokalipsis

преди 7 години

Ква е тая ...гания ?

54

Гробокопач

преди 7 години

Гледайте, сега, сериалът "Малката булка", бабите всеки ден го гледат по телевизията. Относно шарениите и носиите, те нямат нищо общо с българските. Става въпрос за турцизирани помаци. Недейте дава младите, покажете *** на старите в 21 век.

53

МУСАка

преди 7 години

Те снимките са достатъчно скандални и говорят сами по себе си.Странно е чувството да снимаш хора от 16-ти век.

52

Анонимен

преди 7 години

Ани, те са помаци. Една част от тях са с български имена, друга с турски. През 89 години, им бе разрешено да си сменят имената. Изхранват се предимно с нанизването на тютюн. От как им дават жълти стотинки за него им секна мандрата. Чисти турци, това че е Пешо, Георги не се заблуждавай. Ползват се с техните привички и обичаи. Просто са със сменени имена.