169

Krumov

преди 11 години

do K. 180:ste izchistim Sofia ot tzentralnite bg vlasti - bg parlament, bg prezidentstvo,bg ministerstva - ste gi slojim v bivshata granichna zastava na selo Tihomir da rabotyat v reformiran economy sastav. v BG ima finansova i ikonomicheska kriza, lipsva bg proizvodstvo. imame nujda ot speshni sakrastenia i ikonomii v tzentralnata bg darjavna vlast. Nyama da gi slagame v V.Tarnovo, poneje te ne sa interesna turisticheska zabelejitelnost. Tihomir e mnogo dobro myasto - po imeto se vijda!

168

Не!!!

преди 11 години

Въведете си жителство за София, но преди това преместете столицата във Велико Търново!

167

Да се надяваме

преди 11 години

Съществуването на Общините Марица и Родопи не отговаря на изискванията на Закона за административно-териториалното делене, затова и те ще преминат към Пловдив. Двете общини ще бъдат закрити.Това съобщи Стефан Дедев, депутат от ГЕРБ, който е ангажиран с подготовката на промените в нормативният документ.Припомняме, жителите на село Ягодово от община Родопи отдавна настояват да се проведе референдум за отделянето им от общината и причисляването им към Пловдив.Предвижда се след промените в Закона за административно-териториалното делене Общините Марица" и Родопи" да преминат към Пловдив, обясни Стефан Дедев.По думите му притесненията на кметовете на двете общини, че няма да бъдат усвоени средствата по европроекти и че ще се наруши обслужването на хората, са неоснователни.Подготвя се и окрупняване на областните центрове, като съществуващите в момента 28 трябва да бъдат преобразувани в шест губернии.Окрупняването се налага във връзка със синхронизацията европейското законодателство и практики. Последният доклад на Европейската комисия показва, че големите областни центрове и общини работят по-добре.

166

ЖЕНА

преди 11 години

Помня уханието на цъфналите кестени,измитите и чисти улици,тропота на трамвая,а сега е грозна застроена като партизански землянки,виждаш на съседа и под гащите.Хората бяха дружелюбни и добри.Сега са оскотели и не реализирани ,,селяни,,Чисти софиянци няма всичко е ***..и забравих кучкарник ,толкова бездомни кучета в цяла България не е имало.

165

Парадокси

преди 11 години

Площта на община Пловдив е само до табелите, с малки изключения, съответно големи заводи и предприятия са в непосредствена близост до града, но са в територията на съседни общини, тоест данъци и такси отиват в бюджетите на Марица и Родопи. Всичките тези заводи - Либхер, Шнайдер, Linde, Агри и още много, съществуват и печелят защото са близо до Пловдив, а не с. Радиново, в което живеят 300-500 души. Стойността на региона е заради Пловдив, не заради Радиново, Труд, Куклен, Марково и т.н...Идва чужд инвеститор, защото знае, че в Пловдив има технически университет, аграрен, хранителновкусов и т.н., тоест града е пълен с кадри и казва искам да строя завод с 1000 работни места. Супер, само, че общината няма толкова земя, трябва да си построи завода в градската градина. Затова инвеститора отива в Родопи или Марица, които земя имат колкото щеш. Така инвеститора пак ползва възможностите, които Пловдив предлага, само че данъците и таксите не се броят към общ. Пловдив, съответно надува бюджета на съседните общини, не нашия.Излиза, че Родопи и Марица имат гигатнски бюджети като съотношение с населението им. Само дето като се разходиш из селата ситуацията е плачевна. Няма улично осветление, канализация, качествени пътища..... Къде са парите?...никой не знае.Другото специфично за тези общини е, че те не са около централен град, както например Пазарджик и Асеновград, ами са просто обхващащи няколко малки селца. Това поне на мен ми говори, че са изкуствено създадени с цел някакви хора да правят някакви неща. Общественост няма, обществен натиск няма. Има една висяща администрация, които усвоява едни бюджети.Знаете ли кое е най-смешното? Централите и на двете общини Марица и Родопи са в Пловдив!... Нали сме много отворени и независими, защо не си построихме сградата в Строево или Рогош, а в центъра на Пловдив, на първа линия до р. Марица?С две думи: Пловдив няма на къде да се развива като жилищни и индустриални площи, освен това сме ощетени и като бюджет.

164

Запознат

преди 11 години

Това е така, защото 90% от ***, живеещи в София, се преброиха миналата година по родните си села (ако изобщо са се преброили, разбира се), и много хора не бяха открити на адресите си и преброени. Фактически живеещите в града са поне двапъти повече от 1.2 млн. души.

163

Анонимен

преди 11 години

Аиде стига сте се делили та ние сме една шепа хораот единия до другия краи на държавата се стига за няколко часа

162

аз

преди 11 години

София е най-мизерният, грозен,смешен град в цяла Европа, да не говорим за столица! Не само улици, няма тротоари, озеленяване и въобще хиляди безумия и проблеми! Стара къща с баба в градината, до нея някой си направил имение,до имението нови блокове, до тях стари...то просто няма никаква визия, да не говорим за функционалност!Софиянец съм, но не се гордея с това,особено като видя безумните погледи на чужденците като видят картинката.Варна,Бургас,Велико Търново-това са нормални градове!

161

Пловдив е задушен

преди 11 години

Пловдив е задушен от две изкуствени общини -Марица на север и Родопи на юг. Двете такива се състоят от общо 38 села. Тези села са на не повеве от 10-15 километра от Пловдив. цялото им население работи,учи,пазарува и се забавлява в град Пловдив ежедневно. Дори централните администрации на тези две общини са в центърът на Пловдив. Те са създадени и окупирани от нагли алчни червандалести комунисти които не искат да изпуснат кокалът.От последните сгради на ЖК Тракия можеш да си говориш с последните къщи на Ягодово.Разтоянието е 50 метра.

160

А сега де

преди 11 години

Урбанистичното гравитационно поле на Пловдив обхваща:* Четири общини* площ от 126,4 кв.км* Население от 650 х.души* 330 д/кв.км (РБ 70 д/кв.км)Ежедневно Пловдив функционира като 650 хиляден град.Население на агломерациите в България: София - 1 285 600Пловдив 646 472Варна - 395 266Бургас 292 745Русе 189 438Плевен 194 100Стара загора 191 145

159

Анонимен

преди 11 години

Българите масово напускат България... затова е слабо населена и то само от ченгета и мутри в съвкупност от *** за цвят. Сега може да се съвкуп...те взаимно понеже сте прости.

158

до 163 Маринов

преди 11 години

Ами той проблема е комплексен . Кореняците са алчни и дори умишлено унищожават родните си прекрасни къщи , някой от тях архитектурни паметници , за да построят 6 етажен блок на тяхно място ! Но и селяните имат вина , щото разбираш ли не искали да живеят в къща с двор на село /продават всичко / , ами в центъра , за да се нарекат "граждани кореняци" след време !

157

hah

преди 11 години

Видин 100 хиляди??? WTF?

156

Маринов до 162

преди 11 години

Това няма нищо общо с манталитета на селянина, а точно обратното.. собствениците на тези земи в центъра на Варна (предполага се кореняци) те строят новите сгради, а не селяните, които просто търсят къде да живеят. не мога да ти схвана логиката...

155

Анонимен

преди 11 години

За съжаление , това е поредната манипулация ! Де да бяха така слабо населени и София и Варна . По официални данни район Одесос /център, широк център/ Варна е 80 хил. ! И това е на площ 5 кв. км - това е лудост ! И продължават да се строят нови и нови жилищни сгради . Ето това е манталитета на селянина -да живей на всяка цена на центъра у Варната ! Нищо, че няма къде да паркира и слънце не влиза в апартамента му ...Парадокс -гражданите избягаха по вилните зони , а селяните оставиха прекрасните си къщи за да се натъпчат в центъра !

154

maora

преди 11 години

Брей чaк сегa рaбрaх ,че София е по голямa от Пaриж. Aбе къде сме ние.......къде сa те. Тия дето сa писaли стaтиятa и тия дето сa я редaктирaли сигурно взимaт зaплaти. Aми свършете си рaботaтa де....не пишете тъпотии

153

итп

преди 11 години

Квадратурата на кръга - Париж е 105 км2, а диаметърът му е 120 км??? Който е писал-преписвал тази информация явно е много ***. Ако диаметърът е 120 км площа трябва да е 3,14х60х60=11304 км2. Околовръстният път на Париж "le Périférique" е дълъг точно 47 км, като той обхваща същинската част на града, без предградията. Следователно площа на тази територия е 176 км2. Проста работа, но не за прости хора...

152

БТК

преди 11 години

Разбрано!Пращаме още селяни!Автобусите да тръгват

151

ких

преди 11 години

Имах една колежка - "софиянка", която все се чудеше как така съм от Варна, а не говоря меко и плюеше провинцията, а всяка събота и неделя си ходеше при баба и дядо на село. Е такива са повечето софиянци. Иначе самочувствието им до небето и удрят гъ.за в тавана.

150

Анонимен

преди 11 години

Няколко "дребни" забележки - София НЕ Е по-голяма от Париж, в това съм сигурен. Т.е. София НЕ Е на 500 кв.км. срещу 105 за Париж. Нито пък Варна е по-голяма от Париж. Разбирам неграмотността на дописниците и липсата на редактор, но чак пък толкова ли!За другите градове не знам, но в София 1,2 милиона са САМО СОФИЯНЦИ. Има още около милион постоянно живеещи и нерегистрирани хора от провинцията, да не говорим за тия, които през деня само идват по работа. Едва ли и във Варна е по-различно.