22

До коментар 12

преди 9 години

Планинец,Съгласна съм, че да тръгнеш по обед в планината от т.1 до т.2 е лигльовщина през всеки сезон. Ама лятото този маршут не е кой знае какво. През Рилските е най-краткият и лесен маршрут до х. Иван Вазов. Това специално за сезона. Зимата навсякъде е неприемливо да си разиграваш коня, както ти дойде. Вече е пълно с много 'опитни', 'дръзки' и 'безсмъртни'. Не само непопитните правят грешки, напоследък съм виждала какви ли не самозабравили се герои,щото имали опит и стаж в планината.

21

бубс

преди 9 години

бтв, за да ги затрупа лавина, значи спасителите са минали по летен или страничен маршрут извън зимната маркировска. Щото зимната маркировка е така направена че да минава от места които са безопасни от лавини.Още един пример колко са смели и саможертвени спасителите...Аз май само във Иван Вазов не съм ходил, но след раздела е лесен пътя, явно не са стигнали до раздела

20

4444

преди 9 години

До Нещо ми дойде наумЩе ти се смеем, явно планина само на картинка си виждал - ти за лавини чувал ли си?Ако подадат силен звуков сигнал, са заминали не само момчетата, а всичко в радиус от километри. Ама е лесно да се дава акъл без покритие.

19

бубс

преди 9 години

Четох по долу за 18м/с - това е нищо, ще се оправят.До 100км/ч като цяло трениран човек няма никакви проблеми.Проблемите стават когато поривите станат над 130-140км/ч - над 35м/с.Тогава не се контролираш, а загубата на топлина е най-страшна и дехидратацията ;(бтв, защо хижаря ги е пуснал толкова късно да тръгнат в такова време? 100% и той е виновен

18

Анонимен

преди 9 години

Разходка в планината през зимата в сняг до кръста километри наред в необитаем терен :D

17

бубс

преди 9 години

Евала им за смелостта на спасителите!Повечето хора не знаете какво значи ураганен вятър.Аз така бях преди 2-3г на Мусала. Едва слязохме - вятъра те събаря когато си реши!Имаше моменти когато и на 4 крака не може да седиш, тогава се държахме по 2ма...Според мен при тия условия повече от 8 часа човек няма да издържи, освен ако не са си направили дупка в снега...

16

дссдсд

преди 9 години

Ти първо се научи да пишеш грамотно неграмотнико и тогава коментирай.Върви ти да ги спасяваш ,като си толкова отворен

15

Анонимен

преди 9 години

ДА СЕ СМЕЕ ЛИ ЧОВЕК ДА ПЛАЧЕ ЛИ? СПАСИТЕЛИТЕ ГИ ЗАТРУПА ЛАВИНА? ГОЛЕМИ СПАСИТЕЛИ СА. ТЕ НЕМОГАТ ДА СЕ СПАСЯТ ТРЪГНАЛИ ДРУГИ ДА СПАСЯВАТ. Е НЕМА ТАКАВА СЕЛСКА ПРОСТОТИЯ.

14

анонимен

преди 9 години

снимка от Рила нямаме ли? какъв е този филм

13

до браво

преди 9 години

До 14 Навярно ако бяха твоите деца щеше да мучиш и да оревеш света как няма държава как няма власт как няма кой да помогне?

12

Ив

преди 9 години

До Нещо ми дойде наумПодобнии звукови сигнали са ок през лятото. През зимата биха причинили лавини. Иначе вчера четох за предупрежденията да не се ходи на планина, но веднага ми хрумна че все някой умник ще тръгне. Може би не ценят живота си. По-жал ми е за спасителите в момента!!

11

планинец

преди 9 години

Тия ТРИМАТА ***-по-истински и от Доневите-са си тръгнали доброволно на смърт!....От Езерата за И.Вазов по обяд-това и през лятото е непростима самонадеяност и пълна глупост,граничеща с обреченост,а по средата на зимата-СИ Е ДОБРОВОЛНО САМОУБИИСТВО!....Смешно и тъпо звучат оправданията-били млади,били неопитни,били незнаещи........Жалко,че за такива сополиви пикльовци,самонадеяни до безумие,десетки истински,смели,мъжествени и всеотдайни мъже РИСКУВАТ СОБСТВЕНИЯТ СИ ЖИВОТ.....АМИН!

10

Кривондел

преди 9 години

До ПланинарЗависи. Спален чувал+храна+лопата/пластмасова кутия/нещо за копане = условия за оцеляване 3-4 дни. Изкарвали сме по толкова навън, без хижи и топло, копаейки снежни дупки. Дай Боже да са добре екипирани. По принцип за Вазов зимата случайни хора не тръгват, но много народ пропуска да носи спален чувал - включително и от най-опитните... А ето - един единствен път да ти потрябва - и си оправдава цялото мъкнене на килото и половина до хижата през годините. Дано

9

Кривондел

преди 9 години

Хора, моля ви, знайте едно - в планината зимно време се ходи с храна, РЕЗЕРВНИ ЧОРАПИ, РЕЗЕРВНИ ШАПКА И РЪКАВИЦИ, РЕЗЕРВНА БЛУЗА И СПАЛЕН ЧУВАЛ. Желателно е и лавинна лопата и котки, но да кажем, че това е за напредналите.Дай Боже момчетата да са спазили горното - тогава може да изкарат и дни горе. Ако ли не - страшно :(Никога не оставяйте чувала вкъщи, защото пътят бил малко, или пък защото в хижата имало одеяла. В хижата има одеяла като стигнеш!

8

Анонимен

преди 9 години

Там гъмжи от вълци.

7

Планинар

преди 9 години

Едно денонощие няма следа... тия деца при -12 г цяла нощ гладни... Дано ги намерят... дано са се сетили да слизат на долу... Ако при 18км/ч вятър и силен снеговалеж видимимостта на 100м е около 40%. Силно се надявам да ги намерят. Дано да не изпаднат в хипотермия... Това е най-страшно!!!

6

Нещо ми дойде наум

преди 9 години

Сигурно ще ми се смеете, но си помислих, че може да има ефект, ако спасителният екип ползва някакъв мощен звуков сигнал. В чужбина се продават тромби, които реват като корабна сирена. Ако спасителите ползват такова нещо, всеки закъсал турист, стига да е здрав, ще се ориентира в каква посока трябва да тръгне, за да се доближи до спасителите.

5

Анонимен

преди 9 години

Ми да звъннат на сополанковците по GSM-а и да им кажат да пуснат един СМС с пин на Гугъл Мапс къде се намират.При съвременната техника да се загубиш е много трудно освен ако не си пълен *** и нехайно не си си взел смартфона.

4

Анонимен

преди 9 години

Каква е разликата между тези тримата и оня 17-годишния от Пловдив, който карайки без книжка, днес уби дете? Няма разлика - непокрита самоувереност, съчетана с глупост. Всяка година в планината се губят.такива ***, хич да не ги търсят

3

Анонимен

преди 9 години

Нали има разни излъчватели за да се локализира местонахождението им.Ми по хижите да раздават такива устройства под наем-и хижарите ще печелят и пострадалите ще са по-спокойни.