29

до 22

преди 12 години

Всичко в бизнеса е да имаш идея, блестящ и доверен счетоводител и финансист и хора, които да ти вършат работа. Движението на фин.средства във фирмата не се свежда само до заплати и осигуровки на персонала, просто съм посочила най-често срещаните.Например с ваучерите за храна фирмите си спестяват разходи, като обаче 40 или 60лв. от заплатите на хората ги дават под формата на ваучери, да но много не са съгласни вместо 420 лв. нето, да вземат 380лв. + 40лв. ваучери.

28

Анонимен

преди 12 години

Ролята на правителството в понижаване обема на сивата икономика е проста : проверки до дупка и наказания до откат !

27

Гошо Пернишкия

преди 12 години

След новите измислици на правителството и аз бавно, но сигурно минавам в сивата икономика. И не ме гризе съвестта, имам две деца да храня!

26

Анонимен

преди 12 години

Българския експерт е странно същество-малко като кучето,повърти се,повърти се около кланицата и си турне етикет експерт-касапин.

25

Анонимен

преди 12 години

2410 мил сега и 600 лева този месец е много добър резултат. Виж, ако в продължение на година, този резултат се запази, значи не ставаш за бизнес - не си направил сметката добре.

24

до 21

преди 12 години

Защо реши, че аз го мисля, препоръчвам или правя така, просто го казвам като човек, който се занимава с такива неща, колко е нормално да се спечели при положение обаче, че имаш пазар, ако нямаш (както е в момента) си на загуба, и за да се спасят фирмите прибягват до сивия сектор иначе съкращения, фалит и др. такива неща.А дали ще получаваш повече от шефа,това зависи от бранша,например не можеш да вложиш 10мил. в завод и да изкарваш 600лв. на месец :-) ти би ли го направил?

23

Анонимен

преди 12 години

В България всичко е сива икономика.По-скоро ще се свие икономиката на светло още,след промените от правителството.И второто в България мнението на експертите е от днес за вчера,а е толкова експертно,че важи от Витоша до Искър.

22

Анонимен

преди 12 години

19В моя бранш, за последните 10 години не съм работил във фирма, която да не е спазвала законите по отношение на заплати, бонуси. Получавам точно това което пише в договора, бонусите са вписани в фиша ми и се плащат данъци и върху тях. Пликове не съм виждал от 10 години. Всичко е по банков път. Колко за печалбата и заплатите на бонусите, .... това е съвсем друга тема

21

до 19

преди 12 години

"Ако вие имате бизнес и служители, мога да ви кажа, че спазвайки сега действащите закони,може работниците ви да получават по-голяма заплата, отколкото вие печалба в края на месеца."Всъщност няма нищо ненормално наемния работник да изкарва повече от шефа си. Това в нормалния свят де. Тук мисленето е като твоето, затова и резултатите са очевидни.

20

Анонимен

преди 12 години

Еми какво правят мутрите най-добре, дори когато са управници?РЕКЕТ И НАСИЛИЕ!какво има за чудене...

19

до 17

преди 12 години

Всички са част от сивия сектор,като започнеш от коледните бонуси(в повечето фирми те се дават в плик и в/у тях няма данъци, а би трябвало поне по закон), минеш през осигуровките, сезонните работници, чалга и други изпълнители, и т.н. Аз лично не знам нито една фирма в БГ оято да е напълно изрядна във всичко.Ако вие имате бизнес и служители, мога да ви кажа, че спазвайки сега действащите закони,може работниците ви да получават по-голяма заплата, отколкото вие печалба в края на месеца.

18

Анонимен

преди 12 години

е тя кято цяло икомониката е в спад, така че пропорционално на тоя спад е и всичко останалос това ще се прочуем , експерт до експерта, имаме уникалната мазохистична склонност все да си избираме мозъци

17

Анонимен

преди 12 години

Тези, които са в сивата икономика са 95% от продаващите на сергии (пазарите примерно). Касови бележки там няма. Горе долу толкова са в сивата икономика и всички заведения, барове, дискотеки, ресторанти, ... там са големите числа и пари.

16

Хъм

преди 12 години

Спад и то значителен в сивия сектор може да се очаква тогава и само тогава, когато всеки един гражданин с труда си може напълно нормално да покрива разходите си и да си плаща данъците без това да налага лишаване от топло,храна и дрехи. Така че в бедна страна чудеса от такова естество не се случват. Експертите мога да ги посъветвам, да си попрегледат отново лекциите по икономикс, икономически теории, и човешки ресурси, за да не си ги фантазират такива, колкото да отчитат дейност.

15

Анонимен

преди 12 години

Тия същите експерти да не са ония същите дето дрънкат, че имаме най-евтиния ток (100% лъжа), най-евтините горива (100% лъжа) и стабилна икономика (пак 100% лъжа).И мълчат като бити п*д*раси за нашите заплати, които са по-ниски и от тия в африканските държави.Айде бе, нали все с европейския стандарт се сравняваме! Изравнете ни и заплатите, пенсиите, майчинските и обезщетенията (без тия на ***, те и без това имат нулев стаж и не вкарват пари, а само точат)

14

Анонимен

преди 12 години

По данни от преди няколко месеца, в IT са заети около 150 хиляди човека.

13

Анонимен

преди 12 години

Само да напомня,през 2010г. Дянков като повиши акциза на цигарите очакваше 1млрд.приходи в хазната опъвайки кабел между митниците и НАП-всички към днешна дата знаят резултата.Сега ще се получи същото-само се чудя,с ампутирани мозъци ли са управляващите?С глоби рестрикции и милиционерски сводки хазна не се пълни.

12

Анонимен

преди 12 години

IT браншът е най малко чувствителния. От 2008 г насам (началото на кризата), единственото което се усети е на места липсата на бонуси и по бавното качване на средното ниво заплати на годишна база. По голямата част от бранша въобще не работи за бг пазара, защото нашия пазар е една сергийка пред световния пазар. При кризи печелим ние, защото западни компании идват в България за да минимизират разходите си. Всяка западна компания спазва стриктно законите. В сивата зона с местни незначителн фирмички

11

Анонимен

преди 12 години

"Спад на сивата икономика у нас очакват експерти"Само като прочетеш заглавието и се сещаш за какви експерти иде реч. Смях.

10

Анонимен

преди 12 години

Тая статия е в стил: Немия казал, Глухия чул а шизофрника повярвал!и как няколкото хиляди ИТ специалисти ще осметат икономиката?В процени спраямо общата работеща маса колко нули са след десетичната точка?