94

Новина на 20 години

преди 7 години

Това е така откакто съществуват GSM оператори.. ама нали трябва да се лае постоянно..Услугата СМС е предаване на данни с обем 140 байта. Оттам нататък никой не го интересува какво се съдържа в тези данни. Това, че използването на 7-битови символи позволява да се изпратят 160 знака, а на 16-битови - 70 не е проблем на оператора. Такъв е стандарта и няма как да се избяга от него.

93

dfs

преди 7 години

Не разбирам, защо сега това е "новина", след като винаги така е работило... дори 1 символ на кирилица да има в съобщението автоматично става с дължина на 70 символа.

92

dfs

преди 7 години

Tова е при всички оператори. Винаги е било така и винаги ще бъде така. Причината е, че символ на латиница заема 2 байта, а символ на кирилица заема 3.. никаква дискриминация няма тук. Това е още от 1960-та, когато е създаден ASCII стандарта.

91

Анонимен

преди 7 години

Нема начинда неманачин

90

Анонимен

преди 7 години

Значи тъй, ментеладжиите могат да ти "заключат" смартфончето да работи само в тяхна мрежа, могат да те заробят да плащат неизгоден договор за 2 години, могат да ти запорират заплата ако закъснееш с вноските. Обаче, да направят отстъпка за есемес написан на български не могат, сложно било, страндартът бил такъв, 160 7-битови символа от латиницата и толкоз. Хората говорят за изкуствен интелект, а ние цепим бита на части

89

Анонимен

преди 7 години

Имам познат в теленор дето пише софтуер за нови телефони, които се предлагат от оператора на по-ниски цени, но могат да работят само в неговата мрежа.

88

Анонимен

преди 7 години

Няма технически проблем за отстъпка на тарифирането на СМСи на кирилица. Написани са хиляди сървиси които използват SMS и декодират информацията в тях, колко му е да се провери какви символи има вътре. Както държавата дотира литературата написана на официалния език по същия начин трябва да се действа и при формалните и неформалните начини за комуникация.

87

Deja

преди 7 години

Леле как са ме цакали до сега! Погледнах си подробната разпечатка, точно така е !

86

Анонимен

преди 7 години

колко от символите трябва да са кирилица, за да е изпълнено условието което предлагаш?(ако се замисля, ще се сетя сигурно за още 100 препъникамъка. Иначе може да стане, но 100% ще има сериозни ограничения)

85

Roli

преди 7 години

Ясно, сега операторите ще направят и съобщенията на латиница до 70 символа, за да няма дискриминация...

84

Анонимен

преди 7 години

това е вярно, СМС протокола е измислен и ползван за съвсем други цели. Но се превръща в изключително предпочитан канал за комуникация и на операторите не им остава нищо друго освен да го цакат.

83

Анонимен

преди 7 години

Добре де, какъв е проблема държавният орган да задължи операторите да таксуват изпращането на 160 символа на кирилица на същата цена на която се изпращат 160 символа на латиница. Дори е хубаво цената на SMS-а на кирилица да е по-ниска. Не виждам никакъв проблем. Операторите няма да обеднеят ако предадат малко повече данни в които са кодирани букви на езика на местното население. Технически също се решава лесно, а и в други държави се работи така, може да черпим от чуждия опит

82

Анонимен

преди 7 години

В началото, когато са специфицирали ГСМ, изобщо не се мислело, че ще бъде заплащана някаква такса за 160 символа. Но операторите видяли И тук потенциал да доят и така започнали и СМС-ите да цакат. Познавам човек, който е участвал в имплементирането на алгоритми в централи на Сименс, които правят точно това - вземат пари за СМС.

81

Димитър

преди 7 години

До 1 SMS = 140 байтаАбсолютно правилно!Просто за да кодираш кирилишки символ са нужни 2 байта.Нищо общо с дискриманция и т.н.А уж сме IT дестинация.

80

Анонимен

преди 7 години

Това е стандарт, който преди да бъде въведен у нас е минал през държавен орган. Всички стандарти без изключение имат локализация, т.е. адаптиране на стандарта за съответната страна. Това, че у нас не е адаптиран за нашите условия е проблем на държавните органи. Те могат да задължат операторите да работят според законодателството и официалния език, а пък операторите си имат няколко хиляди програмери дето могат да решат тези дребни проблемчета. Апаратите които се внасят също се локализират

79

1 SMS = 140 байта

преди 7 години

Размерът на един SMS е ограничен до максимум 140 байта. Ако съдържа само латиница, се използват по 7 бита на символ, което означава 160 символа на съобщение. Когато има символи на кирилица, се използва UTF-16 кодиране, т.е. 16 байта/символ, или 70 символа на съобщение. Това няма нищо общо с операторите, а е ограничение и настройка на мобилния апарат. Дори и при чужд мобилен оператор да го напишете на кирилица пак ще го раздели по този начин.

78

Анонимен

преди 7 години

Честоти на ефира и стандартите за предаване на данни подлежат на контрол от държавата. Явно някой чиновник е допуснал грешка поради подкуп или некомпетентност. Смешно е да се оплакваме, че не сме господари в нашата къща.

77

до 79

преди 7 години

и трите дядо Попе...и трите...

76

Анонимен

преди 7 години

Рекета върви в БГ.с пълна сила.

75

до 69

преди 7 години

ако кодираме СМС-те на кирилица в един байт, това означава ли че няма да можем да изпращаме СМС-и на латиница (операторите няма да поддържат латиница)? Кой ще осигури такива телефони, какво става с всички услуги, които са заивисми от СМС-и на латиница ... или ще пренапишем всичко?Китайските потребили са колкото всички останали взети заедно х2. Те са си самодостатъчни, въпреки това е и нтересно как го правят (и защо)