84

История-1 ГВ/ГП

преди 9 години

Гранична стража /1887-1946/. На 22.12.1887 г. НС приема първият Закон за пограничната стража. Законът предвижда охраната на границите.Гранична милиция, Гранични войски /1946-1997/. На 10.08.1946 г. е утвърден Закон за граничната милиция. На 08.10.1946 г. с ПМС Гранична милиция се преименува в Гранични войски.От 1950-1955 г.-Народно Военно гранично училище подготвя офицери за Гранични и Вътрешни войски. От 1962-1972 г. Гранични войски са към МНО, но ГКПП остават към МВР.

83

Анонимен

преди 9 години

Какъв Шенген, като парите на "бежанците" са толкова сладки? Веднъж от тях, за да ги докарат, после от данъците, за да ги издържаме, после от ЕС и разни организации и всичко това е една безумна далавера. Държавна безопасност, дългосрочна национална политика... Трънки!! Келепирът и пак келепирът тресе нашите власт имеещи!!!!

82

artos

преди 9 години

До 25г.Гранични войски, в момента реално погледнато са гранична полиция! В България няма гранични войски!

81

Ред и дисциплина!

преди 9 години

Най-добре ще е да изпратят на границата резервистите - пенсионери от МВР и МО. Старите пушки - запасняци няма да пропуснат ни един заек да не скочи у тавичката, поръсен с малко олио, солчица и червен пиперчец, както се служеше едно време на род и Родина!

80

хастар

преди 9 години

ако г-жа мунева се явява чат пат по граничната бразда дори и талибаните и ислямистите ще избягат ужясени на 200 км

79

25г.

преди 9 години

Тогава за какъв чемер са ни Гранични Войски? Напускали, не искали ... Те един път на 20 години имат работа и тогава ще се дърпат, че не искали. 20 години работа нямат, водят се рискова професия ранк1. Ако граничните войски не дадат 1 рамо помощ на гранична полиция, то тогава кой? Сега защото не искали да наемем 700 нови полицай да пазят границата, че на войската не и било удобно ... ами пратите ги в Сирия срещу ислямистите да видим дали няма да им е по удобно. Е*ати държавата, е*ати свободията.

78

Анонимен

преди 9 години

Вучка, кажи го -просто и честно,тъй кактопросто го пее народа "Заплакала е горатавсе зарад Индже войвода...".

77

Анонимен

преди 9 години

Вучков: "Как да обясня на полицаите, че военните са в казармите, а те на границата"...Както Вапцаров го е обяснил:Но разкажи със думи простина тях на бъдещите хора,които ще поемат поста ни,че ние храбро сме се борили.Е, ти Вучка, само си лапал...

76

Анонимен

преди 9 години

Бях в школата във Враца, първи наряд. Бяхме новобранци и действахме по устав. "Стой не мърдай! Парола!" В тихата нощ отекваше зареждането на патрона в цевта. Един офицер направо замръзна! Часовоят бе неприкосновен, тоест никой не можеше да го доближи до ръка разстояние. Пиле не можеше да прехвръкне, на другия ден всички се смееха - новобранците блокирали града.

75

Анонимен

преди 9 години

Нали щяхте да отзовавате кварталните полицаи от границата бе, сега пък ще ги подпомага армията. С какво с нови ЗИЛ-ове ли. Докато Европата дава пари за охраната няма да си мръднете пръста , ако ще да измрат половината там. Бизнеса си е бизнес все пак- някой джоб все пак трябва да се пълни.

74

Анонимен

преди 9 години

Крюела се завръща! Ще изяде дребните наивни далматинци...А *** пудели, да не говорим. Добре че *** от Донецката и Луганската Народна Република взеха калашниците. Украински олигарси, руски олигарси, щатски и евро-гей олигарси - обединявайте се и бягайте!

73

Анонимен

преди 9 години

Щом Кунева отговаря за спиране на бежанците очаквайте към всяко българско семейство по едно бежанско за хранене. За справка - как Кунева защити АЕЦ, като го затвори почти целия!

72

Закон

преди 9 години

До VladimirYosifov - ами да прочете законите и да не се чуди!!!!!!!!!

71

койчо

преди 9 години

Техническите съоръжения по границата бяха да се уловят бягащите от България, т.е. подаваха сигнал, че някой наближава границата откъм България. След това се правеха заградителни действия на самата граница за да се уловят бежанците. За да се уловят тези, които влизат незаконно се разчиташе на съдействието и помоща живеещите в тези райони, затова и придвижването там беше ограничено и се искаше открит лист.

70

Помнещ

преди 9 години

До 87---- явно безрезервно вярваш на чичко Гугъл, но в случая грешиш. Затова се казваха и "Гранични войски", а не както сега "Гранична полиция". Офицерите се подготвяха във Военното училище във Велико Търново, а войниците си бяха наборници към МО (тогава МНО). Не помня, през коя година преминаха към МВР, но вече беше дошла демокрацията. Защо стана тази промяна? Не знам, а и само мога да гадая.

69

VladimirYosifov

преди 9 години

Вучков: "Как да обясня на полицаите, че военните са в казармите, а те на границата"

68

GR

преди 9 години

Кат бях наборен войник ,защо бях граничар след като никога не са били към МНО и старшините и офицерите бяха военни?

67

о.з. граничар

преди 9 години

Как ще са били винаги в МВР Гранични войски!? Навремето си бяха части в състава на МНО.

66

до 76

преди 9 години

Пишеш, ала не знаеш......типична българска черта , за съжаление......та да те светна - Гранични войски винаги са били в състава на МВР .......и друго - преди време един пишман министър се изказа неподготвен,че видете ли полицайте у нас били 60 000 парчета,да ама не.....служителите с ПОЛИЦЕЙСКИ правомощия са ,около 25-26 000 , а от тях около 16 000 са униформени .....панимаеш....5

65

НИЕ

преди 9 години

ПЪРВО ТРЯБВА ДА БЪДАТ ВКАРАНИ В ЗАТВОРА ВСИЧКИ ОНЕЗИ, КОИТО 90-ТЕ ГОДИНИ ПРИЕХА *** РЕШЕНИЕ ДА СЕ СНЕМАТ ТЕХНИЧЕСКИТЕ СЪОРЪЖЕНИЯ ПО ОХРАНАТА ХА ЮЖНАТА НИ ГРАНИЦА. С ТОВА ТРЯБВА ДА СЕ ЗАНИМАВА КОМИСИЯТА ПО ДОСИЕТАТА И СЪЩАТА ДА СЕ ПРЕКРЪСТИ НА КОМИСИЯ ЗА ПРЕРАЗГЛЕЖДАНЕ НА *** ПОЛИТИЧЕСКИ РЕШЕНИЯ. А ТЕ СА БЕЗЧЕТ.