61

до svetus

преди 12 години

Всичките тези глупости, които си написал са плод на пренаписаната българска история. История писана от анти-българи. Всички като теб както нарекох в предишния си пост " "авторитет" като теб или останалите ни уж историци" учат на базата на лъжи наложени на България от Турция и Европа. По измислени учебници писани от анти-българи. Виските ти термини и твърдения се крепят на такива учебници. Мен не можеш да ме убедиш, че е било "присъствие". Най много да промиеш мозъка на някой ученик.

60

до sevtus

преди 12 години

Как може една цяла държава да e собственост на друга държава като вещ?

59

до sevtus

преди 12 години

"Неразрешен до сега, в изучаване на същността на робството, си остава проблема с липсата на разработаност на неговата научно-популярна класификация."Това прочете ли го?"Има и случаи на заробване на цяла една държава от друга държава."Това също ли го прочете?Как може дедна цяла държава да собственост на друга като вещ?Твоето определение за робство просто издиша.Смени си източниците на информация.

58

Анонимен

преди 12 години

интересно, че никой друг народ не нарича период от историята си "робство", "иго"..., което отново е достатъчно красноречив знак за превесът на емоцията над разума у българина :-)

57

sevtus

преди 12 години

Ами значи ти не отричаш същността на термина "робство", разбирано като превръщането на един човек в собственост на друг. Остава само да кажеш как точно това определение се съотнася към османското владичество. За научно-популярните интерпретации на понятието няма смисъл изобщо да се говори. Има научна разработеност, основана на факти. Другото са митове и легенди, родени в епоха, когато е било нужно да се повдигне националното самочувствие. Именно това е била ролята на Ботев и Вазов.

56

до sevtus

преди 12 години

Истината е, че говориш безумия и няма смисъл да се спори с теб.Робство исторически, това е система на устройството на обществото, където човек се явява собственост на друг човек (господар, робовладелец, хазяин) или държава. Неразрешен до сега, в изучаване на същността на робството, си остава проблема с липсата на разработаност на неговата научно-популярна класификация.Има и случаи на заробване на цяла една държава от друга държава.

55

sevtus

преди 12 години

Робите в САЩ са били собственост на робовладилците, а самите те - робите са лишени от право на собственост. Това са роби в истинския смисъл на думата. Българите не са били собственост на турците или на османската власт. Дори напротив, българите и другите християни сме имали онези права, които в онзи момент и в онази епоха се считат за неизменно качество на тогавашния свободен човек - право на собственост, и право на относителна религиозна и етническа свобода...

54

sevtus

преди 12 години

58, истината е, че ти липсват агументи, за да спориш. Съзнанието ти е наблъскано с митологеми и затова здравата човешка логика ти се изплъзва...

53

до sevtus 57 и 58

преди 12 години

Робството над българите е преди това на *** в САЩ. Така че, на който не му харесва да се нарича с истинската му дума - РОБСТВО да отиде и да се оплаче на САЩ да не използват тази дума за владеенето на ***. Когато Ботев, Вазов и т.н. са го наричали робство един "авторитет" като теб или останалите ни уж историци нямат правото да ни кажат как да го наричаме.Както се казваше в един филм "Историята се пише от тези, които бесят героите"

52

mee...

преди 12 години

добре, че мама и тате са ъвейлъбъл да разкарват 19-годишното отроче по махалици на матура.... а на диско/чалготека ескортирате ли го всеки път до знайни и незнайни кръчми по махали, паланки и квартали??? или то само си ги открива с чичко Гугъл и приятели???... :Р

51

след изпита

преди 12 години

Детето излезе. Възмутено е. Пълен отличник в най-елитното столично училище. Възмутен е от въпросите с отворен отговор и субективизма на отговорите, които са странни и извън контектста на изпита. За "под игото" рече, че откъсът е от част от романа, която не върши никаква работа.

50

до sevtus

преди 12 години

Като прочетох последните ти два поста и разбрах, че с теб няма смисъл да се спори.

49

sevtus

преди 12 години

Нека да не забравяме, че българите и останалите немюсюлмани в Османската империя сме имали право на църкви, училища, на религиозни свободи и права, които в тогавашна Европа за тогавашните времена са били безпрецедентни по своята широта. Та в Западна Европа през 16-17 век не е можело не просто да изповядваш друга религия свободно, но дори и хората от друго вероизповедание на християнската религия са подлагани на кланета.

48

sevtus

преди 12 години

55, няма такова нещо в науката като "има много видове....". В наукато си има точно определена терминология за всяко явление. Има си дефиниция за гравитацията, има си точно определение за синтаксис. Не може да си интерпретираме нещата както ни дойде само защото сме патриоти. Ако не сме били приравнени до вещи според османското законодателство в лицето на шериата и кануннамето, то тогава за робство по нашите ширини под управлението на султатните не може да се говори.

47

до sevtus

преди 12 години

Ами не знам защо ти си мислиш, че робството е точно това, което ти си мислиш...Робът е приравнен до вещ някъде, някога.Има много видове робство.Всички видове робство са с различни права за робите.Ако вземеш даже как са се държали турците към гърците и българите.Ами и там има разлика.Всички религиозни български книги са унищожени.Докато има запазени страшно много гръцки религиозни книги.А що се отнася до Сталин, той отваря църквите едва след като вижда какво прави Хитлер и как за отрицателно време стига до Москва.И принуден от обстоятелствата Сталин смегчава режима.Въобще през цялото време на комунизма в СССР комунистите вършат добри неща защото са принудени, а не защото са искали.Затова и СССР става велика империя (Макар да не може да достигне величието на Руската империя).

46

Въпрос

преди 12 години

Какво наричаме външно оценяване - оценяване на това, което децата ни са научили извън училище - по курсове и частни уроци в извън учебно време - най-често в събота и неделя? Това ли оценяваме днес - при седмокласниците и при дванайстокласниците - как върви урожаят, добра ли е събираемостта от помагала, курсове и уроци или трябва да се въведе още нещо, още някое изпитване, от което да жънем пари? Какво оценявате днес, Господа от министерството на образованието?

45

sevtus

преди 12 години

52, говориш неточности,меко казано.Като се почне от интерпретацията на понятието "робство", което в историята има един-единствен смисъл (робът е приравнен до вещ) и този смисъл НЕ намира своето осъществяване в петвековното ни владичество, премине се през "насаждането на чужда вяра насила" (при положение, че самата османска власт няма иконочически интерес от това) и се стигне до отворените от Хитлер църкви,които Сталин вече е отворил няколко дена след 22.06.1941 г.

44

Анонимен

преди 12 години

Окупация може да е само за кратък период от време.За дълъг период си е робство.Въобще това играенен със думите е много глупаво.Робството може да е всякакво.Сега сме под икономическо робство.Комунизма беше тоталитарно робство.А турското робство е било, духовно-религиозно (насаждане на чужда вяра насила), национално, икономическо, кръвно (еничарите) и т.н.Така, че си е било едно много тежко робство.А в завладените територии в СССР Хитлер отваря църкви, дава права на селяните (право на частна собственост).Затова в Украйна например го смятат за освободител.Пък и на негова страна се бият 2 млн. руснаци (РОА).

43

за есето

преди 12 години

"Есето" не поиска да се публикува наведнъж, затова се чете първо коментар 42, а след това 44. Този роман- "Под игото" се изучава 2 пъти - в 5-ти и в 12 клас. Чете се много трудно, текстът е тромав, пълен с остарели думи, които вече не се срещат в съвременния български език, не знам защо не се учи по история. Предполагам, че е имал своята роля и място за времето си, но в момента е със съмнителни литературни качества, по-скоро има, да го наречем, политическа значимост.

42

sevtus

преди 12 години

Но пък е редно да се признае, че имаме силни поети. Особено поколението - експресионисти след Първата световна война начело с Гео Милев са на световно равнище.