70

Анонимен

преди 9 години

точно преди седмица бях в сев. добруджа, където на мястото на прокудените българи, румънците са заселили *** и власи от вардарско. колкото и да не разбират от земеделие, поне се опитват да правят нещо; всяко село си имаше полицейски участък, магазин, аптека, млади хора и пътища. очевидно е държавна политика, а и не видях пасмини хиндустанци да сноват из полетата и да пълнят каруци с череши или продукцията на хората. да не говорим, че са си направили магистрала букурещ-констанца, до пристанище

69

Анонимен

преди 9 години

хмммм..американците взеха земята от индианците и развиха държава. ние даваме собствената си земя на индианци и бягаме в чужбина..нападат огнения кон, крадат релси, опоскват поселищата и се плодят. че то в чернобил имаше по-малко напуснали по време на аварията..

68

Анонимен

преди 9 години

Абе ще се усети българина, че само с политикантсване преди избори не става, аме ще е твърде късно.

67

Анонимен

преди 9 години

Един от проблемите на България е, че вземаме само най-негативното от всяка система. Хубаво е капитализъм, но защо например всички осигурителни вноски отиват в един кюп? Защо частната собственост не струва нищо, както и личния живот и нямаш защита? От друга страна, ако ще се правим на социални, защо някои индивиди имат само права и ги пускат да се возят безплатно, не плащат ток и вода, строят незаконно? Защо нямаме часова ставка на заплащане, според образование, професия и опит?Как няма да е зле?

66

Анонимен

преди 9 години

абе не е само демокрацията, нито пазарната икономика. я виж германия, великобритания - там да не е наблъскано 30% от населението в един град? ама пред всяко немско село си има банков клон, редовен градски транспорт и човешки път, а при нужда бърза помощ идва за 5 минути. у нас процесът е от 1878 г. - направи от 10.000 град 2 милиона :)..да не говорим, че заради идиотизма на сталин и ленин, всички бяха изкарани насила от селата и наблъскани в заводи, а малкото останали земеделци - в общо ткзс.

65

Обективен

преди 9 години

Имам едни познати, които имат къща в едно малко полупланинско село и там стоят доста време през годината, особено през лятото. До 1989-та, там живееха над стотина човека, имаше магазин и кръчма, имаше макар и не много, млади хора. Раждаха се и деца - малко, но ги имаше. След 1989-та започнаха да се изселват, деца там вече не се раждат, магазина и кръчмата отдавна ги затвориха, хората рязко намаляха и сега са под 30 човека, като най-младият е около 60 годишен. Това стана в последните 20 години.

64

Факт

преди 9 години

Факт е, че урбанизацията е световен процес, какъвто имаше и в България преди 1989-та година, но след 1989-та година в България стана страшно. Такова чудо, каквото стана в България, едва ли има по света. Селата се обезлюдиха, а където все още живеят хора, може и да няма жител под 60 години. Само в някои по-голями села, все още живеят и млади хора, особено ако са близо до голям град и работят в него. Факт е, че демокрацията и пазарната икономика сринаха българското село, а и не само него.

63

Анонимен

преди 9 години

нищо не е наред в тази ***, наречена 'държава' на хартия. кой може да живее без болница, училище, банкомат, транспорт, асфалтиран път, водоснабдяване (има села и без постоянен ток), полицай, по-голям магазин? замислете се...дори и да не говорим за младо семейство с образование, които имат перспектива в големия град, как да си гледат детето, като на 50 км няма аптека или им спират водата всеки ден? и до близкия град се стига за 2 часа? и наистина какво правим, като налазят ***?

62

Анонимен

преди 9 години

Ако не преместят 90% от държавните институции, администрация, министерства и учреждения равномерно из цялата страна, скоро няма да има 111.000 кв.км. България. Факт! Това отдавна трябваше да се направи, така или иначе държавата плаща бюджетни заплати, дали ще отиват в Пловдив или Сусурлево, е все тая. Колкото и да се рита срещу преместването към големия град, това е единствената алтернатива в момента - хората не искат да живеят разделени и като единия си намери работа, другите тръгват с него.

61

Анонимен

преди 9 години

ами на *** раждаемост не може да се разчита, защото те като опоскат едно празно село, съборят керемидите, продадат желязото, се местят другаде. на всички ни е ясно, че увеличението на населението на областните градове, при 2 милиона емигрирали българи ,все се захранва отнякъде..лошото е, че природата не търпи празно и части от България си отиват безвъзвратно. колкото и да не ви се вярва, няма да има кой да плаща дори за охрана и заплати скоро..

60

666 До един българин

преди 9 години

Ами за да стане една тенденция трайна значи има причини. И за да бъдем обективни нека претеглим какво добро и какво лошо сме видели от Русия и от САЩ? Само да припомня, че след Втората световна война България остава под съветско (тогава) влияние като резултат от договор между великите сили, една от които е САЩ. А колкото до обезлюдяването, демокрацията която разруши земеделието и стотици работещи предприятия и остави хората без препитание,нещо което не беше допуснато в другите бивши соц. страни.

59

Странно

преди 9 години

Празни села, къщи и т.н. и още не са налазени от ***??

58

..

преди 9 години

Ами, тя урбанизацията е световен процес - преместване на хората от селата в градовете. Но възрожденско-патриотично-православно-романтично възпитаната част от българия живее в 19ти век,за тези хора българия е селска държава,затънала в героизма и примитивизма на 19ти век.Индустрията е в града, там е икономиката с висока придадена стойност, там е развитието и богатството, и добрите условия за живот. България е по-богата от всякога, накупиха си коли хората, обходи и пробиви строим от задръствания

57

Анонимен

преди 9 години

От Габровска област отиват евродепутати, банкери и други преуспяващи, та затова там се обезлюдява най-успешно.

56

ФАШИСТ

преди 9 години

хайде сега СТОЛИЧАНИ да се върнат по родните села

55

АнтиПаси

преди 9 години

Хората от селата не са виновни, че са оставени на произвола на съдбата и затова идват в София и големите градове, за да търсят препитание.Преди изборите, нека питаме политиците от всички партии, как ще решат проблемите с демографския срив, обезлюдените села, *** агресия - ето за това да ги питаме и да им дадем срок, като им обещаем, че ще ги изгоним предсрочно, както направихме с Тиквата!Ако сме умни и сме народ, разбира се, ако не сме, да тичаме пак и да им гласуваме послушно!

54

Пешко

преди 9 години

До Тониточно

53

...

преди 9 години

Бре то както казват след 30 - 40 години няма да има Българи вие за некви си 100-200 села се притеснявате! Споко само за *** се притеснявам след като измрем година две ше ядат ***, *** после ко ше правят горките кат няма да има кой да работи за тях!? Значи требе да се помисли над тоя проблем, щото Българите вече така и така сме пътници поне братята Индианци да са добре след нас!

52

АНТИОВЦА

преди 9 години

ГОЛЯМА ТРАГЕДИЯ! Знаетели, че хората от селата, които напущат и се заселват по принуда в града, умират по-бързо? ЩЕТИТЕ, които комунизма причини на българина са огромни и ТЕЗИ ХОРА ИМАТ УСТАТА ДА ГОВОРЯТ и БЪЛВАТ ЛЪЖИ за "УСПЕХИ".

51

ВАНГЕЛИС ПЕТРОС

преди 9 години

* КАТО ОВЧАРИ