IT браншът не е български - нито работата, нито заплатите - това е ишлеме, вие сте гурбетчии, просто заради кабела не сте отпътували физически.
Производителност на труда означава нещо съвсем различно от предполагаемите ти идеи. В България, производителността е ниска, не защото не работим здраво. Ниска е, защото добавената стойност е ниска. Тоест, шефа ти печели от теб много по малко, отколкото американски шеф от американски програмист.
има два вида компании. първата печели от развитие, реинвестиране в компанията, маркетинг и т.н. казано има стратегия. втората също има стратегия, но работи като спестовна каса, пести от материал, заплати, данъци и т.н. въпроса е има ли в бг компании от първата
Възможно е в твоята сфера на работа да е така. В IT бранша съвсем не е така. Всички сме добре платени, работа колкото искаш и ако някой се опита да те 'мачка', просто напускаш. Спецификата на труда ни изисква и предполага творчество. Закостенялост, отиването на работа от-до и потенциално да се правиш, че работиш са невъзможни подходи. Да не говорим пък за бой.
трябва да се работи и мисли локално, не глобално. с какво е известна Българияда правилно с Букурещ. Италия ферари, франция вино, германия мерцедес и т.н. ние нямаме световна марка, която да се продава в целият свят. ние сме малки скапани мишки. как било по света, все едно сме оправили у нас. в бг демокрация няма. винаги е имало някой горе който да мачка народа, садо- мазо държава. бизнеса си мисли , че с бой всичко се урежда бързо.
"са в пъти по креативни и гъвкави отколкото колегите им в чужбина" - да, а резултатите им: пъти по-зле и никой от вдървените не идва да се поучи от гъвкавите..."зле сме, ама не искаме съвети" - просто не мога да разбера тази настройка...
Човека ви обяснява простички неща, вие обаче му се обяснявате 'Ама вие биете ***'! Съгласен с почти всичко в идеите му за методология на процеса. Явно са и работещи, щом бизнеса му е успешен. Щом са доказани от практиката, какво повече да каже човек ?!
и си оправи сайта наистина като почнеш от фона. цветът е всичко друго но не и привлекателен по скоро е отблускващ. имаш много празно пространство което не си използвал рационално най малко
До Стив (50):Май деар, никой не се е обидил, просто констатация. Когато се изправиш да говориш, *** ти трябва да е избърсан. Не може да си наакан и да даваш акъл, може де ама на днес.бг, те са друга бира.Красотата няма никакво значение, поне си направи труда да е преведено и разбираемо, не може да ми говориш за бизнес грешки в кризата и да си се наакал в интернет така. За красота няма да говоря изобщо :) на ниво, ученик в 10 клас ти е сайта, по красота.Ето ти креативен подход :)
Много ми хареса статията. Страхът да не останеш без работа сякаш парализира инициативата на служителите и те наистина са като "зомбита". Когато не си вземал заплата от месеци и шефа ти каже "всеки е свободен да напусне, няма да спирам никого",за каква креативност и атмосфера да говорим.И затова сме на едно от последните места по производителност на труда. За съжаление.....
момче слез малко на земята и недей да приказваш глупости. проблемите на бизнеса в БГ са много и предимно от друго естество. хубаво се опитваш да изкараш някой лев обаче недй да подценяваш Българите които се занимават с бизнес. В повечето случаи са в пъти по креативни и гъвкави отколкото колегите им в чужбина които волю или нево;ю са вкарани в някакви законови и морални рамки
...и когато въпреки, че си им дал възможност да си развиват идеите и да допринасят с тях за развитието на компанията (фирмата), те решават, че не е изгодно даже да влязат в партньорство с теб за да се развивате, като едно цяло, т.е. никой не поема риск и отговорност за действията си, но да се възползва от чужди идеи и развитие за собствена сметка е всевишо право ;)
Всяка фирма си решава самосиндикално какво да прави с бакшиша на сервитьорите. Има случаи, когато процент отива за готвачите, в някои луксозни ресторанти. Доста е спорен тоя въпрос.Както описва нещата предприемачът заплащането на персоналът му е повече от прилично. Но тук се говори за компании, което аз разбирам малко по-различно от заведения.Всяко стопанство си има собствени правила.Идеята на тия млади господа е хубава, но както каза един колега по-долу прекалено захаросана за нашите условия.
Така, както го казват на теория звучи добре. Но на практика нещата изглеждат по - различно. Теорията на двамата предприемачи може да стане само в развита държава с много работни места и висок стандарт на живот. В бедна държава с висок процент безработица и ниски доходи, тази теория е неприложима. Работодателите у нас смятат хората за роби, именно защото работата е кът. Шефа може просто да ти каже: ако не ти изнася или нещо не харесваш - напусни. Проблема е, че после няма къде да отидеш. И шефа го знае това много добре. Заради това си позволява да се гаври с работниците и да ги смята за роби. Защото нямат избор. Липсата на избор обезмисля цялата теория и анализи на двамата предприемачи.
Чета и не вдявам... Отишъл си на интервю, там са ти казали "вземаш тея пет лева, срещу ангажимента да свършиш това и това". Стиснати ръце - демек и едната, и другата страна съгласни с условията. И на първия месец се почва "как се минах с тея 5 лева, я шефа къф джип кара, той е гад, щото можеше 6 лева да ми даде, ама не ми ги дава, а си кара джипа, значи е изедник....". Ами на толкова си се съгласил, бе, байно!Изключвам тея, работодатели, дето бавят заплати и прочие, те са за гърбене.
Вие на всеки все така викате "точно от теб ли, точно от теб ли" ... 20 години...Обидчиви сте много... Може би е от липса на смелост... Трябва решително да сложите картите на масата (оръфани седмаци и осмаци) и да почнете да надграждате, да надграждате.Тоя съвет от колко хубав сайт трябва да дойде, за да се възприеме?
Демокрация в една фирма не може да има. Все пак, даването на свобода на един екип в почти всичко - гъвкаво работно време, технология която да използват, правото на всеки в екипа да предлага и защитава подход към решаването на задачата помагат много за качествената работа в края на деня. Сигурен съм, че в тази фирма (на Стив) тези неща са факт.
Заплата е 700 лева + 100% от бакшиша, като ги осигурявам върху цялата сума, а работното време е два на два по 12 часа. Условията на труд са отлични... Мисля да сложа камери в заведението...не за клиентите, ами за персонала !!! Също така имат и дневна безплатна консумация... Е ако това не са добри условия за не знам...
Да върнем човешкото в бизнеса. Къде грешат компаниите в кризата?