37

Анонимен

преди 8 години

"Заплатите за инженер са много по-големи от тези за мениджъри, пиари и ейчари." Ами, какво искате? Това е капитализмът, където пазар и продажби решават всичко.

36

до

преди 8 години

Научната номенкатура - това са тези, които от позицията на административните си длъжности, получиха титли или крадяха от подчинените си достиженията им. Примери- бол. И моля ви - аре стига с тези проекти, защото пълни с проекти, пък една научна публикация нямат. То е трагично простп. Диваци и простаци- няма как да ги нарека по друг начин. Каскетите в науката с многото проекти и без научни приноси!

35

:D

преди 8 години

35,Акад. Воденичаров,Да не би пък Вие да си пиете питието пред компютъра :D ....

34

Весел

преди 8 години

До 34Тъй - дойдохме си на думата. Ако ще променяш нещо - бори се. С българистанско мрънкане няма да стане. Я ме остави - аз си пия винцето и ракийката и замезвам.Явно БАН ти пречи. Бегай по университет. Да видиш там какво е. Там в дантелени пелени ще те увият, няма цели родове из катедри и факултети, прави се супернаука, младежта израства светкавично в кариерата. Ако си мислиш така, да те предпазя - нанай. И да не дава Господ даразбереш кой съм. Щото единият от нас нищо не знае за БАН.

33

Няма смисъл да споря

преди 8 години

с теб.Много неща или не ги знаеш,или имаш някакъв личен интерес да се запази финансираното блато, в което няколко дебели лели решават кой става за учен и на кого да дадат пътя, за да не пречи нанашите деца.Докато си пиеш питието,помисли върху въпроса защо около всеки облечен с власт некадърник в БАН работят поне няколко от роднините му, а в още 4-5 други института са настанени още по няколко негови роднини.Ако и това не ти е известно, не се главоболи, а прави изводи за нещо,което ти е познато

32

Весел

преди 8 години

До 32Значи лоооо-шите връзкари от БАН ходели да четат лекции в университетите. Ами какво да правят - да стоят с 400 лева заплата ли? Много си елементарен. Аз питам, не мрънкам. Къде бе душко в БАН има повече от 1-2 кандидата за място за докторантура като от днеска чистачката взима колкото докторанта? Ти май искаш да окаляш БАН - интриги, мързел... и 60 % от научната продукция там се прави. А да чуя сега нещо за университетите - там няма интриги и мързел, сичко е на 6 - произвеждат безработни

31

До Весел

преди 8 години

Ами нали това ти казвам. За да иде в някой университет, връзкарят от БАН трябва да намери и там връзки. Освен това, лекциите са също вид работа.А в БАН е под крилото на някого и още няколко са му роднини. Може да си взима 700-те лева и без да работи. Не те знам ти къде си попаднал и дали наистина си имал късмета да работиш с някой стойностен, но на мрънкане прилича повече твоето повтаряне на едно и също. Кандидатите за докторанти не са 1-2, интригите и мързелът на някои са ежедневие, това е БАН

30

ха-ха

преди 8 години

Всичко е измама, най-вече в бг-то. И стоково-паричните отношения в науката не са панацеята. Водещото в науката е любопитсвото и стремежът към откритие и изобретяването на нещо ново, което да е полезно и да служи на човека. В държавата на мафията и там, където парите са самоцел - тези неща в науката не са лесно достижими. Вервайте.

29

Smurf

преди 8 години

В държава в която министър председателя се гордее че е *** и *** не може да очакваш че ще има поле за изява и добро заплащане на хора които се прочели по вече книги от Винету. Всеки който има способности и желание да се занимава с науки като астрономия , ядрена физика, математика , физика, химия , биология може да си намери работа по целия свят без проблем. В България се ценят други кадри - ПиАр политически коментатори , и социални антрополози

28

весел

преди 8 години

До 27Малееей, как са въртим и са мятаме. Ако отчиташ стойностни научни принаси - направо закривай всички университети в България, айде без един. Черни дупки са това - ни наука правят, а бизнеса рава от качеството на студентите. Та истинския учен не ти е казал, че поради неските заплати в БАН я има по 1 кандидат за докторантура, я няма. Та се знае точно кой ще спечели. Ти май си от мрънкащите. И хайде сега да те вида - шапка долу за инстинските учени от БАН. И що са им нески заплатите?

27

Весел

преди 8 години

До 25Нема логика брато. Щода кисне на 700 лева заплата, като може да иде в един университет, да взема двойно повече и никаква наука да не прави. Пее си лекцииките да пенсия и толкоз. Пак ти казвам - ако искаш да правиш наука - намери от истинските учени в БАН - не мрънка, работи - и наука ще направиш и до голя-яяяяя-мата заплата от 700 лева ще стигнеш.Ако не ти се прави наука - мрънкай си и отивай в университет.

26

До Весел

преди 8 години

Едва ли тук пише някой, от когото зависи какви ще са заплатите в БАН.Това за процентите си го прочел в някоя статистика или отчет. Въпросът е какво от онова, което се отчита като научен принос наистина има стойност. Знам какво е да работиш с истински учен, един такъв ме оцени и ми даде рамо, та направих свободна докторантура. Точно от него чух, че през последните близо 30 г. в института ни не е имало обявен конкурс за редовна докторантура и да не се е знаело предварително кой ще го спечели.

25

Весел

преди 8 години

До 24Е, колкото и да са, те правят 60% от българската наука нали. Пък вие ги плюете и им държите заплатите ниски. давайте така, далече ще стигнете. 24 - намери си един такъв и работи с него. Друг свят ще видиш. Блатото се оттича от БАН и отива в университетите. Каквото не се е оттекло, скоро излиза в пенсия. Та пита се - защо им държите заплатите ниски? Като гепихте парите - де са ви Нобеловите награди, де са ви патентите, де са ви публикациите. Цял ден питам - нямя отговор. Ха, наздраве.

24

Пак до Весел

преди 8 години

По въпроса за шуробаджанащината е най-голямата ти заблуда. Вярно е, че заплатите са малки, но като дойдат, изкачват на един дъх стълбицата до хабилитирането, което в повечето случаи е такова, че хем ти е смешно, хем си излизаш от кожата от яд, че пред очите ти става доцент някой, който в гимназията няма да изкара дори оценка добър /4/,ако разчита само на знанията си в областта, в която го хабилитират.Вземе ли заплата към 700 лв плюс някакви суми по проектчета, той е доволен и си мързелува.

23

До Весел

преди 8 години

Никой не отрича, че има истински учени в БАН. Но не са чак толкова, колкото мислиш. Ако поработиш в някой институт, ще видиш как може да бъде притискан и добрият учен. Вярно е, че се работи и навън, но това пак е по проекти - ако някой се включи и го оценят, той нерядко помага и на други колеги, за да се включат и те в следващ проект. Но да напусне окончателно Бг и да започне навън пак като учен - това става изключително рядко. Повечето, които познавам, започнаха нещо друго или само преподават.

22

Младите да мислят

преди 8 години

и да преценят къде да почнат работаКоментатор 10 е прав - ние сме в ситуация на пазарна икономика. Няма значение колко знаеш, плащат ти само ако има нужда да направиш нещо, което е необходимо за онзи, който дава парите.Но и 9, 16, 18 също е прав. У нас засега нищо не е като хората и като работиш в институт, нямаш гаранция, че няма да си присвоят онова, което си постигнал. Живееш с надеждата за добра научна кариера, но те бавят и спъват по всякакви начини, докато стане късно да се преориентираш

21

Весел

преди 8 години

До 19Много ми е висило драги. Туй с родата - беше. Сега никой не ходи в БАН на 400 лева заплата. Родата се уражда по университетите, дето заплата е 4-5 пъти по-голяма. А науката се прави в БАН. От истинските учени. Другите се пенсионират или тичат по университети за парички без работа. Та пак да питам - като гепихте парите от БАН, де са нобеловите награди, де са патентите, де са статиите? Ха, наздраве!

20

Весел

преди 8 години

До ха-хаА-ха-ха,ешд ши съвет драги - В БАН има много истински учени - 60% от науката в държавата се прави там. Намери някой от тях, докажи му, че не си мрънкащ българин и ще видиш, що е истинска наука. Те са се преориентирали - работят си навънка и търсят хора, които могат да работят, а не да мрънкат само. Инак - нали гепихте финансирането на БАН, що виете сега. Де са ви нобеловите награди, де са ви патентите, де са ви статиите. Неефективни сте. Ха наздраве!

19

да

преди 8 години

До До 9 и 14Брато и по света е така. С тази разлика, че и да те смачкат, ако си способен има УСЛОВИЯ ДА изплуваш, просто защото ВСЕ ЩЕ СЕ НАМЕРИ НЯКОЙ да повярва в идеите ти и в това, което предлагаш и че то може да донесе пари. В бг-то няма как да стане, защото властта на научната номенклатура е мноого гляма. Додунеков да не мисли, че получи инфакрт ей- така. Това руската мафия НЕ ПРОЩАВА! Пари и власт се дават само с КРЪВ!

18

Това,което се казва

преди 8 години

по-долу за немски научни центрове - те имат по-скоро характер на научни фондове, които финансират работа по важни за държавата проекти. Наистина финансирането е такова, каквото ние не можем и да сънуваме, но можете ли изобщо да си представите, че в подобен научен център ще настанят половината рода на всеки професор плюс спящите красавици - така казваме на снахите и зетьовете на властимащите по институтите. вярно е, че някои от тях са много дейни и пробивни, но повечето просто дремят за заплата.