66

до 63

преди 12 години

IT браншът не е български - нито работата, нито заплатите - това е ишлеме, вие сте гурбетчии, просто заради кабела не сте отпътували физически.

65

До 57

преди 12 години

Производителност на труда означава нещо съвсем различно от предполагаемите ти идеи. В България, производителността е ниска, не защото не работим здраво. Ниска е, защото добавената стойност е ниска. Тоест, шефа ти печели от теб много по малко, отколкото американски шеф от американски програмист.

64

лалугер

преди 12 години

има два вида компании. първата печели от развитие, реинвестиране в компанията, маркетинг и т.н. казано има стратегия. втората също има стратегия, но работи като спестовна каса, пести от материал, заплати, данъци и т.н. въпроса е има ли в бг компании от първата

63

До 62

преди 12 години

Възможно е в твоята сфера на работа да е така. В IT бранша съвсем не е така. Всички сме добре платени, работа колкото искаш и ако някой се опита да те 'мачка', просто напускаш. Спецификата на труда ни изисква и предполага творчество. Закостенялост, отиването на работа от-до и потенциално да се правиш, че работиш са невъзможни подходи. Да не говорим пък за бой.

62

ko40 von Selo

преди 12 години

трябва да се работи и мисли локално, не глобално. с какво е известна Българияда правилно с Букурещ. Италия ферари, франция вино, германия мерцедес и т.н. ние нямаме световна марка, която да се продава в целият свят. ние сме малки скапани мишки. как било по света, все едно сме оправили у нас. в бг демокрация няма. винаги е имало някой горе който да мачка народа, садо- мазо държава. бизнеса си мисли , че с бой всичко се урежда бързо.

61

Стиви до 56

преди 12 години

"са в пъти по креативни и гъвкави отколкото колегите им в чужбина" - да, а резултатите им: пъти по-зле и никой от вдървените не идва да се поучи от гъвкавите..."зле сме, ама не искаме съвети" - просто не мога да разбера тази настройка...

60

Анонимен

преди 12 години

Човека ви обяснява простички неща, вие обаче му се обяснявате 'Ама вие биете ***'! Съгласен с почти всичко в идеите му за методология на процеса. Явно са и работещи, щом бизнеса му е успешен. Щом са доказани от практиката, какво повече да каже човек ?!

59

от 56

преди 12 години

и си оправи сайта наистина като почнеш от фона. цветът е всичко друго но не и привлекателен по скоро е отблускващ. имаш много празно пространство което не си използвал рационално най малко

58

Ай-ти, Май-ти

преди 12 години

До Стив (50):Май деар, никой не се е обидил, просто констатация. Когато се изправиш да говориш, *** ти трябва да е избърсан. Не може да си наакан и да даваш акъл, може де ама на днес.бг, те са друга бира.Красотата няма никакво значение, поне си направи труда да е преведено и разбираемо, не може да ми говориш за бизнес грешки в кризата и да си се наакал в интернет така. За красота няма да говоря изобщо :) на ниво, ученик в 10 клас ти е сайта, по красота.Ето ти креативен подход :)

57

Бонев

преди 12 години

Много ми хареса статията. Страхът да не останеш без работа сякаш парализира инициативата на служителите и те наистина са като "зомбита". Когато не си вземал заплата от месеци и шефа ти каже "всеки е свободен да напусне, няма да спирам никого",за каква креативност и атмосфера да говорим.И затова сме на едно от последните места по производителност на труда. За съжаление.....

56

до Стиви

преди 12 години

момче слез малко на земята и недей да приказваш глупости. проблемите на бизнеса в БГ са много и предимно от друго естество. хубаво се опитваш да изкараш някой лев обаче недй да подценяваш Българите които се занимават с бизнес. В повечето случаи са в пъти по креативни и гъвкави отколкото колегите им в чужбина които волю или нево;ю са вкарани в някакви законови и морални рамки

55

Анонимен

преди 12 години

...и когато въпреки, че си им дал възможност да си развиват идеите и да допринасят с тях за развитието на компанията (фирмата), те решават, че не е изгодно даже да влязат в партньорство с теб за да се развивате, като едно цяло, т.е. никой не поема риск и отговорност за действията си, но да се възползва от чужди идеи и развитие за собствена сметка е всевишо право ;)

54

до 49

преди 12 години

Всяка фирма си решава самосиндикално какво да прави с бакшиша на сервитьорите. Има случаи, когато процент отива за готвачите, в някои луксозни ресторанти. Доста е спорен тоя въпрос.Както описва нещата предприемачът заплащането на персоналът му е повече от прилично. Но тук се говори за компании, което аз разбирам малко по-различно от заведения.Всяко стопанство си има собствени правила.Идеята на тия млади господа е хубава, но както каза един колега по-долу прекалено захаросана за нашите условия.

53

Шоумен

преди 12 години

Хайде да изпеем песен.

52

tulski

преди 12 години

Така, както го казват на теория звучи добре. Но на практика нещата изглеждат по - различно. Теорията на двамата предприемачи може да стане само в развита държава с много работни места и висок стандарт на живот. В бедна държава с висок процент безработица и ниски доходи, тази теория е неприложима. Работодателите у нас смятат хората за роби, именно защото работата е кът. Шефа може просто да ти каже: ако не ти изнася или нещо не харесваш - напусни. Проблема е, че после няма къде да отидеш. И шефа го знае това много добре. Заради това си позволява да се гаври с работниците и да ги смята за роби. Защото нямат избор. Липсата на избор обезмисля цялата теория и анализи на двамата предприемачи.

51

Nobody

преди 12 години

Чета и не вдявам... Отишъл си на интервю, там са ти казали "вземаш тея пет лева, срещу ангажимента да свършиш това и това". Стиснати ръце - демек и едната, и другата страна съгласни с условията. И на първия месец се почва "как се минах с тея 5 лева, я шефа къф джип кара, той е гад, щото можеше 6 лева да ми даде, ама не ми ги дава, а си кара джипа, значи е изедник....". Ами на толкова си се съгласил, бе, байно!Изключвам тея, работодатели, дето бавят заплати и прочие, те са за гърбене.

50

Стиви до 42

преди 12 години

Вие на всеки все така викате "точно от теб ли, точно от теб ли" ... 20 години...Обидчиви сте много... Може би е от липса на смелост... Трябва решително да сложите картите на масата (оръфани седмаци и осмаци) и да почнете да надграждате, да надграждате.Тоя съвет от колко хубав сайт трябва да дойде, за да се възприеме?

49

Анонимен

преди 12 години

47Бакшиша се дава на сервитьорката, не на теб. Тоест, 100% от бакшиша не е бонус.

48

Анонимен

преди 12 години

Демокрация в една фирма не може да има. Все пак, даването на свобода на един екип в почти всичко - гъвкаво работно време, технология която да използват, правото на всеки в екипа да предлага и защитава подход към решаването на задачата помагат много за качествената работа в края на деня. Сигурен съм, че в тази фирма (на Стив) тези неща са факт.

47

Млад предпримач

преди 12 години

Заплата е 700 лева + 100% от бакшиша, като ги осигурявам върху цялата сума, а работното време е два на два по 12 часа. Условията на труд са отлични... Мисля да сложа камери в заведението...не за клиентите, ами за персонала !!! Също така имат и дневна безплатна консумация... Е ако това не са добри условия за не знам...