317

лил

преди 11 години

Никой да не ми хвали соца. Ще кажа само едно-Чернобил.Да скриеш от населението си,бяхме деца,търкаляхме се по тревите,марширувахме на 1 ви май щастливи,докато радиоактивният дъждец се сипеше отгоре...Така и няма осъден затова,така и червената баба не излезе да се извини!А сега имаме една фасадна демокрация и фалшив свободен пазар.Още сме в посткомунизъм.Не знам кога ще доживеем истинска свобода.С този манталитет май няма да е скоро.

316

Анонимен

преди 11 години

Попе държавата , може да е изиграла ролята си за безверието , но църквата има ненадмината роля в това ! Не може да слагаш цената , парите преди духовното . А църквата стана ООД или ЕАД или как искаш го наречи алъш вериш дружество

315

Анонимен

преди 11 години

Погрешно ме разбрахте , не ми пука от партията и строя - говоря просто за сухи факти , как изглеждаше преди и как е сега . Непокизма е напримерно когато отиваме да се разходим , но спираме с колата си в тревата , в морската градина , хвърляме си *** и не ни пука .За жалост това е масата , оттам нататък примери колко щеш . Всеки иска законност и нкак да се " оправим " обаче колко са готови да спазват законите например , да не "осират" всичко около себе си и т. н. ?

314

така е!

преди 11 години

Разбира се, че беше по-добре! Нямаше безработица, зеленчуците имаха вкус! *** и хомосексуалисти не бяха толерирани, парното беше достъпно за всички и .н и т.н! Разликата в заплатите беше 1 към 3, а сега колко е?

313

свободата

преди 11 години

Свободата е ВИНАГИ относителна.Но едно е да знаеш, че си СВОБОДЕН. Друго е, да знаеш, че ти е ЗАБРАНЕНО!Демократ съм и се радвам, че има демокрация.Парите не ми стигат да пътувам по света, но се радвам,че НИ ми Е ЗАБРАНЕНО както беше до 1990.И сега един превод:( аналогия със социализма като затвор)" И сега ти си сам, мой приятелю.И аз трябва да те освободя.И ти ще излезеш НАВЪНИ ще трябва да намериш съдбата си." Това е.Да мислим, да намерим бъдеще; а не да посмърчаме за ЗАТВОРА!

312

прод. на 398

преди 11 години

Да съгласен съм соца имаше много грешки , но образование ,здравеопазване , сигурност - бяха на ниво ! Сега за жалост загубихме страшно много от прехода - най - грозното е , че загубихме Човека в себе си , станахме прекалено меркантилни , безпардонни , незаинтерисовани ... нямам идея как загубихме морала и достойнството си - но това ще е най - трудно да си върнем ! Надявам се младите да построят нещо ново и наистина добро за тях - тук . За това обаче всеки от нас носи лична отговорност

311

Варненец

преди 11 години

На 44 съм и не ми пука за партии , искам просто красива и силна България !Помня добре времето на соца , родителите ми работеха за по 300 -350 лв , ходеха всяка година на почивка, а аз на лагер- не е имало проблем с изхранване и сметки. После започнах работа за 240 лв и ми стигаха .Гледах около 300 снимки на Варна от соца , повярвайте ми бях просълзен - един красив , уреден , зелен град сега е тотална разсипия - мръсен бетонен в дупки - това доведе 23 г народен непокизъм и варварско ограбване !

310

бг

преди 11 години

Между другото ...расъл съм на село...кестените естествено сте били по отворени...

309

бг до имигрант

преди 11 години

Интересно ...помниш къде са ви натикали...нямам спомени къде сме отсядали.Помня че ми беше хубаво.Щом си от столицата значи не си българин....ела братче в плевенско.......няма смисъл да ти пиша....ти не знаеш как живеем ние ...българите...от София нещата изглеждат иначе....НО мъдрият ни народ е казал велики истини..-"сит на гладен не вярва" и "които седи на високо,надолу не поглежда"...това не е измислено просто така...това е преживяно...нещата се повтарят...вервайте ми.Желая ти здраве....

308

Истината

преди 11 години

Не може да си свободен, ако мизерстваш. Няма свобода, когато човек мисли само как да оцелее и да не умре от глад. Но на някои им харесва сега да сме роби, може би те не са чак толкова зле - "сития на гладния не вярва" и тъпо и упорито ни убеждават какви роби сме били преди време, когато хората се усмихваха и колко свободни сме сега, когато хората са намръщени.Най-много ми липсват сега усмивките и смеха на хората, писват ми и децата ...

307

Анонимен

преди 11 години

За съжаление докараха ни до положение да тъгуваме по социализма, дори чувам реплики,че при султана било по-добре, оказа се ,че под българско робство е най-страшно.

306

работещ

преди 11 години

Българите силно тъгуват по "социализЪма". Долу накой го нарича "луксозен затвор". Да, затвор беше, но хич не беше луксозен. Беше ЖИВОТИНСКИ, за *** И МЪРЗЕЛИВИ СЕЛСКИ ТАРИКАТИ (работливите и предприемчиви български селяни от преди 1944 г. бяха или избити или така репресирани, че до девето коляно им мина меракът да работят). Имаше евтино плюскане, ...бането беше лесно, краденето - още по-лесно. МОРАЛЪТ БЕШЕ ЖИВОТИНСКИ.ПЛОДОВЕТЕ БЕРЕМ ДНЕС - САМОМНИТЕЛНИ ЖИВОТНИ, КОИТО ТЪГУВАТ ЗА "съциализЪма".

305

Факт

преди 11 години

До 1989-та година за 1 кг хлябхляб Типов - 15 ст хляб Добруджа - 25 ст.хляб Бял - 35 ст.С една средна заплата от 1989-та година от 274.33 лева, можеше да си купиш 783 кг бял хляб, 1055 кг хляб Добруджа и 1829 кг Типов хляб. Сега колко можеше да си купиш с средната заплата между 524 лева/2004/ и 764 лева /2012/? И нали вървим напред, а не назад към пещерите?

304

сравнения

преди 11 години

Когато правите сравнения, отчитате САМО заплати, жилища, "ефтиния".1.Това го имаше, за да се прави идеолог. РЕКЛАМА на ЕКСПЕРИмента социализъм.2.Все едно живееш в ЛУКСОЗЕН затвор: имаш всичко, НО:А.Не можеш да излезещ от затвора, за да НЕ ВИДИШ колко е РАЗНООБРАЗЕН света наоколо.Б. Всеки, Който започне разговор с човек, дошъл ОТВЪН в затвора, след това ПИШЕ ОБЯСНЕНИЯ ЗАЩО и ЗА КАКВО е говорил!В.Всеки, който подае заявление, че ИСКА да излезе и да се РАЗХОДИ НАВЪН е ВРАГ на нАРОДА, ат ака съ

303

до емигрант

преди 11 години

На колко годинки си друже?Благодарение на 80те. години аз имам страхотно детство,и това със заключването не е лъжа.Играл съм до тъмно и никои не ме е търсил,до 8ми клас не знаех какво е ***,не псувах,имаше гори,риба,колелета,дълги излети,добри хора,имаше старци,весело и спокойно ми беше.Сега треперя за детето си,за имуществото си,за работата си....знаеш ли че като дете всяка година по 15 дни играех на морето, а сега детето ми го вижда на снимка или за 4-5 дни,родителите ми бяха усмихнати ....

302

Анонимен

преди 11 години

Повече от 23 години демокрация и пазарна икономика /известни още с името капитализъм/, бяха предостатъчни хората да изтрезнеят и да оценят трезво какво са имали преди години и какво имат сега.

301

Факт

преди 11 години

Друг интересен факт - свободата на словото.Твърди се, че сега имало свобода на словото, а преди това нямало. Само не разбирам защо тогава се чуствах много по-свободен да кажа какво мисля в сравнение с сега? При това имаше къде да го кажа, а сега няма, сега ако имаш пари и време отиваш на съд.

300

Факт

преди 11 години

И имаше един интересен факт - масово вратите на жилищата не се заключваха, но не се и крадеше. Е, разбира се не всички го правеха, а и с течение на времето все повече врати се заключваха.

299

кукуф

преди 11 години

До ДО 330,Явно не се разбираме.Сега можеш да почиваш в резиденциите на властта.Тогава трябваше да си с партизанска фамилия.Светът е отворен,възможностите също.Изкарваш пари-купуваш си яхта!Без да е задължително да си член на ЦК на БКП.Не харесваш как живееш-сменяш града,държавата,континента.Неща,които сега ги имаме като даденост,преди бяха почти невъзможни.Свободата има и други,според мен по-важни измерения.А Форумът се е концентрирал само върху нейната икономическа същност.Бъди здрав!

298

Факт

преди 11 години

Средна месечна зaплата по данните на НОИ:1989 - 274.33 лева1984 - 207.331979 - 164.921974 - 142.00 1969 - 117.17Билетче за градски транспорт в София - 4 ст. за трамвая, 6 ст. за тролей и автобус, после стана 10 ст. Карта за три месеца за всички линии края на 80-те години - 13.50, сега е 156 лева.Салама от сорта на Камчия, телешки, хамбургски - около 1.50-1.80, сиренето - между 1.80 и 2.40 лева, доматите и останалите зеленчуци се ядяха. Киселото мляко - 23 ст. за половин кг и истинско...