72

ИМПЕРИАЛИСТ до ИВО

преди 9 години

Финансиран от Петербургската академия, 28 годишния Юри Венелин, а всъщност украинеца Георги Хуца, пребивава в България през 1830г. малко повече от два месеца. През това време е бил около 3-4 седмици тежко болен. Въпреки краткия си престой се определя като голям капацитет по български език и ни "редактира" езика като директно въвежда славянски думи т.е. русифицира в българската лексика. Показателен е неговия цитат - ...Нашите разговори ни бяха много полезни, защото аз усвоявах българския език, а те руския. Това не ми беше толкова трудно, защото БЪЛГАРСКИЯТ ЕЗИК Е КЛОН ОТ РУСКИЯ.( от писма

71

ИМПЕРИАЛИСТ до ИВО

преди 9 години

Ето две "турски" думи-топоними: МУСАГЕНИЦА, КАЗБАЛ - съжалявам, че не звучат по склавоски=сакалибовски=славянски. Руският лингвист Георги Хуца, това е истинското име на Юри Венелин, е в основата на "редактирането". Езикът на обикновенните Българи той го класифицира като "развален турски". Познайте от кого е цитатът "българският език е клон от руския"

70

ИМПЕРИАЛИСТ до ИВО

преди 9 години

Кодифицираната форма се основава на "грешката" на Юрий Венелин, по чието предложение е осакатен Българския език за да придобие по-славянски вид, като много чисто български думи са обявени за турски. Юрий Венелин може би е обичал България и е бил съпричастен на съдбата на българския народ, но доста български думи вече ги няма, станали са турска лексика. Според нашите светила български думи са само тези които имат "славянско" звучение. Някои са се запазили като топоними. Ето две "турски" думи-

69

ИВО ИНДЖЕВ

преди 9 години

А ЗНАЕТЕ ЛИ КАК Е БЪЛГАРИН НА ГРЪЦКИ ??-- ЕНАС ВУЛГАРОС.БЪЛГАРИЯ = ВУЛГАРИЯЗАЩО НИ НАРИЧАТ ВУЛГАРИ ??ЗАЩОТО СМЕ ВУЛГАРНИ ПРОСТИ ГАНИОВЦИ.КАКВИ ТРАКИ СМЕ НИЕ ????НИЕ СМЕ ПРОСТАЦИ.

68

X

преди 9 години

ПО-ВАЖНО БИЛО КАКВО ЩЕ НИ ДОНЕСЕ ИЗЛОЖБАТА!! Каквото са ни носили изложбите,организирани от Л.Живкова-нищо за обикновения българин!!! И тогава и сега-все тая... Иначе историята ни е славна,но да не се надяваме на разни обещания! Толкоз!!

67

Мартин на 16

преди 9 години

Стига плюхте бе балъци,така съкровището получава известност-инвестиция в туризма

66

Анонимен

преди 9 години

и какво като днешните жители на гърция се наричат елини? те и англичаните се наричат по името на немските англо-сакси, ама всичко им е наобратно, нали? и франките са немско племе, ама взела че се появила франция. а днешна италия е кръстена на една мъничка област на полуострова и кьорав италиец не е останал отпреди 3000 години. да не говорим за 'древните' албанци, чиято държава води началото си от средните векове в днешен азербайджан - там се е наричала албания.

65

Анонимен

преди 9 години

мен не ме притесняват никак тези 250.000 лв, дадени за културно представяне на страната ни в Париж. По ме притесняват обаче ОНЕЗИ 250.000 лв, дадени на чиновници, които ходят в Германия и Англия с наши пари, за да връщали, моля ви се, младите студенти в България с обещания за светло бъдеще. щото от Париж ще дойдат туристи, ама бг студенти у нас няма да се върнат.

64

ИВО ИНДЖЕВ

преди 9 години

Гърците се наричат еллини. Енас еллинас = един грък..ЕЛЛИНЕС = ГЪРЦИЕЛЛАДА = ГЪРЦИЯ.ТЕ САМИТЕ СА СИ ЕЛЛИНИТЕ.ЗА ЕГИПТЯНИТЕ ВЕЧЕ--ВЯРНО ,Е, НАИСТИНА ---ТЕ НЕ СА ДИРЕКТНИ НАСЛЕДНИЦИ НА ОРИГИНАЛНИТЕ ЕГИПТЯНИ ОТПРЕДИ 5000 ГОДИНИ.ТЕ СА АРАБИ И *** ДНЕС.

63

до 85

преди 9 години

Когато Помпиерът се накокържа, Културтрегерът Му се накукузва.

62

Анонимен

преди 9 години

Неоспоримият факт,че това вечно пияно чудо на природата Рашидов е министър на културата говори що за ''държава'' е България днес. А за ''културния елит'' не ще и дума-умее да се умилква на властта-и при стария,и при новия бай Тодар.

61

Kit Chelin

преди 9 години

Платихме си добре за да може др. Борисов да се срещне с френския президент и Никола Саркози. Иначе, кой ще го покани. Наглеци. С държавни пари пътуват стотици из Европа. Създават си имидж и си правят пиар за сметка на народа. С какво помогна на България това посещение на ББ във Франция. Едно ръкостискане и чао.

60

Анонимен

преди 9 години

До Анонимен tva lovaru kvo e be - Тва Лувъра е нещо, като Ермитажа, френско, водат се национални музеи, но експозициите в тях са с криминално минало и национализирани от франция и русия. в ермитажа даже крепости аборигени не са и били допускани до 1917. археологическите открития на българия са национална собственост и на мен ми е малко болно, че са наредени там, където повечето експонати са със спорна собственост и идентичност! КПСС - БКП НАВЕКИ!

59

Анонимен

преди 9 години

В ЛувАра била изложбата, така ли? Добре, че не е в Лувъра. Сигурно щеше да ни излезе 10 пъти по-скъпо. Неграмотници.

58

Анонимен

преди 9 години

Браво,бе веждичке.За теб 250 000 лв.са нищо пара.Нали всички ние ги плащаме,не си ги извадил от джоба си.И какво излиза-разходите за наша сметка,а печалбата-за Лувъра.Бедни ми,бедни народе,защо търпиш още тия разпищолили се пишман политици???

57

Индже Ивов

преди 9 години

До ИВО ИНДЖЕВне забравяй ,че фамилията ти носи същата тази насоченост..."индже"-тънък,строен,изящен...чист турски език !

56

sorry

преди 9 години

Ефенди Рашидов,както казвате културата ни винаги е била в задния двор,но нали на юг от нас много държат на задния двор или казано направо - задният ни двор е лицето ни пред Европа.Какво видяха в Париж,не във Франция и не в Европа -на гол тумбак чифте пищови.Пуцай здраво,54518 ефенди.

55

ИВО ИНДЖЕВ

преди 9 години

По-скоро Румъния и румънците са истинските наследници==Те са влахо-даки, а не ние..ние сме по-близо до турците.Думите, които си мислим, че са наши---ЕРГЕН , ЮНАК - СА ТУРСКИ.ДАРМАДАН, КАТАЛЯСАЛ...ГОЛЕМИ ТРАКИ СМЕ !!

54

Дядо Петър

преди 9 години

Мулташки пияндур.

53

анонимен

преди 9 години

65,бедни и нещастни сме не заради това.А заради БЪЛГАРСКИЯ Лувър в който отново нямаме какво да показваме и да изумяваме света......