39

Анонимен

преди 11 години

Не слушайте банкерите. Теглете кредити само за бизнес. По-добре да си отвориш собствена кръчма, отколкото да дадеш 150 000 за итонг в манастирски ливади и да платиш още 200 000 лв лихви.Гладен кръчмар няма - гладни пенсионери колко щеш!

38

До непарижанина

преди 11 години

seloger/immobilier/achat/immo-paris-75/bien-appartement/Ето ти сайт да си направиш справка с цените. Иначе се разполагай тогава в гетата :) Аз на най-хубавото място в София сега си купих жилище за 700 евро на метър. Което съпоставимо с Париж на такова място е поне 20 пъти по-евтино. Ако го намериш на далавера.

37

До 41

преди 11 години

Алчността и политиката изиграха своята роля за надуването на имотния балон. Е - баницата свърши. Да чакаш това да се повтори е все едно да чакаш хората да си вкарат всичките пари в пирамиди като през 1995-та. Просто няма как да се случи. Имотния пазар ще гръмне и цените ще се определят от търсенето, а не както е в момента изкуствено да се държи висока продажна цена, а сделките да се сключват с 50% отстъпка. Неизбежно е.

36

Анонимен

преди 11 години

Заем, но не на всяка цена. Направиш ли си добре сметката, рискът е минимален. 10 години плащах наем и за съжаление не отговарях на изискванията на банките за заем , иначе вече щях да съм го изплатил. По-добре да изплатиш едно заемче докато си млад, че като одрътееш, плащането на наеми вече няма да ви се струва лесно.

35

До 38

преди 11 години

Остави макроикономиката на страна. Аз също съм икономист със стаж, но ми кажи взе ли под внимание 2 много важни фактора: 1) Алчност 2) Политика Аз преди много време се убедих, и продължавам всеки ден, че колкото и да е наука икономиката, това дето го пише в дебелите книги почти винаги не е така в реалния живот. .

34

Анонимен

преди 11 години

в държава с - 1 000 000 емигранти на всеки 10 години.- 2 500 000 пенсионери- 1 000 000 ***- 300 000 свободни жилища в столицата СофияТИ ГАРАНТИРАМ ЧЕ ЦЕНИТЕ НА НАЕМИТЕ И ИМОТИТЕ ЩЕ ПАДАТ. Без значение дали държавата се казва България или Патагония, при тези макроикономически показатели тенденцията е ясна и само една - срив на имотния пазар и точка по въпроса.Икономикса е наука, няма 6-5.

33

Анонимен

преди 11 години

Въпросът в статията е доста точно формулиран "Какво в крайна сметка да е самоучастието ни?"...Noment

32

Анонимен

преди 11 години

аз работя като програмист и взимам от 3 до 9 000 лева на месец, ама 100 000 лева излишни за лихви нямам!!! И то за някаква пълна ***, строена от български "майстори" през строителния бум, с кален гьол отпреде вместо улица - няма шанс!!! В Австрия тия кредити са с по 1.5% фиксирана за целия период лихва, а цените са същите като в БГ. Трябва да си болен мозък да се вържеш на схемите на българските банДи, пардон банки...

31

до 32

преди 11 години

За съжаление не съм банкер. Когато ти ми гарантираш - че наема няма да се увеличи след 2 години - че след 2 години няма да те изгонят от квартирата - че след 2 години ще съм жив, ха ха . В пазарната икономика няма нищо сигурно и гарантирано, единствено данъците и смъртта.

30

kiri

преди 11 години

РАБОТЯ КАТО ПРОДАВА4 И ВЗЕМАМ 300лв ЗАПЛАТА. КАКВО ТРЯБВА ДА РАБОТИШ ТА ДА ВЗЕМАШ 2000лв И ДА СИ ПОЗВОЛИШ СОПСТВЕН ДОМ/

29

Анонимен

преди 11 години

До 31 - господин банкер - Как ще ми гарантираш, че тоя наем няма да падне двойно след 2 години?Как ще ми гарантираш, че тоя апартамент няма да струва 2 пъти по-малко след 2 години? Как ще ми гарантираш, че вноската ми по кредита няма да се увеличи двойно след 2 години?Щото точно това сле случи откакто почна кризата и според мен тепърва предстои огромен срив!

28

Анонимен

преди 11 години

Друго правило е, че ако вноската ти е близка до наема, няма какво да се колебаеш - взимаш заемчето и оставяш хазайна гладен :) В тая криза, хазаите си правят оглушки, особено на заварено положение, и не свалят наемите. На моите им го забих, заема е колкото наема и им казах сбогом. Вече 5 човека идват на оглед и бягат - не им се дават парите дето аз давах. Парите дадени за наем са хвърлени на вятъра.

27

Анонимен

преди 11 години

Само като любопитен факт да кажа, че в Париж 1 кв.м. е 10 000 евро. А тук чух в един малък град двустаен с гараж за толкова.Но за да сравняваме столиците-това е 10 пъти разлика, а заплатите им не чак толкова по-големи.Това относно мислите, че там небето е по-синьо:)Позната от Италия например ми каза как са били много заможни - с 2 апартамента и вила, но мъжа и като се разболял продали всичко без единия апартамент. И ще я цитирам:"българите си мислите,че там ни бутат пари в джобовете на улицата"

26

Анонимен

преди 11 години

Правилото е -колкото се може по-малко от банка, по добре яж известно време върху кофа и спи на земята, отколко да ставаш роб за кажи речи цял живот на четри стени.

25

Клуб 200 Евро

преди 11 години

Всичко над 200 евро е пладнешки грабеж от алчни строители , брокери и банкери. Разкатаха живота на народеца. За гнусен град като София в мизерна държава на гъ..на географията с 30 % безработни и 200 евро е много

24

роки

преди 11 години

#21,приключва, да, но най-често по следния начин: плащаш увиличената си вноска, докато можеш, после в един момент вече не можеш, после банката ти взема имота, оставаш на улицата, като продължаваш да дължиш все още голяма част от кредита, запорирали са сметките ти и заплатата, а междувременно си изплатил хиляди евро лихва и много малка част от главницата. Накрая нито имаш апартамент, нито получаваш цялата си заплата и продължаваш да дължиш, докато си жив, общо взето. На печелившите честито.

23

Анонимен

преди 11 години

Аз лично успях да събера 2/3 от парите за жилище на 33 години :) 1/3 от родителите ми. Не ми достигаха 10 000 лв. От банката ми поискаха да върна 18000 за 5 години. Но успях да ги събера от приятели като на някои ще им върна +10%. И аз печеля, и те ще спечелят. Но предполагам тук зависи какъв тип човек си - ако си добър,даряваш,помагаш и хората ти помагат. Ако си мрънкало, лош човек или и все гледащ да емигрираш - хората те изоставят :)

22

Шарен Шаран

преди 11 години

Ей , не се спряха да търсят лапнишарани да ги набутат.

21

Анонимен

преди 11 години

Този балон с кредитите и жилищата се пукна.Онзи ден го закараха при най-добрия вулканизатор, обаче и той каза, че нищо няма да стане.По- добре било да се изхвърли и да види от къде ще се намерят свежи пари да се закупи нов.

20

Анонимен

преди 11 години

СДо 14 - почваш на 500 лева вноска, после изведнъж вноската става 580, после 620...700 и тн.През това време цените на апартаменти и квартири падат...и падат...вече тоя апартамент дето го изплащаш не струва и половината пари, които си дал. Не можеш да излезеш да бачкаш в чужбина за да си избиеш парите, щото мутрите не те пускат вече и накрая си казваш "Аз що не ви..." и всичко приключва по един или друг начин....