130

Сокол

преди 11 години

Статията спокойно може да бъде озаглавена и "Повечето българи са мързеливи и не искат да учат, дори и чужди езици":))

129

КИРИЛ СОФИЙСКИ

преди 11 години

ЗНАНИЕТО НА ЕДИН ЧУЖД ЕЗИК В ПОВЕЧЕ Е МНОГО ПОЛЕЗНО НЕЩО! ЕДИН ДОПЪЛНИТЕЛЕН ПРОЗОРЕЦ ЗА СВЕТЛИНАТА НА СВЕТА. НО ПОЛИТИКАТА ПРЕДИ ЗА РУСИЗАЦИЯ ,СЕГА ЗА ВЕЛИКОБРИТАНИЗАЦИЯ И АМЕРИКАНИЗАЦИЯ НА ЕЗИКА НИ Е ЛОШО НЕЩО. ЛИПСАТА НА НАЦИОНАЛНО ДОСТОИНСТВО СЪЩО.КАКТО НИЕ СЕ СТРЕМИМ ДА УЧИМ ,ЧУЖДИ ЕЗИЦИ ЗА ДА СМЕ В КРАК С ВРЕМЕТО И ПРОСТРАНСТВОТО,КОГАТО СМЕ НА ГОСТИ ПО СВЕТА, ЩО ЛИ И РАЗНИТЕ *** ОТ АМЕРИКА, АФРИКА И СЕВЕРНА ЕВРОПА ,ДА НЕ СЕ НАПЪНАТ И ПОНАУЧАТ ЕЗИКА НИ !

128

Анонимен

преди 11 години

"Повече от половината българи не говорят чужд език"то в Германия, Италия, Испания, Англия и т.н. говорят по няколко, така ли?

127

ЕС

преди 11 години

Разни емигрантчета се напъват да покажат колко са успели в чужбина, но като чета неграмотните им коментари няма как да им повярвам, че са нещо повече от прислуга. Нито българския език владеят, нито чуждия. Дори няколко изречения не могат да напишат без граматически грешки.

126

Анонимен

преди 11 години

Солидарен съм с този, който пише, че да бъдеш образован и знаещ, да имаш професионализъм и опит, самостоянелно мислене и други качества, е най-големият минус! В моето поколение такива бяха неистово атакувани от посредствените и неспособните, които най-после взеха връх днес. Ясно е, че България не върви напред за това, че никой не си е на мястото. Няма правила, за да може да се използва потенциала на можещите и знаещите. И това е нарочно. Дивото крадене е присъщо на примитивизма.

125

Уорлик

преди 11 години

Аз не държа компаньонките ми да знаят чужд език. Далеч по-важни са други техни качества!

124

Анонимен

преди 11 години

Двама полицай с патрулка. До тях спира чужда кола и водача пита: Do you speak enlish ?- мълчание . Онзи пак: Парла италиано ? - Отговор няма. След което задава същия въпрос на немски френски и испански. Нашите хора мълчат и вдигат рамене. Накрая обезсърчения чужд турист пали и заминава. Единия от полицаите казва на другия: Виде ли тоя колко езика знаеше ! А колегата му отвръща - И кво , пак не можа да се оправи !!!

123

Бай Трендо

преди 11 години

Вярно е написаното от 146. Итересно, какви чужди езици се изучават в средните и висшите училища във Великобритания например? Колко часа седмично и има ли изучавани такива, които за писменост използват кирилицата?

122

Анонимен

преди 11 години

Да се забрани българския език в училищата итака щат не щат децата ще научат атнглийския

121

rumplam

преди 11 години

На българите е отредено да бъдат слуги в европейският съюз,то затова и писаниятаще бъдат все в този дух.Няма да забравя как преди време в Германия една интелигентнагерманка ми риташе куфара,а аз и се молех на английски,на немски , и накрая и показах един български юмрук,та ме разбра горката най накрая.Няма що много са напред с езиците.Няма да стане от българина слуга.Турците преди време се опитаха,после руснаците ,сега и западно европейците.

120

Анонимен

преди 11 години

Ако такова проучване се направи само с българското население, резултатите ще са други. Наскоро имаше статия от един англичанин, живеещ в България, неговото мнение беше различно от това в статията.

119

Анонимен

преди 11 години

То в *** влдеенето на чужд език и наличието на интелект е минус , отколкото плюс.Населението масово е изпростяващо и неграмотно.Наскоро имах случай да бъда на интервю за работа в малък град в северна България , където в предприятето сигурно поне 50 % от работниците бяха роми.Без да се има предвид, че провеждащите интервюто бяха ***, като слонски ***.Затова отдавна съм се отказал да се боря с прости и нахални индивиди в рая пропаднала държава по всички нива.

118

*

преди 11 години

Като се има предвид , че по-голямата част от народа знаем руски и македонски , разбираме без преводач сръбски и украински и в училище учим по 2 чужди езика . Тази статия ми се струва малко тенденциозна . Като за шести език някой може до му дойде в повече ... Но явно в тази анкета не са участвали роми тъй като те 3 езика ги говорят и без да ходят на училище

117

Бон жуар

преди 11 години

Използвам думите "бон жуар" за име на коментара си. Чух тези думи от устата на нашия премиер миналата година. Предполагам, че доц. Борисов е искал да поздрави едновременно с " добър ден - добър вечер". Умен е ! Впечатли ме. Той обогати френския език. Днес всички французи масово се поздравяват по улиците с " bonne jouаrnée Borisoff ". Защо да не го правим и ние ?

116

_Ястреб_

преди 11 години

Че то повече от половината българ(к)и не могат да говорят и пишат грамотно дори майчиния си български език. За справка - коментарите отдолу! Само една абитуриентка взела пълни 100 - - забележете! - по български език и литература ... в България!! Мале-мале, ко ли язе рукам!? ;-))

115

Името

преди 11 години

И това вече си е малко прекалено, обаче като се абстрахираме от няколкот останали професии в тоя свят които в които малко или много в действителност трябва да бъдеш въведен от друг човек с вече изграден опит в това което прави. Повечето университети ме удивяват. Каква им е концепцията изобщо. Даваш реални пари за да може някви не реализирани дъртаци да ти обясняват после как теоретично ще вадиш други теоретични пари, аре сектир. Писна ми мега зверски от всичко.

114

Името

преди 11 години

Ей така щото ми е скучно: Учебниците в тая страна не проверяват дали владееш материята която ти се преподава, а дали си си научил урока. Пример: В английския език думите имат маса значение, а и няколко начина по които да се каже 1 и също нещо. Ако на контролна преведеш обаче 1 дума не така както е преведена в учебника, ако и да си прав - (минус) от резултата. Защо? Защото не си направил това което се иска от теб, а не защото не можеш това което се иска от теб .!.

113

Анонимен

преди 11 години

На база опит мога да твърдя, че българите се справят безупречно в чужбина. Работя още с италианци и руснаци, по-голямата част от които са напълно безпомощни в Испания.

112

до 135

преди 11 години

Schutztaffel - ха, ха, ха! Каква е тази маса, бе?Сигурно си имал предвид Schutzstaffel - охранителен отряд, организацията на есесовците.Момче, ти нито българския език владееш, нито немския!

111

Чудно...

преди 11 години

Чудно ми е откъде идва този висок процент на чуждоезикова грамотност в ЕС... Дали защото всички англичани владеят втори език?... Дали заради французите и испанците, които са полиглоти от край време?... Заради немците ли? Или италианците... Може пък да е заради руснаците... Те мужиците си общуват с бутилката на френски.Май ми намирисва пак на някакво перверзно самобичуване. Май пак, някакви псевдоинтелектуалци, жертви на ограмотяването се опитват да вменяват несъществуващи проблеми.