82

Охранител

преди 12 години

Стига сте спорили! Гордейте сте, че сте БЪЛГАРИ! Гордейте се с постиженията в писмото, четмото, компютрите, робота, гайдата ако щете...България ке пребъде!!!

81

Анонимен

преди 12 години

Абе каква е тая копска азбука.Че то си е почти на 100 % гръцка азбука.А че българската е взаимствана и от други, няма мачин да е друго яче.Тя и гръцката е взаимствана от финикийската."Нищо ново под слънцето."

80

Охранител

преди 12 години

Добре де...и какво доказва прабългарският знак IYI, след като тук говорим за един доста по-късен момент в историята...след приемане на християнството, което между другото е станало възможно благодарение точно на нас и в Русия...

79

КАША

преди 12 години

ОХХХ....Имах предвид за "прабългарската" РОЗЕТА ОТ ПЛИСКА, открита през 1961 г.

78

каша

преди 12 години

Още нещо в допълнение, за да се забърка дискусията ни още повече: Не разчетеният /ужким/ "рунически прабългарски надпис" и "прабългарски" знак IYI, всъщност над 80% графемите му съвпадат с пределинското балканско-егейско писмо на линеарите /палеобалканско-критско писмо/ - Линеар А (около 1450 г. пр. н.е.) и Линеар Б (13 век пр.н.е.). А "прабългарски" знак IYI е се среща на древни вонети, сечени в Мала Азия и дори на такива с изображението на Александър Македонски.И чичко ви Гугъл ще потвърди

77

Анонимен

преди 12 години

Има букви в българският, които нямат еквивалент в копският.Те откъде са се взели?

76

Охранител

преди 12 години

БЪЛГАРИ, гордейте се с всичко постигнато от нас!!!

75

Охранител

преди 12 години

Братята маже и да не са българи, но ние сме тези, които са приложили и разпространили делото им!!!

74

Охранител

преди 12 години

Не просто и ний сме дали нещо на света, а НИЕ СМЕ ДАЛИ СТРАШНО МНОГО НА СВЕТА!!! БЪЛГАРИЯ ще пребъде...българите също!!!

73

до кочо

преди 12 години

"Защо тогава казваме, че братята са създали българската азбука. Аз много честосъм си задавал този въпрос. "Има две възможности:(1) всички ръкописи с копска азбука да са фалшифицирани от великите сили на запад с цел да омаловажат българския принос за създаването на кирилицата. (2) всички археологически находски с коптска азбука са оригинални, и някой си е измислил българската история, с цел промиване на мозъци. Как е възможно ли? - обърнете се за справка към братята македонци!

72

обективен

преди 12 години

коптската азбука е от елинистическия период, и вековете до четвърти- пети век след Христа, тогава ПЪК е разцвета на християнството в Северен Египет!

71

обективен

преди 12 години

коптската азбука е от елинистическия период, тогава е разцвета на християнството в Северен Египет. Българите пък са писали с гръцки букви още от самото начало на българската държава през 7 век, всички известни "прабългарски" надписи и колони са на гръцки език. След неуспеха на глаголицата, главно заради сложната и графична система се връщат гръцките букви, т. нар "кирилица". В общи линии така стоят нещата и още нещо самата глаголица е предназначена за Моравия, но и там изчезва до към 10- 11 век

70

кочо

преди 12 години

Прочетох всичко до тук. Просто вече съм объркан. Коя е истината. Глаголицата - нищо общо скирилицата. Защо тогава казваме, че братята са създали българската азбука. Аз много честосъм си задавал този въпрос. Трябва най-после да се изясни голата истина и да се даде всекиму заслугата. Как исторически се е стигнало до окончателното заключение,че кирилицатае създадена от братята Кирил и Методий,та вече толкова години се твърди и чества едно исъщо ?

69

до тихата стъпка

преди 12 години

цитат от Уикипедия "Коптската азбука е азбука, използвана за записване на коптски език. Азбуката произлиза и е изцяло базирана на гръцката азбука, но съдържа няколко допълнителни букви за звуците в коптския, които не съществуват в гръцкия. "И за да сме абсолютно точни, само 7 от 31 букви в коптската азбука са различни от тези в гръцката азбука. От тези 7, четири са "кирилските" (?!) ш, щ, ч, ь които липсват в гръцката азбука.

68

обективен

преди 12 години

до sutursuyusarmsaklasaПроблема е в това, че всъщност няма НИЩО ИЗМИСЛЕНО, а взаимствано и КОМПИЛИРАНО с оглед ромейската политика. Ти реално не пишеш на "измислена" от някой "славянска" азбука, защото първо няма етнос славяни и второ в основата пък на гръцката стои финикийската азбука.

67

от номер 81

преди 12 години

Ако прочетете статията в Уикипедия "Коптска азбука" ще разберете че коптската азбука е използвана в Египет през 3-4 век, далече преди създаването на Българската държава през 681 г. А който може да брои, че види че 21 от буквите са кирилица. Смехотворно е да казваме че кирилицата е "българско произведение" и измислена от Кирил и Методий, защото това твърдение е подобно на макендонската пропаганда че те са едва ли не потмците на Александър Македонски.

66

sutursuyusarmsaklasa

преди 12 години

Ако не бяха тези хора, които сега тук някои разбирачи, се опитват да омаловажат, сега щяхте само "мууу, мууу" да мучите.То и сега си мучите де.Тя азбуката не е създадена за вас.Създадена е за други хора.И моля ви пишета на копски или някакъв дръг език.Или си измислете своя азбука и пишете на нея.Измислете и нова математика, химия, физика, биология и т.н.

65

от номер 81

преди 12 години

"Прав си определено приликата с коптската азбука е прекалено голяма за да е съвпадение. "Съвсем доскоро си мислех че българската азбука е копирана от гръцката, и няма никаква връзка с глаголицата, но благодарение на това че прочетох коментара на номер 75, видях че 70% (21 от 30 букви) от българската азбука е коптска азбука, която от своя страна е несъмнено видоизменена гръцка азбука.

64

от номер 81

преди 12 години

"Факт е, че Кирил и Методий не са българи, нито са измислили кирилицата, но са измислили първообраза й (глаголица)"Добре че има и разумни хора в този форум като номер 75, които да зададат въпроса "Какъв първообраз??" Визуално няма една буква да съвпада. Аз не живея в България в момента, и не съм историк, но искам да споделя че хората на запад и в Америка живеят добре защото не казват на черното бяло. Истината се проверява с доказателства, а не с биене в гърдите че ние сме българи и така трябва

63

Анонимен

преди 12 години

Гледах празника по БНТ, но грозно впечатление ми направи следното. Докато някой четеше слово, една трътка от официалните лица в бяло костюмче изтърва хартиеното си знаменце /българското!/ и не си направи труда да го вдигне. Грозна картина, че се наложи Фандъкова да направи няколко крачки, да се наведе пред тьотката, да го вземе и да ѝ го подаде. Грозно! След церемонията Цецка хвана за ръка въпросната персона в бяло и тръгнаха като първи дружки. "Бялата" била рускиня от официална делегация. Срам!