95

Анонимен

преди 12 години

Ако Гърция излезе от еврозоната, Германия и Франция няма да могат да си върнат заемите и парите отпуснати на Гърция. Единственият изход ще бъде Германия и Франция да приложат военна окупация на Гърция и да конфискуват гръцките имоти и пари.

94

до ЕС

преди 12 години

След 1989 г. България съсипа иконмиката си, образованието си, здравеопазването си, армията си и постоянно върви надолу. Къде виждаш движение нагоре при България. Преди 1989 г. Гърция получаваше значителни помощи от САЩ и ЕС, но след кризата от 2008-2009 г. помощите за Гърция значително намаляха и е естествено гърците да се бунтуват и гневят срещу спрените помощи от ЕС и САЩ и накрая ще си ги получат пак. За българите остава пак една гола вода.

93

малко история

преди 12 години

Гърците нямат опит в управлението на държава, тъй като преди 2500 г. Римската империя завладава земите им, след това са владени от османците. Държава имат едва от 180 г. Те винаги са били управлявани, а не са управлявали. Затова сега станаха протекторат на Германия, МВФ, ЕБ. Като следствие икономиката им се свива вече 6-та година и това ще продължи. Доходите им ще продължат да се свиват и ще станат най-бедната страна на ЕС. Това вече е било и пак ще стане.

92

работещ

преди 12 години

106, знаеш ли какво, разбирам, че обобщаваш (т.е. преувеличаваш мързела и тарикатлъка на гърците), но, ако общата ти теза - че са непродуктивни мързеливци, сравнени с другите в евросъюза, е вярна, то ЗНАЧИ СА В КРИЗА и то МНОГО ТЕЖКА.Моите впечатления от Гърция са по-меки, но ако ти си прав(а), вярно жална им майка и то СКОРО.

91

работещ

преди 12 години

Двамата, които водите "академичен" спор (дано грешно съм разбрал, че единият е преподавател, а другият може да му е студент), може ли така да се оплитате в азбучните истини?Парите естествено са И разменно средство, И стока. Та, при покупко-продажбата им (или разменянето им за други видове пари и активи, както ви е по-удобно) освен чисто икономическите параметри силно влияние имат и психологическите (малко ме е срам, че декламирам азбучни истини). Затова, динамаката на валутните пазари е силна.

90

ЕС

преди 12 години

Постоянното състояние на Гърция е фалит. От освобождаването им от Османската окупация през 1830 г. те фалират 6 пъти. Откак се вързаха за дойната европейска крава, те заживяха с пари назаем от Европа и се надяваха това да продължи вечно. Реалното състояние на гръцката икономика не позволява стандарта, който те си позволяваха. Българската и гръцката икономика на почти еднакви допреди 1944 г., но социализмът съсипа нашата икономика. Сега отново вървим нагоре, а гърците надолу - срещата е скоро.

89

1234

преди 12 години

Хора,стига сте ревали за тия гърци-работя на остров Санторини.Тук няма търговски обект,таверна или хотел в които да работят гърци.Само чужденци работят навсякъде.Гъчулята само спят и ядат и после в тоалетната-е това им е кризата тук.Който не вярва да дойде да види.Никаква криза нямат,само сиртаки и узаки.

88

до 102

преди 12 години

Печели точно затова, защото не се търгуват като стока, и валутните курсове нямат нищо общо с т.н. "стойност или цена на парите" и валутите не се търгуват те се обменят.

87

работещ

преди 12 години

77, описваш паритетно състояние на ВЪТРЕШНИТЕ пазари. Но, страната с 1000 долара среден доход на глава и двойни спрямо другата цени в доларово изражение има ПРЕДИМСТВОТО НА ДВОЙНА ПОКУПАТЕЛНА СПОСОБНАСТ КАТО МЕЖДУНАРОДЕН ПАЗАР (т.е., ако вътрешният и се насочи навън). Ако имаш предвид България и Гърция, то, съотношението може да е горе-долу вярно, но в ЕВРО. И да, гърците са 2 пъти по-добре като международен пазар.

86

Мечок от ЕС

преди 12 години

Господа византиици,кацата с меда се затваря,сега ходете в гората,Баба Меца ще ви дадено първо като ви.....................?? --Ха, ха, ха! Не Баба Меца, а един як, надървен Мечок ги чака гърците и който иска от меда, първо ..... отзад, отпред, в ушите,.... и мнооого работа!

85

До 98

преди 12 години

"да не говорим, че не се търгуват като стока" - защо не се поинтересуваш как Сорос печели за една нощ 1 млрд. долара и тогава да пак да коментираме дали валутите не се търгуват?

84

до 93

преди 12 години

Бил съм доста пъти в Гърция и не съм чул даже, на грък да са му спряли тока,че не го е платил--Не е вярно, спират им тока. През последните месеци стотици хиляди хора не могат да си плащат тока и на много от тях спират тока. Заедно със сметките за тока, те плащат и данъци. На много хора реалните доходи през последната година са паднали между 25 и 50 %. Доходите им разко намаляха, а данъците и цените се увеличиха.

83

До 96

преди 12 години

Ако лева не беше вързан с еврото, БНБ можеше да пуска на обръщение неограничено количество левове и изкуствено да го подцени или обратно да извади от обръщение определена маса от левове и да го оскъпи. По същия начин ако залеем пазара с даден вид стока, пазара ще реагира и нейната стойност ще намалее и обратно, ако има недостиг нейната стойност ще се покачи - същите принципи днес важат и за всички валути по света. Японска йена например е изкуствено подценена от японската централна банка.

82

До 96

преди 12 години

След като парите за теб не са стока, а просто пари защо има валутни курсове - те какво измерват. Мога ли аз да си купя долари, евро, йени и т.н.? И не днес нямаме златен или сребърен стандарт, ако дадене централна банка реши, че е целесъобразно тя може да пусне в обръщение напрактика неограничено количество от емитераната от нея валута, тогава пазара ще реагира и съответна валута ще се обезцени - това се нарича инфлация.

81

до 96

преди 12 години

Глупости, дори и не си наясно какво значи "стойност на парите", а да не говорим, че не се търгуват като стока, а глупоста че " Стойността им се определя от пазара в зависимост от търсенето и предлагането" просто няма да я коментирам ))))))Особен вид стока е златото, ценните книжа...................... но не и парите, те са средство за разплащане )))) да не е лошо да отделиш малко време и да прочетеш туй онуй :)))

80

до 79

преди 12 години

гърците се управят и го доказват!сами се освободиха от османско иго а не чакаха русия...--Ой, колко си неграмотен! Гърците не се Управят сами, а ги освобождават Велкиките сили - Русия, Франция и Англия. Руският флот разбива обединения флот на османците и егитпяните. Това позволява на френските експедиционни части да дебаркират на гръците земи и да изтласкат османските войски през 1828 г. През 1830 г за пръв път се създава държава Гърция, след хиляди години окупация от Рим и османците.

79

До 90

преди 12 години

Валутите /парите/ приятелю са стоки! Защо? Защото те се емитират /създават/ от централните банки и имат стойност. Валутите се търгуват както всяка друга стока на пазара. Стойността им се определя от пазара в зависимост от търсенето и предлагането, отново както всяка друга стока. Да валутите са особен вид стока.

78

dragko

преди 12 години

Тъй,че не зяпайте в чуждата паница ами си вижте своята.Бил съм доста пъти в Гърция и не съм чул даже, на грък да са му спряли тока,че не го е платил."От Витоша по-високо нема,и от Искъра по-дълбоко нема".Нъл тъй....?

77

dragko

преди 12 години

Чудно ми е,след като българите буквално слугуват на гърците/чистят им къщите,мият им кенефите,бършат пенсионерските им ***/и са готови на всичко срещу някой бакшиш,как може да злорадстват в момента,когато продължават с "творческата"си дейност там!?Колкото до животът на гръка-той получава почивка два пъти в годината,храни се по ресторанти,разполага винаги с парички за да прескочи до близки страни и да се изкефи на евтини специалитети и жени......Вкл.и пенсионерът!!!

76

до 87

преди 12 години

Парите не са особен вид стока :))) те служат за придобиване на стока, за разплащане между икономическите субект, за разплащене на дълг и за запас на стойност т.е. за съхранение на на богатство с цел бъдеща размяна :))) да и доларите също са пари:))) колкото и да не ти се вярва:)))) и служат точно за тези неща, които съм ти написал