58

фоур сийзън

преди 10 години

До CandyБих казал - средно образование, завършен някакъв курс съобразно професията която ще упражняваш (в случая - сервитьор) и поне малко над минимума откъм обща култура са напълно достатъчни. Чуждия език е предимство.

57

Candy

преди 10 години

Какво значи високообразован персонал, малко ми се губи логиката... За да си сервитьорка на морето трябва да си завършила туризъм и две филологии ли?

56

до 54

преди 10 години

Напълно си прав/а/. Но това е заради мафията , която ни управлява. Тя иска да работят хората без пари, до гроб и да им целуват ръка освен това от благодарност. Отделен е въпросът ,че българинът е пословично мързелив....но така е и демотивиран. Когато работим една и съща работа в БГ и примерно в Гърция, дебологъзите, корумпирани *** , които ни управляват, ти обесняват ...че ти работиш в БГ и затова ти е ниска РЗ,...не е същото когато си купуваш пр. Мерцедес...тогава си плащаш всичко...

55

Анонимен

преди 10 години

Няма сектор от икономиката ни в който нещата да са добре. В това число и туризма. Как искате конкурентно обслужване, след като бг мафиотите-тарикати (шефове) дават заплати по 400-500 лева? Прибират огромните печалби за себе си, отделно въртят далавери с други мафиоти и политици, а трохите оставят на работниците. Често и последната заплата даже не я дават. После се оплакват от липса и недостиг на кадри. Е няма как, балъците лека полека свършват. Няма кой да им работи за без пари.

54

Do 1- келнера на кор

преди 10 години

Какво сте му нацъкали на тоя 46 плюса? Та вие запознати ли сте изобщо, колко получава един келнер на тур. кораб? Било то и на американска круизна компания, такава заплата-4000 евро за най-нискокатегорийния персонал-няма!Явно е от комплексарите, дето се хвалят по разни форуми със заплатата си, умножена по две, за да си избиват комплексите!Иначе е прав за ситуацията в БГ, която е описал! Приятелче, да ми дадеш координатите на тази фирма, дето дава заплата, по-висока от на капитан 3 ранг...

53

анонимка

преди 10 години

Непрекъснато се говори за ниската производителност на труда в България и невъзможността да се намерят качествени кадри. Ами не виждам как със заплата 400-500-600 лв, осигуряван на 340 лв. ще мотивираш един човек да работи така качествено, както този, който получава 1000-1200 евро.Естествено е да работиш толкова, колкото ти плащат!

52

а

преди 10 години

Ще дойдат качествени кадри от Гърция, защото там е много зле. Намалили са цените в заведенията по плажа и няма да могат да си изкарат заплати.

51

usmivka

преди 10 години

bg rabotnici ne iskat da zagubyat standarta si na jivot v panelka. te ne mogat da jiveyat v vazduha, v vodata na moreto ili na pyasaka po plaja, na ulicite i na parkingite sasto ne mogat da jiveyat, za da sa stastlivi bg turistite. i v parkovete ne stava...to, ne che ima i parkove, de :) a i ne sa naucheni bg rabotnicite v bg uchilistata na fotosinteza da jiveyat :))) samo v chujdite medii pokazvat pri kakvi realni uslovia jiveyat bg rabotnici po bg hoteli i bg restauranti na bg morski kurorti

50

Jack

преди 10 години

Почивка в Черна гора 350lv за 5 нощувки all inclusive чисто море и плажове и супер обслужване.

49

DUBLIN

преди 10 години

Какъв конкурентен туризъм бе смешници-с МУТРОБИЗНЕСМЕНИ собственници и полуграмотен персонал,търсещ само какво да открадне за да оцелее-смях,смях-и вие мислите ,че правите туризъм.Казвам ви го от позицията на работещ 15 г. в туризма на Запад и за ....съжаление работил в туризма в Корумпестан.

48

Засрамете се

преди 10 години

Заглавието учтиво намеква, че работната сила не струва - с една дума служителите са ***. Ниска производителност значи, народа сам си е виновен че не обучава началството.

47

sante_dog

преди 10 години

"...специалистите в туризма, които са достигнали определено ниво на квалификация, вече са се реализирали и нямат желание да работят за ниските заплати на Черноморието."Е аз виждам решение на проблема - да предложат по-добро заплащане, а и не само. Всички на морето искат да наемат качествен персонал за 3 месеца и после да ги разкарат. Ами не става така. Да ангажират хората през цялата година- по планински курорти, или обучения когато няма сезон. С трици маймунки не става...

46

777

преди 10 години

Проблема на българските хотелиери и ресторантьори е, че са възприели прекалено буквално поговорката "Ден година храни" и се стремят да я приложат в бизнеса си на всяка цена с помощта всички възможни средства.

45

bulgarcamping

преди 10 години

da si pravyaqt i otglejdat poveche deca bulgar turistfirmadjii... ta da im rabotyat edin den po hotelite i restorantite...ili da si kupuvat ot chujbina...nali imat pari?!:))) po sveta ima mnooooooooogo rabotnici, deto si mechtayat da jiveyat i da rabotyat v bulgarturisthotel i bulgarturistrestorant! :)))

44

от 42

преди 10 години

За това курорта е пълен със сергии, които са бъкани от контрабандни стоки и на всяка крачка има чейндж бюра, които мамят турситите с курс 1,95 евро а дават на туристите 1,59. Няма контролни органи. Ако има някога проверки, то се знаят кой ден и в колко часа ще бъдат и всички се предупреждават и тогава за няколко часа всички сергии се затварят. Това е един два пъти за цялото лято. За персонала се действа по същия начин-търси се евтина ръка от селата, хора без да знаят езици да се пести от заплати

43

Анонимен

преди 10 години

Всички знаем какъв е проблемът на нашия туристически бранш, управлява се от *** мутри, които искат да печелят 1200% без да влагат за персонал и база и един лев. Еми, няма да стане. Границите са отворени. Баламите свършиха. Нито ще има кой да им работи, нито кой да си харчи парите в грозните хотели с лоша храна и обслужване. И мръсното море. RIP

42

АА

преди 10 години

Работил съм на морето и мога да кажа, че след 5 год. положението ще е още по-зле и никой няма да ви работи на тези мизерни пари и условия, които предлагате ! Не може да искате качествен персонал, а да предлагате 0ви условия за работа и заплащане. За това с всяка изминала година Гърците ще взимат парите ви/ни. И като за финал, ***, дано фалирате гадни мутри !!!

41

Анонимен

преди 10 години

20 години работя с туристи, от тях 10 в Слънчев бряг. Проблема е следния. Повечето хотели, да не казвам всички са собственост на мутри. Мутрите мислят само за пари. То всички хора мислят за пари, но мутрите мислят как да забогатеят тази година. Те не мислят за след 5 години, или 10 години какво ще става. Те мислят за момента. Ако някой *** им предложи добри пари за сергия с контрабандни стоки пред хотела им, те се съгласят веднага. Ако им предложат пари за измамно чейндж бюро, пак са готови.

40

До Онбашията

преди 10 години

Прав си. Но като имаме възможност за туризъм, защо да не го развием качествено? Това не пречи на развитието на други браншове, ако ги има.

39

До 35

преди 10 години

Стана ми интересно това, което си написал. Не знам какво работиш, но останалото е вярно - изработваш почти толкова часове, колкото и хората, които имат около 260 работни дни годишно и са с нормален работен ден от 8.30 часа дневно. Ако разделим приблизителният ти доход на 12 части излиза, че ти се получава сума, горе-долу колкото е заплатата на доцент в БАН. Знам как добре работят някои от тези доценти, а други просто дремят за тази заплата и се чудят как да пречат на останалите.Май ще бягам и аз