151

НА ВИ СА ТУРЦИЯ...

преди 12 години

Слава Севрюкова за България Пророчицата сочи пръстите на ръцете си: Два пъти по ей толкова правителства ще се сменят, докато се яви човек, който да не мисли единствено и само за собствения джоб. (Твърди се, че става дума за 14 правителства бел. Стопанина)Племето ни не ще погине е изпитанията. Знайте, онези, които останат и които ще дойдат после, все ще се зоват българи.Не бойте се, България никога няма да се изгуби от света, за разлика от други държави!

150

Анонимен

преди 12 години

Хектор: Стамболов е искал федерация с Турция а , но Султанът му е отказал с мотива , че ще му развалим държавата. А колкото за газовата връзка, ще купуваме Руски газ от Турция пак с посредници този път Мутренски.

149

Хектор

преди 12 години

Навремето Стамболов е искал да направим федерация със турция,този велик ДЪРЖАВНИК е прозрял още тогава че това за НАС е най-добрия вариант....сега е същото НО,вече трябва и внимателно да следим какво правят.......

148

Хехе

преди 12 години

"Ще изградим интерконекторната връзка за диверсификация с ТурцияЕ това ако е могъл да го изрече ,аз трамвай ставам! Интересно и как е било преведено на турски дословно или с вариации.

147

Българин

преди 12 години

Да живее Българо-Турската дружба ние сме два народа , които са роднини толкова века сме спали в едни черги не само сме спали но сме се и ..... ! Да се обединим в една държава .

146

antiES

преди 12 години

Тиквата премина към план Б,след като му стана ясно ,че от ЕС полза няма

145

Анонимен

преди 12 години

Само не можах да разбера дали ЕрДоганя е посрещнал Боко по джапанки???Пък и МАРАБА АСКЕР въобще не ми хареса.

144

Историята се понтаря

преди 12 години

Тинко Симов(1887 1935)Роден през 1887 г. в с. Българене в бедно селско семейство. Учи в родното си село и в гимназията в Ловеч. Тук в периода 1905-1906 г. се включва в марксическия кръжок на училището. Заради тази си дейност той е изключен от гимназията. Учи и в Габровската гимназия. Заминава за кратко време на работа в Америка. През 1919 г. участва и е един от основните организатори на Железничарската стачка. След стачката се завръща в родното си село, където е принуден да работи най-мръсната и зле платена работа. Бил е каменар, въглищар, дървар и пр. Непрестанно преследван от полицията. Преврата на 9 юни 1923 г. заварва Тинко Симов в Плевен. Той е арестуван от полицията и въдворен в с. Българене. Няколко пъти са правени опити да бъде убит, но той оцелява. На 23 ноември 1925 г. В името на народа ликвидира между селата Българене и Казачево славещия се с нечуваната си жестокост околийския началник Тифчев. Върху трупът му Тинко Симов закача лист хартия, на който има написана от него поетична епитафия-обръщение.* *Ето и текста на епитафията: Пътнико,Плюй, върху този труп и отмини. Отиди в близкото село и кажи, че тук е паднал убит от революционери най-големия злодей и садист на страната ни Кърджи Осман. Това адско изчадие, обитател на предизподнята и син на Луцифера обагри земята с кръвта си заради тежки престъпления. Пукота на карабините ни го деградираха и смъкнаха за винаги от жизненото поприще. И нека ехото на карабината и воя на дивите зверове в унисон със зимните бури се носи по пусти дъбрави и пее тъжен реквием за упокоение над самотните гробове на скъпи другари паднали за великия идеал на роба! Другари спете вечен покой. Ние отмъстихме за Вас.

143

Анонимен

преди 12 години

ПХЕНЯН Гладуваща Северна Корея обяви, че ще изстреля ракета, за да изведе сателит в чест на 100-годишнината на великия ръководител, основателя на КНДР Ким Ир Сен. Процъфтяваща България вдига цената на тока и парното, по повеление на Боко *** Великий... O tempora, o mores!О времена, о нрави!

142

Крпаличът

преди 12 години

Марийка отвори вратата и завика плачешката. Но само ековете отговаряха.- Ти стой навътре, воденчарко! Ти сега ще ни по трябаш - викна Емексизът(Боко ***) и я отведе навътре, за да не бяга, па тръгна към Топал Хасана(Дянкооглу Хаирсъзина).- Аман - крещеше отчаяно воденчарят, - помогнете, хора! Няма ли кой? Марийке, ела мари! - викаше той отчаяно и безсъзнателно просеше помощ от слабото дете.Краличът следеше досега неподвижен сцената, която се разиграваше отпреде му, краката му трепереха неестествено, косата му настръхваше и студени тръпки пъплеха под кожата му.Всичко това, що изпита и видя тая вечер, от Марковата къща дотука, беше така неочаквано и страшно, щото му се струваше, че е сън. Писъкът на куршумите по-напред и после трясъкът на гръмотевицата и сега ечеха в ушите му. Мислите му се замъглиха. От най-напред той помисли, че турците идеха за него и че съдбата му е решена. Убеждението за пълната си безпомощност уби всичката му енергия, остана му само толкова, колкото да се предаде в ръцете на турците, за да избави воденчаря от отговорност. Но когато се видя, че ще бъде зрител на много по-ужасно нещо, и когато чу, че воденчарят викаше Марийка на помощ, луд гняв и отчаяние запали кръвта му. Той досега не беше видял кръв, но турците му се видяха като мухи. Умора, слабост, колебание, всичко го остави. Ръката му машинално пресегна и взе брадвата; той машинално излезе из дупката си, машинално мина, като се сниши зад чувалите с жито; изправи се побледнял като мъртвец, спусна се въз Емексиза, който стоеше гърбом, и заби брадвата в тила му. Всичко това той извърши като насън. Турчинът(българският министър-председател) грухна на земята, без да гъкне.

141

до Патриот

преди 12 години

Кви комунисти бе *** , живял ли си през 70 те , 80 те , че да наричаш комунисти тези национални предатели , да ти поясня -тогава България не допускаше турско влияние - имаше турско робство и светини за нас българите , сега има турско присъствие , както и от СВЕТИНИТЕ ни останаха тръни и атракции . Такова национално предателство не е имало през цялата ни история - нямам идея къде е този народ , но явно е вярна максимата - ВСЕКИ НАРОД ЗАСЛУЖАВА СЪДБАТА СИ !!!

140

Анонимен

преди 12 години

Подир половина час цялата орда, победоносна, свирепа, демонически весела, излазяше из дола с Огняновата глава, набучена на прът. Докторовият череп, раздробен на късове от ножовете (най-първия удар - от куршум - сам докторът си беше нанесъл), не можеше да послужи за трофей. Също Радината глава беше оставена - по политическа причина вече: Тосун бей беше по-хитър от Тъмрашлията.Отзади носеха, натоварени на едни кола, убитите и ранените.С дивашки викове сганта дойде в града. Той беше по-пуст и по-мълчалив от едно парясано гробище. На мегданя побиха трофея.Само един човек се мяркаше там, като един призрак.Той беше ***.Като позна главата на любимия си Русияна, той вторачи яростни, безумни очи в нея и изригна, в един дъжд от плюнки, една колосална попръжня против Мохамеда и султана.Обесиха го на касапницата.Тоя луд беше единственият човек, който се осмели да протестира.

139

Анонимен

преди 12 години

През тая последня и няма прощавка, която трая само половина минута, Соколов един поддържаше сражението със стотина неприятели. Внезапно той се извърна и видя Рада... Тогава косата му настръхна, очите му запламтяха като на тигър и цял, без да се пази от нещо, показа се на входа, като напук на куршумите, па на най-чист турски език извика към ордата:- Кучета крастави! Скъпо ще изплащате всяка капка българска кръв! - и изпразни револвера си.Тълпата с нов бяс се устреми на непристъпната крепост, в която се преобърна разсипаната воденица. Един зверски рев, последван от нов дружен залп, процепи въздуха.- Ах! - изпъшка докторът и изпусна револвера.Един куршум му прониза дясната ръка. Неописуем ужас и отчаяние се изобрази по лицето му. Огнянов, който гърмеше в тълпата, също окървавеп вече, забележи това и попита:- Страдаш, брате?- Не, ами и последния патрон хвърлих, забравих...- Имам още два в моя револвер, вземи... - каза Огнянов и подаде оръжието си на Соколова. - Сега нека видят как умира един български апостол!Па като изтръгна големия ятаган из силяха на доктора, излезе из портата и се спусна в тълпата, като раздаваше ужасни удари наляво и надясно...

138

Честито на всички !

преди 12 години

Хайде, да са ни честити новите цени на горивата. От днес по 2,73 лв. за литър, а до Великден над 3.00 лв. Следва увеличение на цените на всички стоки, тъй като в последните три години не е имало такова.

137

Анонимен

преди 12 години

"В тия времена восташа разбойници многи, които се назоваха дехмокради- някуи бисипари, други сидисари, трети герберасти. Тия, герберастите, бяха най-върли разбойници. Водеше ги срашният Боко Тиквеникооглу Пишманкартоф, с байрактар паша Дянкооглу Кючук Пицарли и вярното му куче Цветанооглу Ибрахим Шериф ага. Изгориха села много и дойдоха на село в неделю месопустную, и оловиха много человеци и обраха и изгориха цал ***..."Из летописа на поп Йовча, за историята на *** древна държава, изчезнала в началото на 21 век.

136

антипатриот

преди 12 години

Патриот ти си яж историята.Народа е гладен а без бизнес няма хранъ,а без хранъ няма борбъ

135

Патриот

преди 12 години

Турците за 500 г. не смазаха духа на Българите толкова , колкото комунистите за 45 г.

134

И ловец,и рибар

преди 12 години

Похвално е ,че ще има съвместни проекти.Стига сме гонили дивото докато питомното ни е на крака.Франция е воювала векове с германци но сега дърпат заедно конците на половината свят

133

Анонимен

преди 12 години

na balkanite trebva da se sazdade konfederacia,si4ki sasedi da se obedinat i da si pomagat.ne6to kato balkanski sajuz.nema musulmani ,nema hristijani.tam e bada6teto

132

do 176

преди 12 години

..greek terminator,but..*** ...NE?