68

Анонимен

преди 11 години

До обективен, с Руснаците, говорим и пишем на един език. С малката разлика, че техния е "леко" променен от старобългарски.

67

RCI

преди 11 години

Та аз не разбрах какво точно щяло да стане?Как може да се пишат такива невероятни глупости.Българският е жив език,истински е,на мястото си е-докогато има Българи няма да изчезне.Какво значи `дигитални(нови)технологии`?Ами те са достъпни.Я си представете машината на Гутенберг!По тази логиката сега да има само един език в света.Има увлечения-изживяват се .Не трябва да сме безхаберни,разбира се;особено за чистотата.Точно този кораб обаче не е застрашен от потъване.Споко,браточка,много е яко.

66

Анонимен

преди 11 години

До обективен я по точно коя е тая една държава? европата ли имаш предвид, дето се чуди как да оцелее, все някой ще изключва, днес Гърция, утре Испания или Франция не е решено още и докато се чудят и Кипър се натиска, нещо накрая май ще останат само Румъния и България като от България само политиците и *** щото в европата има много за караднене и там ги интегрират, а преди какво беше караха ги да бачкат.

65

обективен

преди 11 години

Езика е средство за комуникация, не национална идентичност, както е пишело в "учебниците" преди 30 г. На тази база пак там е имало "бисери" от сорта:- вижте колко "болшие" братя са ни руснаците, защото говорим близки езици, а колко са ни чужди западняците- с тях не се "разбираме" дори. Глупости, глупости и т.н. ето сега повечето млади знаят или учат английски, ми значи братята са ни англоговорящите:))))))

64

Анонимен

преди 11 години

Докато не се ограничи във всички български форуми да се пише задължително на кирилица, няма да се оправи младото поколение. Интересен ми стана коментара с онази, която пишела само "официалните документи" на кирилица. Но определено всички учат английски, защото е най-лесен. И вместо да напишат някоя друга буква с клавиатурата, или използват него или някакви *** съкращения от порядъка "k si, kpr, n6t" и други подобни. А това , че си от село не те прави по глупав от другите.

63

Анонимен

преди 11 години

Само вижте във Феса, младите , а и не само всичко е на латинеца, язък! Дали има някой англичанин да пише на БГ.

62

Анонимен

преди 11 години

Реално, ако се замислим, всичко Българско към днешна дата е заплашено!

61

Анонимен

преди 11 години

Що бе, за разлика от преди 5 години (и особено отпреди 10) доста хора (макар това да включва и неграмотниците, но те са друга тема) доста хора се научиха да пишат на кирилица. Преди 10 години дори големи фирми в мейлите пишеха на маймуница, въпреки че имаше кирилизатори още тогава. Харесва ми и недопускането на маймуница в коментарите на повечето сайтове. А *** английски с 200 думи на кръст е просто фаст-фууд език, всички го ползват,защото е елементарен. Не може да замени никога Българския

60

яаовня

преди 11 години

Я, бързо да започвате да учите турски!А, сеирджи чок, ама алъш вериш йок!

59

do 63

преди 11 години

Да бе ще изчезне ама само в твоя болен, или по скоро платен мозък ! Я вари напиши в хърватски сайт например ,или шведски че езикът им ще изчезне ?*** и *** ...

58

обективен

преди 11 години

Обединението на Европа неминуемо ще доведе до изчезването на повечето от изброените (застрашени) езици. Статията го казва в по- мека форма.."дигиталната епоха", но реалността е, че в една държава място за 1001 езика просто няма! Това е положението.

57

Анонимен

преди 11 години

"О неразумни и юроде! Защо се срамуваш да се наречеш българин и не четеш, и не говориш на своя език?"Та така, 3-4 века по-късно пак сме на същото положение. Непрекъснато парадираме какви сме патриоти, колко много обичаме България, как ценим красотите й... А накрая пишем на "маймуница". Егати родолюбците, няма що.

56

Инкогнито

преди 11 години

До ъ: Поредният неразбрал. работа, драги ми господине, е на софтуерните компании, които, обаче, предпочитат да се съсредоточат върху истински печеливши проекти, а не да правят кеф на *** от днес.бг

55

ъ

преди 11 години

А от Института за български език за какво получават заплати, макар и - скромни? За да изследват говора на българското малцинство в Австралия, Париж и Хонолулу? Койтрябва да ги разработва тези електронни ресурси? Не били специалисти? Ами като не са...

54

123

преди 11 години

Да пишеш на маймуница е все едно да се опитваш да отвориш бутилка вино с чук... Не, че няма да се получи ако се използва дръжката ( за да се набута тапата ), ама нещо не е съвсем както трябва.. нали?

53

Анонимен

преди 11 години

до 33 какво подстрекаваш хората бе миризлив *** такъв,да вземеш да си ходиш там от където си дошъл от чукарите.като си толкова ербап защо не се върнеш да видиш как ще ти напълнят *** с олово

52

Инкогнито

преди 11 години

До maimun (54): точно това е идеята. определено надали има някой българин, който да намира цапаниците ти за опит за "лесна комуникация".

51

Инкогнито

преди 11 години

Колко от вас прочетоха статията, дървени философи такива? изобщо разбрахте ли за какво става въпрос? Не, нали? :)))))

50

maimun

преди 11 години

ne moga da razbera, za6to iskate da se pi6e na b1lgarski v komentarite? ideqta na itnernet ne e li lesna komunikaciq? 6te pi6a грамотно и изискано, no samo kogato pi6a oficialni dokumenti ili si 4atq s princa na monaco.. e*ahti poppoznite tipove.. tova 4e pi6ete na kirilica ne vi pravi gramotni..

49

do 48

преди 11 години

Напротив , вярно е че българският език е много богат ! Просто в наши дни , ако използваш стари думи и изрази , те ОБЯВЯВАТ ОФИЦИАЛНО за "селянин", "провинциалист цапащ красивата ни столица", "дегеец", ако си от северозапада ,"миекащ гагаузин"-североизтока или "мръсно маке" ако си от югозапада ! Както и ра разбира се "мръсен дървен шоп", ако си софиянец ...