294

баш майстора

преди 12 години

Бойко ще строи ЕЦ на газ. Това момче не е добре. Колко? ще струва тази ЕЦ и каква ще е цената на тока от нея. След като цената на газта расте непрекъснато и ще расте А и той ще се крати като петрола А тока от АЕЦ е постоянна Русия предлага да инвестира нашия дял при изгодна лихва Нима хамериканеца ще го даде без лихва. Да ама ще е от Хамерика Изнасяме сега евтиния ток от АЕЦ а ние плащаме 18 пъти по скъпия от хамериканската Марица- изток Ако беше бай Тошо да сме забравили че се е строило АЕЦ.

293

Анонимен

преди 12 години

#350 ***, Франция имат 58 реактора, Германия 25, и т.н. Във Франция 90% от енергията им е от аец, в Германия над половината и т.н. за другите страни - ВЕЛИКОБРИТАНИЯ ЩЕ СТРОИ ОСЕМ НОВИ АЕЦ!

292

Анонимен

преди 12 години

дзвер, аз съм за смяна на политиката със субсидия да стимулираме ВЕИ, тези за които говоря и без да бъдат стимулирани по този начин могат да бъдат много изгодни, там е разликата, а за ВЕЦ-овете, по-добре е да се стимулират ПАВЕЦ-ове, които да бъдат изравняващи мощности на другите, на които пък хубавото им е, че не зависят от вятър и слънце, а само от качеството на оборудването.

291

Анонимен

преди 12 години

350, Франция ли ще се откаже от АЕЦ или може би Турция, бъдещ член на ЕС, рано или късно, които строят 3 централи, а може би САЩ или Канада. Потреблението на електричество расте, а запасите на нефт и газ намаляват всеки изминат ден и то главоломно. Какво ще правиш след 20 години, ще се надяваш да има слънце и вятър, за да можеш да си пуснеш комп-а и да пишеш в някой форум ли?

290

дзвер

преди 12 години

до от 339/Достатъчно добре са стимулирани и тези ВЕИ-та.Цените са почти същите(само на малките ВЕЦ-ве са по-ниски).Най-скъпо се изкупува на прословутите екологични перки.Елементарно е-инвестираш и предлагаш цени на краен потребител.Не може с двойния аршин-за АЕЦ да е възможно най-ниска, а за екото- на майната си, че и изкуствено завишени.

289

Анонимен

преди 12 години

Ами кой нормален инвеститор ще влага пари в АЕЦ при условие, че страните една след друга започват да се отказват от (не)мирния атом. Кой може да им гарантира, че след 10 години няма да спрат всички атомни централи в света. Като казвам света нямам предвид Русия и Китай.

288

от 339

преди 12 години

дзвер, ВЕИ не е само ФВ, има и много други, някои от които дори не излизат толкова скъпо и могат да донесат огромни плюсове, ВЕЦ-овете до 10 МВт, също са, биогаз, биомаса, сметищен газ, това са една малка част, инвестициите в тях могат да не са големи, а ако се стимулира да се изграждат и на мястото на потребление, примерно чрез данъчни облекчения и т.н. могат да станат много привлекателни и изгодни, без да е необходимо всички да плащаме за това.

287

дзвер

преди 12 години

до до дзвер от 339/Прав си, но лобито на тези е силно(Цветелина).Ако беше истинска пазарна средата, ТЕЦ-Варна да не стои в резерв, а да произвежда...Ама ги порязаха с цена под себестойността на тока им.Много са далаверите на герберите.За това няма инвестиции в нито една сфера.

286

на 342

преди 12 години

Няма ли да ти е мъчно да изгубиш всичките си роднини и близки наведнаж?

285

до 335

преди 12 години

Дълбоко си неинформиран моето момче. RWE беше осъдена от екоорганизации в Германия за това, че е започнала строеж на АЕЦ в зона със сеизмична активност, при това проекта беше спрян и фирмата загуби поне милиард евро. Опарена от това RWE поръча собствена експертиза на площадката в Белене на германски институт. След като получиха резултатите избягаха като дявол от тамян от проекта. Вместо да поръчва безумно скъпи експертизи на HSBC, България можеше да плати на същия институт и да получи вече готовата експертиза, но тогава се сещаш какво би станало и с проекта АЕЦ Белене.

284

до дзвер от 339

преди 12 години

За ВЕИ съм напълно съгласен, че е един огромен обир, който пазарната икономика не би го позволил, но сега така си направихме закона, че RWE и всеки нормален инвеститор, вместо да инвестира в АЕЦ-а, да му е много по-добре да го направи във ВЕИ, все пак всяка компания гледа да печели, а не да извършва социалната политика на държавата. Ако наистина искахме да намалим консумацията и да не товарим потребителите, щеше да се вкарват много други мерки, а не най-скъпата в ЕС изкупна цена на ВЕИ

283

дзвер

преди 12 години

И пак висят "инвеститорите" на евтин ток."ФВ-те не са подходящи да задоволят изцяло нуждите на домакинството от ел.енергия на РАЗУМНА цена, а инвестиралия трябва да продава скъпия си ток на ЕРП-то и да ползва евтиния микс."Това го има във всеки бизнесплан за фотоволтаици.

282

На 328

преди 12 години

Глупостта не е чувство за хумор!Пише се съвеТска, полу-грамотен.

281

дзвер

преди 12 години

до до Распутин/Немат грижа ...ВЕИ-та са насреща.Там е страшна евтиния-само 715-750 лв/МВт без ДДС, та фотоволтаика да може да се изплати за 10-14г.Щото след това КПД-то отива на кино.И без това е 40-42%.Я да свалят цените до тези на ВЕЦ-а поне и да видим дали ще има мераклии.

280

Анонимен

преди 12 години

До 333 а ти нещо за световна финансова криза да си чувал.

279

до Распутин

преди 12 години

Първо инвеститора няма да "хакне едни 10 млрд. евро", защото участието е според дела. Второ RWE избягаха не защото проекта е калпав или губещ, а защото нямат сигурност в политическото управление на страната, както и всички инвеститори, които спират всякакви проекти в тази държава. Трето ако проекта беше оставен на НЕК, без да се меси държава щеше да е много по-напред от колкото сега,защото за всички е ясно, че е печеливш, макар и с по-дълготрайна възвращаемост,от колкото ако се инвестира във ВЕИ

278

дзвер

преди 12 години

Да добавя-уестингхаус цицаха от АЕЦ-а, по 300-340 млн$ на реактор за V и V.Сега че гепят цЕлото виме...

277

дзвер

преди 12 години

Що Боко изгони RWE? Знаеш ли?Ти би ли чакал с готови пари година или две и Тиквун да ти казва :"чакай, че нещо... па чакай още малко, че там едни зад океана не дават".Виж, че Уестингхаус са на цицата на Козлодуй и сега потриват ръчички, не ти ли е ясно...Усвоили някакви си N-стотин милиона и сега чакат вече милиард.

276

do 333

преди 12 години

Имаше инвеститор, но постоянната смяна на мнението на ББ го изгони, от там нататък никой нормален инвеститор няма да дойде, а ако не помниш инвеститора беше RWE една достатъчно мощна и авторитетна компания от Германия. Само да те попитам ако някой ти предложи да вложиш 1000 лв. в нещо, което може да го има, ама може и да го няма ще се съгласиш ли, особено ако решението зависи от този някой, а той няма мнение, защото това е положението с АЕЦ-а и инвеститорите.

275

До дзвер 326

преди 12 години

Дзверчо, ами то ако имаше и 2% файда от тая АЕЦ, те инвеститорите щяха да си счупят краката да искат да участват. Теб не те ли смущава факта, че не се появява никакъв инвеститор и ти задавал ли си си елементарния въпрос "Защо никой не иска да инвестира в АЕЦ Белене?". Накрая сигурно ще се появи някакъв никому непознат "западен" инвеститор от остров Ман, зад който ще стоят руски капитали и България ще литне в пропаста.